Sara Dž. Mas – Ona koja je ovladala svetom

Sara Dž. Mas – Ona koja je ovladala svetom

Po čitanju naslova, možete pomisliti na različite stvari. Na osobu ili delo, na značajnu ličnost na nekoj funkciji, društvenu mrežu ili nešto sasvim drugačije. U svakom slučaju, najverovatnije ćete biti u pravu. Ona koja je ovladala svetom jeste autorka, čije su junakinje ušle u domove širom sveta. Za to joj je pomogla jedna društvena mreža, ali i splet okolnosti u svetu. Svakako, ovaj fenomen je dosad, na neki način, neviđen, pa zato o njemu vredi i pričati.


 

PERIOD PROMENE

Period pandemije, koji je obeležio ceo svet na skoro tri godine, doneo je i ogromne promene. One se mogu pronaći u svakoj sferi društva, pa i u izdavaštvu. Mnogi su zbog situacije koja nas je zadesila dobili inspiraciju za nova dela. Bilo da su ona umetnička, tenhička ili neke druge prirode – nije nam važno.

 

 

 

Ono što stoji, kao još nedokazana činjenica, na neki način, jeste da je zbog pandemije iznikao i veliki broj knjiga, slika, sveukupno umetnika. Svetska umetnička scena dobila je nebrojano mnogo novih lica, među stvaraocima, a i uživaocima. Jedan od krivaca za to je i društvena mreža TikTok.

 

 

BUK-TOK MANIJA

Usled puno slobodnog vremena odjednom, velika količina ljudi preselila se na TikTok, a čak počela i da kreira sadržaj. Među mnoštvom novih videa, izdvojile su se i grupe koje su pratile određene teme, kao na primer samo videe o knjigama ili Evroviziji, određenom sportu ili nezi kože. Ti videi postali su kolokvijalno poznati pod grupnim nazivima, te deo TikTok-a gde možete gledati samo videe vezane za knjige i čitanje nazvan je Buk-tok.

 

 

Kreatori sadržaja su tako uspeli da, pričom o samo određenim delima, proslave kako dela, tako i njihove autore. Odjednom se tu našao veliki broj poznatih autora i njihovih dela, pa je i potražnja za novim delima tih autora i te kako porasla. Jedna od njih jeste i Sara Dž. Mas. Njene knjige su, pored nekolicine drugih iz istog žanra, postale popularne širom sveta. Prodavane su u dotad neviđenim količinama, a čak su fanovi doveli do toga da izađe i pokoje novo izdanje ili specijalna edicija određenih dela (uglavnom prvih knjiga iz serijala).

 

 

SARA DŽ. MAS JE…

Sara Mas živi u Pensilvaniji, sa suprugom, sinom i psom. Završila je kreativno pisanje na koledžu Hamilton sa najvećim pohvalama, 2008. godine. Autorka je tinejdž serijala, kao i serijala za adolescente, koji su na listi Njujork tajmsa bestseleri broj 1. Njena dela prevode se na 37 svetskih jezika, ujedno i na srpski (dva od tri serijala). Serijali su dobili međunarodna priznanja i našli se na bestseler listama Njujork tajmsa i USA Tudeja.

 

 

 

Prvi serijal koji ju je proslavio počela je da piše kao tinejdžerka, sa 16 godina. U pitanju je Stakleni presto (eng. Throne of Glass). Sastoji se iz 8 knjiga. Postoji nekoliko različitih redosleda za njihovo čitanje, pa je zato najbolje informisati se pre nego što počnete.

 

 

 

Dvor trnja i ruža (A Court of Thorns and Roses) je drugi serijal, koji je pisala malo kasnije od prvog, ali u relativno kratkom vremenskom razmaku. Trenutno ima 5 knjiga u ovom serijalu, s tim što su prve 4 direktno vezane za priču, a u petoj srećemo iste likove, ali su u fokusu drugi protagonisti u odnosu na prethodne knjige.

 

 

 

I, jedini dosad neprevedeni serijal, (eng.) Crescent city, ima samo dve knjige trenutno. Prva je pod nazivom (eng).  House of Earth and Blood, a druga  (eng.) House of Sky and Breath. Ove dve knjige su najkasnije pisane, a i najkompleksnije su. Ukoliko volite kompleksne svetove i mnoštvo različitih, naizgled nepovezanih, situacija – pravi su izbor za vas.

 

SERIJALI ZA RAZBIBRIGU

Iako je dužina ovih knjiga poprilično neočekivana, te je prosek 500 stranica, one se jako lako čitaju. Jezik je jednostavan, a svetovi zanimljivo osmišljeni i prijemčivi svakom čitaocu. Prvi i drugi serijal je moguće čitati i usputno, u trenucima kada nemate obaveza ili imate viška slobodnog vremena. Uvući će vam se pod kožu, te ćete jedva čekati da ih završite. Poslednji serijal, odnosno poslednje dve knjige, zahtevaju malo veću posvećenost, te se u njih možete udubiti na odmoru, na primer.

 

 

 

Ipak, tematika kojom se autorka bavi – magija, ljubav, porodica, prijateljstva i borba – čini ove knjige adekvatnim kako za tinejdžere, tako i za adolescente ili starije žene i muškarce. Ako je verovati Buk-toku i čitaocima širom sveta, sa njima se ne može pogrešiti. Iako nisu sve knjige za svakoga, ipak verujemo da ovima mnogi mogu dati šansu i iznenaditi se. Nadamo se da slava koju je Sara Dž. Mas dobila zbog TikTok-a, te počela da piše još nekoliko novih knjiga iz tog razloga, nije neopravdana. Na vama je da prosudite.

 

 

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme. Pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.