Roditelj kao ruka prijatelja, more ljubavi i oslonac svom detetu

Roditelj kao ruka prijatelja, more ljubavi i oslonac svom detetu

Porodica je pojam koji se menja u korak sa promenama koje se dešavaju u društvu. Šta ona predstavlja danas, istraživali smo u ovom tekstu.


MODERNO RODITELJSTVO

Danas, imamo takozvanu nuklearnu porodicu koja se odnosi na muža, ženu i maloletnu decu, ali u kojoj se i dalje neguju rodbinske i prijateljske veze.

 

 

Činjenica je da je savremena porodica otvorenija prema društvu i njeni članovi su veoma uključeni u društveni život. Ono čemu teži savremena porodica jeste odgajanje svestrane, obrazovane ličnosti koja će slediti svoja uverenja i stavove, iako oni nisu uvek u skladu sa tradicijom i vrednostima koje su nekada bile opšteprihvaćene.

 

 

Sa pojmom porodice, usko je vezan i pojam roditeljstva, koji na prvom mestu uključuje samu motivaciju za dobijanje dece, a zatim brigu i odgovornost za dete, kao na usađivanje i razvijanje temeljnih vrednosti i ciljeva.

 

 

Zbog globalizacije, modernicacije, kao i enormnog uticaja tehnologije, porodicu možemo sagledati u različitim dimenzijama i kontrastima:

S jedne strane, kao sigurnu luku u hladnom svetu tehnologije i digitalne transformacije, gde su najvažniji međusobni odnosi između roditelja i deteta, kao i među partnerima.

S druge strane, kao nemirno more. Faza u koja se definiše kao kriza porodice. To je period u kome se gubi osećaj solidarnosti i povezanosti. Raste stopa razvoda i broj vanbračnih veza. Povećava se nasilje u porodici, kao i poroci poput alkoholizma, kockanja, narkomanije.

 

 

 

TEHNOLOGIJA I VASPITAVANJE

U eri tehnološkog i informacijonog napretka, jedan od najtežih zadataka jeste odgajanje i vaspitanje deteta. Roditelji imaju sve manje vremena da se bave svojom decom i tu prazninu popunjavaju računari, internet, televizija, mobilni telefoni, kao i širok dijapazon društvenih mreža koje imaju izuzetno visok uticaj na indivudualni razvoj deteta. Kod dece raste stepen zavisnosti od igrica, interneta i tehnologije – elementi koji bitno ometaju psihofizički razvoj deteta.

 

 

Otuđenost u porodici, kao posledica dinamičnog razvoja društva, često ima negativne posledice na decu, kao što su usamljenost, depresija ili ravnodušnost. Takođe, postaju skloni konzumiranju alkohola, narkotika i drugih opojnih sredstava.

 

 

Najupešniji način da se ovakve situacije izbegnu jeste poboljšavanje muđuljudskih odnosa u porodici, jačanje komunikacije, razvijanje odnosa koji će se temeljiti na razumevanju i toleranciji. Pri tome, roditelj kao osnovni model na koji se dete i ugleda, treba da ostane dosledan stvojim stavovima, pravilima, rečima, kao i obećanjima i ispunjavanju istih. Na taj način pruža pozitivan primer svojoj deci. To je veoma značajno, jer iz zdrave porodice proizilaze zdrave individue, koje zatim postaju nosioci daljeg društvenog rasta i razvoja. Sama porodica je temelj svakog istinskog razvoja društva.

 

 

Uloga roditelja u savremenom društvu jeste možda teška i podložna konstantnim izazovima, ali ono što je greška jeste stav da roditelji treba da budu savršeni, bez grešaka i mana. Roditelj je ruka prijatelja, more ljubavi i oslonac svom detetu.

 

 

 

TEKST: GORDANA SEČEVIĆ

Gordana Sečević je diplomirani sociolog i majka dva dečaka. Voli putovanja, upoznavanje drugih kultura i običaja. Obožava strane jezike i zato je završila studije za nastavnika španskog jezika, dok se trenutno obrazuje na master studijama anglistike. 1 thought on “Roditelj kao ruka prijatelja, more ljubavi i oslonac svom detetu”