Salicilna kiselina u borbi protiv akni

Salicilna kiselina u borbi protiv akni

Koliko smo samo puta kupovali razne preparate koje su nam drugi preporučivali kako bismo rešili problem zvani AKNE? Mazali razne kremice, koristili razne tonike, ali bezuspešno. Ako je drugima pomoglo, ne znači da će i nama, jer svi smo drugačiji, svi imamo različit tip kože. Međutim, jedna stvar se pokazala kao delotvorna kod svih. U pitanju je salicilna kiselina.


 

ULOGA SALICILNE KISELINA?

 

Salicilna kiselina pripada beta hidroksilnim kiselinama i jedna je od najčešćih sastojaka lekovitih preparata koji se bave uklanjanjem akni. Pored toga, salicilna kiselina rešava i probleme kao što su psorijaza, perut i seboreja, bradavice, a takođe je dobra i za pojedine kožne infekcije. Pokazala se delotvorno i kod uklanjanja fleka, žuljeva i kurjih očiju, ali i folikularne keratoze, koja je u narodu još poznata i kao guščja koža.

 

 

Još jedna prednost korišćenja salicilne kiseline je ta što prodire i u dublje slojeve kože i samim tim postaje odličan hemijski piling. Uklanja mrtve ćelije kože i otpušava pore na licu. Odlična je za one koji imaju masnu kožu, jer svojim dejstvom rastvara masti i lipide i smanjuje sebum. Zbog toga, ne preporučuje se za osobe koje imaju suvu kožu.

 

KAKO JE NANOSITI?

 

Važno je napomenuti da u kojem god obliku salicilna kiselina bila (serum, tonik, krema), ne treba je nanositi na mokru kožu, jer neće imati nikakvog dejstva. Salicilna kiselina se ne bi trebalo kombinovati sa drugim aktivnim sastojcima kao što su vitamin C, AHA kiselina, retinol, benzoil-peroksid. S druge strane, može se kombinovati sa hijaluronskom kiselinom i niacinamidom. Po preporuci dermatologa  predstavlja i najbolju kombinaciju. Još jedna važna stvar kod korišćenja ove kiseline je ta da se ne sme preterivati sa njom. Dovoljno je koristiti je tri do četiri puta nedeljno i to je najbolje naneti je noću, pre spavanja.

 

NEŽELJENA DEJSTVA

 

Kao i svaki hemijski proizvod, salicilna kiselina može imati neželjena dejstva. Ona se javljaju u vidu peckanja, iritacije ili isušivanja kože. Da ne bi došlo do ovih posledica, veoma je važno hidrirati kožu. Ono što je takođe važno napomenuti, kada smo se već dotakli hidratacije, jeste to da bez obzira da li se koristi salicilna kiselina ili ne, hidratacija kože je neophodna.

 

 

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.