Sa druge strane kamere

Sa druge strane kamere

Koliko puta ste prilikom surfovanja internetom naišli na snimke iza kamere nekih od najpoznatijih filmova koji postoje do danas i shvatili da vam je magija u potpunosti porušena jer ste saznali kako je ta scena nastala? Da li magija ostaje magija ako je vidimo i sa druge strane kamere? 

 


 

Jedno od najvećih prokletstava, ali i najveće bogatstvo filmske industrije jeste, upravo, razvoj tehnologije koji je doprineo snimanju neverovatnih bića, predela, scena borbi itd. Ono što je največi trik jeste upravo to, da li bi to gledaoci trebalo da znaju? Da li bi gledaoci trebali da znaju šta se dešava sa te druge strane kamere?

 

 

EFEKTI KADROVA

Ono što se dešava na jednom filmskom setu nikada nije bilo tajna. Ljudi su oduvek znali da postoje određeni položaji kamere koji doprinose različitim utiscima gledaoca. U nekom trenutku su čak i postali svesni da moraju ponavljati scenu bezbroj puta, do pefekcije, da bi se došlo do željenog kadra.

 

 

Još od Montaže atrakcije kod Ejzenštajna, pa do danas, neki filmski kadrovi nam potpuno ostaju zapečaćeni u glavi iako znamo kako su snimljeni. Upravo u tome leži majstorstvo dobro promišljene upotrebe kamere, zvuka i boja prilikom stvaranja novog umetničkog dela.

 

 

MOĆ ZVUKA

Prilikom korišćenja različitih vrsta montaže, ali i po teoriji upotreba boja u filmovima, nismo ni svesni na kom podsvesnom nivou se dešavaju promene u osećanjima prilikom gledanja filmova. Još jedna važna stvar, koju nažalost mnogi zaboravljaju, je upravo dramaturško korišćenje zvuka uz određeni kadar.

 

Na primer, u Tarantinovim Prokletnicima imamo potpuno suptilno podvučenu prvu scenu sa Kristofom Volcom, koja smenom kadrova koji su detalji i širokih planova, ali i građenjem tenzije zvukom dobijamo potpuno novu scenu po raspoloženju.

 

SUPTILNI DETALJI

Jedna od najpoznatijih Hičkokovih izjava upravo objašnjava ovaj pojam. Naime, on je govorio kako možete jednu potpuno običnu scenu u kafeu napraviti potpuno drugačijom, ako pre kadra dva aktera za stolom prikažete kadar bombe koja stoji ispod stola, a akteri je nisu svesni. Te suptilne razlike upravo doprinose suptilnim detaljima u filmovima, koje ih upravo čine nezaboravnim i efektnim.

 

 

 

MAGIJA POSTPRODUKCIJE

Iako gledaoci znaju da Neo u Matriksu nije lebdeo, ništa im ne može pokvariti taj nepojmljiv svet. U Hari Poteru smo svesni da Hogvorts nije stvaran, ali ne možemo pobeći od magije i čarolije ovih filmova. Ti nezaboravni klasici i maestralno urađeni specijalni efekti, zauvek će ostati zapečaćeni u našim umovima, koliko god stvari znali o njima i koliko god bili svesni da je magija urađena u postprodukciji.

 

 

TEKST: NADA ANTIĆ

Nada Antić je student Fakulteta dramskih umetnosti, kao i Filološkog fakulteta, u Beogradu. Potpuno zaljubljena u umetnost i sve oblike stvaralaštva. Teži ka tome da i na subjektivni i objektivni način isprati sva nova dešavanja u pogledu umetnosti. Opijena kreativnošću, ponekad teško određuje svoje prioritete, bacajući se s jednog projekta na drugi, ali od malena još zna da je u umetnosti spas!