Salvador Dali – Genijalan i nesvakidašnji

Salvador Dali – Genijalan i nesvakidašnji

Dovoljno je samo čuti ime ovog vanserijskog umetnika i jedno od njegovih dela će vam se automatski pojaviti u glavi. Salvador Dali. Maestro boja, nadrealističkih oblika i jedna od najznačajnijih figura dvadesetog veka.

 

 

 

 

Rođen u Figerasu, odrastao je u porodici gde ga je jedan roditelj podržavao, Dali se iako je u svoje vreme nailazio na kritike preteranog egocentrika, izborio za svoje mesto u umetnosti. Iako rođen 1904. godine, svoju prvu izložbu održao je već 1919. godine u pozorištu u Figerasu, gde je napravljen raskošni muzej u njegovu čast. Pored njegovih burnih izjava koje su konstantno šokirale javnosti, njegova dela ostaju neoprikosnoveno jedinstvena i nezaboravna. Dalijeva ličnost potpuno se slagala sa njegovim delima. Kontraverzni način razmišljanja prosto je zračio iz njega i privlačio je pažnju javnosti na mnoge načine, kao što je na primer šetanje mravojeda. 

 

 

 

 

Ljubav njegovog života, ruskinja Elena Ivanovna Daikonova Gala, proed toga što mu je bila muza, bila je razlog njegoovg života i kako je govorio on je stvarao zahvaljujući njoj.

 

 

 

Od njegovih slika teško je izdvojiti jednu, to bi bilo nepošteno. Svaka predstavlja nepokolebljivu kombinaciju umetnosti, postavljanja pitanja i oblika koje niko sem njega ne bi mogao da dočara. Ta njegova posebnost izbija u svakom spektru njegovog stvaranja, bilo da je to književnost, skulptura, slikarstvo, film ili dizajn. Ovaj čovek je na poseban način percipirao svet oko sebe i na još posebniji je uviđao i prikazivao glavna pitanja od postanka sveta do danas, kao što je proticanje vremena.

 

 

 

 

Ta njegova genijalnost često mu se obijala o glavu. Kao kada je izbačen sa slikarske akademije u Madridu, zbog svog buntovničkog ponašanja. Ali upravo ta njegova genijalnost mu je donekle dozvoljavala da se ponaša na načine koji će u velikoj meri udzrmati javnost i promeniti tokove umetnosti.

 

 

Gala i on voleli su se do kraja života i budući da je Gala prva preminula, Dalijev najveći strah da će ga ona napustiti i da će on ostati sam bio je nažalost ostvaren. Ljudi koji su ga poznavali govore da je on u tim trenucima, posle njene smrti, sebe dovodio do doza nenormalne dehidratacije organizma, zbog koje je i završio u bolnici, samo kako bi halucinirao i video njen lik ponovo.

 

 

Fascinantno je kako kada se govori o Salvadoru Daliju, neprestano vam njegova dela dolaze u  sećanje, a čak i najšokantniji događaji i postupci iz njegovog žvota ne deluju ni malo šokantno. Upravo u tome leži genijalnost, čuvenog, nesvakidašnjeg i pomalo nestvarnog – Salvadora Dalija. 

 

 

TEKST: NADA ANTIĆ

Nada Antić je student Fakulteta dramskih umetnosti, kao i Filološkog fakulteta, u Beogradu. Potpuno zaljubljena u umetnost i sve oblike stvaralaštva, teži ka tome da i na subjektivni i objektivni način isprati sva nova dešavanja u pogledu umetnosti. Opijena kreativnošću, ponekad teško određuje svoje prioritete, bacajući se s jednog projekta na drugi, ali od malena još zna da je u umetnosti spas!