Saveti za nove i buduće mame

Saveti za nove i buduće mame

Trudnoća je jedan od najstresnijih, a istovremeno i najlepših trenutaka u životu svake žene. Trudnice, pogotovo ako su veoma mlade, često nemaju iskustva sa trudničkim stvarima, navikama i nezi, pa se nekada loše osećaju. Zbog toga su važni svi korisni saveti za sve nove i buduće mame.

 


 

Kada su navike u pitanju, treba ih prilagoditi bebi. U trudnoći nema mesta riziku i ne raditi ništa na svoju ruku, već se o svemu potrebna konsultacija  sa svojim ginekologom.  Prvih pet nedelja, dok još se još ne shvati da je izostala menstruacija, počinje razvoj delova mozga. Zato treba da se vodi računa tokom 40 nedelja koje predstoje u trudnoći.

 

 

Predstavljamo 10 saveta kojih bi trebalo da se pridržavaju sve buduće mame.

 

 

 

VAŽNI SAVETI ZA NOVE I BUDUĆE MAME

Prenatalni vitamini – i pre začeća, u slučaju da se trudnoća planira, poželjna je upotreba folne kiseline. Ona podstiče pravilan razvoj i smanjuje rizik od neuroloških anomalija. Potrebno je ubacivati u  ishranu i prenatalne vitamine. Pre nego što beba dobije srce i kosti, počinje stvaranje nervnog sistema. Takođe, smanjuju rizik od prevremenog rođenja. Ne treba paničiti ako se nisu pre vremena upotrebljavali vitamini. Potrebne zalihe su tu ako se konzumiralo cerealije, testenine, pirinač.

 

 

Kada se sazna za trudnoću potrebno je obogatiti ishranu Omega 3 masnim kiselinama. Najbolji izbor je riblje ulje. Ne jesti previše ribe – iako je riblje ulje dobar izvor Omega 3 masnih kiselina, trebalp bi da se vodi računa,  jer neke vrste ribe sadrže dosta žive što je štetan sastojak za trudnicu. Izbegavati konzumiranje sabljarka, rep ribe ili meso od ajkule. Konzerva tunjevine i losos mogu da budu na meniju dva puta nedeljno.

 

 

 

Kontrole – redovna poseta ginekologu je nešto što se podrazumeva. Iako je dosadno stalno merenje pritiska, vađenje krvi i provera obima stomaka, ovi pregledi će sigurno na vreme otkriti ako nešto nije u redu. Sve ovo je važno zato da bi se beba rodila u terminu, a ne pre vremena – što može ostaviti traga na nervnom sistemu. Deca rođena pre 32. nedelje mogu imati izvesne posledice.

 

 

 

Čitati, pričati, pevati svom stomaku – postoji mišljenje da ako beba sluša Mocarta tokom njenog života u stomaku ona će biti pametnija. Naučnici tvrde da ovo nije dokazano, ali ne može da šteti. Čim se dete rodi ono ima neka iskustva na osnovu zvukova koje je čulo, osećaja koje preko majke doživelo. Sva ta iskustva podstiču razvoj ćelija mozga. Zato se već posle 20. nedelje toplo preporučuje komuniciranje sa bebom.

 

 

 

Opuštanje – trudnoća je veoma stresan period. Ipak, važno je potruditi se da se, makar s vremena na vreme, opustite. To će biti korisno i trudnicu i za bebu. Hormon stresa koji proizvodi majka negativno utiče na fetus. Može uzrokovati i prevremeno rođenje, ali i kasnije poteškoće u učenju, kao i anksioznost. Kada se govori o stresu tu ne spada svakodnevna briga ili naporan dan na poslu, više je reč o ekstremnim situacijama kao što je smrt nekog bliskog.

 

 

 

Izbegavanje alkohola – pola čaše belog vina tokom večere je dovoljna mera za trudnicu. Ako se pije više od toga tokom trudnoće može se uticati na stvaranje fetalnog alkoholizma, što dalje vodi ka mentalnim retardacijama.

 

 

 

Cigarete – svaki udah dima, kao aktivnog ili pasivnog pušača, truje bebu, smanjuje dotok kiseonika koji je ključan za razvoj mozga. Pušenje utiče na ranije rođenje, komplikacije na porođaju, a od bebe može da napravi zavisnika i pre rođenja. Isti efekat ima i pasivno pušenje.

 

 

 

Zdrava ishrana – tokom devet meseci ne bi trebalo da se štedi na kalorijama, ne držati dijete, ali voditi računa o ishrani. Proteini, žitarice, sveže voće i povrće su ono što treba da se jede. Izgladnjivanje može uzrokovati sporiji govor deteta i lošiji razvoj fine motorike, kao i niži koeficijent inteligencije.

 

 

 

Vežbanje – bilo kakva vrsta fizičke aktivnosti je dobra priprema tela za porođaj i ono što sledi mami kada se kući vrati iz bolnice. Vežbanje direkto utiče i na razvoj mozga, svaki pokret donosi više kiseonika za dete, a oslobađa i smanjuje efekat hormona stresa. Ako se trudnica lako zamara probati jogu, šetnju, a ako se vežba samo 30 minuta dnevno, dete će sa pet godina brže razmišljati od svojih vršnjaka.

 

 

Preskakanje  toplih kupki – toplota može oštetiti neuronske cevčice. Izbegavati duge tople kupke, saune, jer visoke temperature utiču i na ranije rođenje bebe.

 

 

OGROMNA DOZA LJUBAVI

Na kraju, nove i buduće mame, glasno se smejte, mislite divno i volite sebe i biće kojem ćete podariti život.

 

 

 

TEKST: ANDRIJANA MILENKOVIĆ

Andrijana Milenković je student Žurnalistike na  Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da posećuje pozorište, bioskop, filmske susrete, utakmice i ostale kulturne i sportske događaje  u njenom gradu, te je upućena u sve aktuelnosti  na polju kulture i sporta.