Ružina vodica kao prirodni eliksir

Ružina vodica kao prirodni eliksir

Ruža – omiljeni cvet žena,  krasi mnogobrojne bukete, bašte, ali pored toga predstavlja i velikog saveznika  kada su  nega i lepota u pitanju. Datira još od davnog vremena kad su je Kleopatra u Egiptu i Julije Cezar u Rimu koristili za negu svoje lepote. Ružina vodica se dobja od latica ruža i ima blagotvorna dejstva na kožu. Umiruje je, čini je mekšom, daje joj prirodan i zdrav sjaj.

 


 

MELEM ZA KOŽU

Zahvaljujući  lekovitim svojstvima ružina vodica idealno deluje na sve tipove kože. Latice ruža bogate su esencijalnim kiselinama, taninima, pektinima, vitaminima. Zahvaljujući prisustvu vitamina C ona pospešuje proizvodnju kolagena, daje elastičnost koži, hidrira je i čuva od pojave porocesa starenja. Antibakterijsko svojstvo leči nastale rane i posekotine. Tamne mrlje, popucali kapilari, podočnjaci, iritacije, dermatitis, ekcem, psorijaza, samo su neki od kožnih problema koji odlaze u  zaborav iza koga ostaje  ujednačen i blistav ten korišćenjem ovog prirodnog blagodata.

 

 

AROMATERAPIJA

Stres, napetost i loše raspoloženje predstavljaju svakodnevnicu svakog čoveka. Sve to se ne može trajno iskoreniti, ali može se ublažiti mirisom ružine vodice koji ima  opuštajući efektat na telo i utiče na bolje raspoloženje. Večernja kupka uz par kapi  ružine vodice može doprineti kvalitetnijem snu i oslobađanju napetosti.

 

 

RUŽINA VODICA KAO TONIK

Svakodnevna nega lica je nezamisliva bez tonika za koji se smatra da je ključan proizvod za blistav izgled. Tonici dostupni na tržištu mogu nekada i preteranim korišćenjem dovesti do isušivanja kože. Ružina vodica kao alternativno rešenje za tonik  umiruje suvu i osetljivu kožu, uklanja masnoću  i šminku. Prilikom korišćenja se može kombinovati sa kokosovim uljem ili destilovanom  vodom. Gde je pri  mešanju dovoljno par  kapi staviti na tupferu, što će kasnije imati i  pozitivno dejstvo na sužavanje pora, hidritanost i prijatan cvetni miris.

 

 

AKNE I BUBULJICE

Ružina vodica sprečava i nastanak akni i bubuljica zahvaljujući antibakterijskom i protivupalnom delovanju. Mešanjem ružine vodice i limunovog soka dobija se delotvorna smesa. Ukoliko postoje ožiljci nastali od akni, najbolje je pomešati žutu glinu i ružinu vodicu i držati na licu dok se ne osuši, nakok čega je potrebno isprati. Koža će biti sjajna i zdrava!

 

TEKST: MAGDALENA KOSTIĆ

Magdalena Kostić je studentkinja novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.