Sapuni za kosu i deo ekološkog osvešćivanja

Sapuni za kosu i deo ekološkog osvešćivanja

Trend ekološkog osvešćivanja se uspešno nastavlja, a mi ćemo se pridružiti čuvarima prirode i približiti vam sapune za kosu.


KAKO SAPUNI ZA KOSU POMAŽU ČUVANJU PRIRODE?

Svi znamo da je prvi veći trend smanjenja plastike počeo sa papirnim kesama. Jedni su to prihvatili, drugi su se bunili, dok nekima nije bilo važno. Nakon toga, možda neprimetna promena  desila se u kafićima. Umesto plastičnih, počelo je korišćenje papirnih slamčica. To su samo dve stvari koje se svakodnevno koriste u ogromnim količinama, pa tako i njihova ekološka zamena pozitivno utiče na smanjenje zagađenosti. U nastavku teksta saznaćete zašto su sapuni za kosu dobri.

RAZLIKA IZMEĐU TEČNOG I ČVRSTOG ŠAMPONA

Razlika između tečnog i čvrstog šampona je upravo u pakovanju. Tečnost se nalazi u plastičnoj bočici, dok je čvrstom šamponu, to jest sapunu potrebno samo parče papira ili kartona da se spakuje. Razmislite i sami o tome. Koliko plastičnih bočica se nalazi u vašoj kozmetici – šampon, balzam, kreme, maske, pasta za zube i slično?

KOJE SU PREDNOSTI SAPUNA U ODNOSU NA ŠAMPON ZA KOSU?

Kao prvu prednost, izdvojili bismo sam sadržaj. Sapuni za kosu su koncentrovaniji od šampona zato što u šamponu postoji određena količina vode koja i jeste zaslužna za njegovo tečno stanje.

Druga prednost je finansijske prirode. Vek trajanja sapuna je prilično duži od šampona. Iako je u trenutku kupovine sapun skuplji, sigurno je isplatljivije na duži period.

Treća prednost je spas za putoholičare. Koliko puta ste spakovali šampon i strahovali da će se otvoriti pod pritiskom u torbi? Možda ste iz tog razloga odustali da nosite šampon na put, pa kada stignete na destinaciju, jurite u prodavnicu i kupujete prvo što vidite. Sapun za kosu se sigurno neće razliti, a zauzima manje mesta nego šampon.

VRSTE SAPUNA ZA KOSU

Kako je ovaj trend sve popularniji, tako se na tržištu mogu naći razni proizvodi. Još jedna od prednosti sapuna za kosu je ta što je većina pravljena od prirodnih sastojaka, bez potrebe da se dodaju bilo kakvi veštački mirisi ili boje.

Možete pronaći sapun za: masnu, suvu ili normalnu kosu, farbanu i oštećenu, za volumen i jačanje, protiv peruti ili opadanja. Neki od sastojaka koji se koriste za izradu sapuna su: ricinus, argan, makadamija, avokado, kokos, kakao maslac, mango maslac, hibiskus, kopriva, magareće mleko, cimet, nana, lavanda…

Možete i sami zaključiti. Osim što ćete doprineti očuvanju prirode, takođe možete imati savršenu kosu i uživati u rapsodiji poptupno prirodnih mirisa.

TEKST: STAŠA STOŠIĆ

Staša Stošić je kreator pisanog sadržaja sa fokusom na marketing. Nakon dugogodišnjeg rada u restoranu, odlučila je da svoju ljubav prema pisanju stavi na prvo mesto i usavrši kroz razne edukacije poput Copy radionice, NLP treninga, SEO kursa i slično.