Retinol u svetu kozmetike

Retinol u svetu kozmetike

Industrija kozmetike je u stalnom napretku. Kombinacijom različitih sastojaka mnogi pokušavaju da dođu do magične formule koja će dati najbolje rezultate što se tiče izgleda naše kože. Svakodnevno koristimo serume, kreme, maske za lice i druge kozmetičke preparate koje našoj koži pružaju zdrav, svež izgled, umanjuju već postojeće bore i smanjuju nastanak novih, daju nam prirodan sjaj koji koži otklanja tragove umora. Međutim, postavlja se pitanje koji je kozmetički sastojak pogodan za našu kožu, šta će joj uraditi, kako deluje i kako odabrati određene proizvode u moru sličnih. Danas govorimo o retinolu.


 

ŠTA JE RETINOL?

 

Retinol je jedan od najpoznatijih sastojaka kozmetičkih proizvoda i derivat je vitamina A. Proizvodi s retinolom se mogu kupiti bez recepta, a dermatolozi ih rado preporučuju. Naime, on deluje u borbi protiv akni, kao i na sprečavanje starenja kože. Mnogi dermatolozi tvrde da preparati na bazi retinola deluju na dublje slojeve kože i da tako povećavaju stvaranje kolagena, a samim tim i elastičnost kože. Preporučuje se i osobama s masnom kožom zbog regulacije lučenja sebuma. Deluje i kao piling, pa je rado korišćen i za uklanjanje mrlja ili pega od sunca.

 

ALERGIJSKE REAKCIJE

 

Pre upotrebe preporučuje se odlazak i savetovanje s vašim izabranim dermatologom. Međutim, ako ste ipak odlučili da kupite proizvod bez prethodnog odlaska vašem dermatologu, pre nanošenja na lice uradite test kako biste bili sigurni da vam neće izazvati alergijsku reakciju. Nanosite dva do tri dana proizvod na unutrašnjoj strani podlaktice, ukoliko se ne javi nikakva promena na koži proizvod možete slobodno naneti na lice. Pre korišćenja proizvoda potrebno je detaljno očistiti kožu lica, a nakon upotrebe savetuje se korišćenje hidratantne kreme.

 

REZULTATI KORIŠĆENJA

 

Što se tiče prvih rezultata, potrebno je biti uporan. Naime, neke studije pokazuju da se prvi rezultati vide između osme i 12. nedelje korišćenja. Potrebno je naglasiti da se na početku korišćenja preparata koji sadrže retinol može javiti iritacija, crvenilo i perutanje kože koje se javlja zbog njenog isušivanja. Izlaganje suncu ovo može dodatno pogoršati, pa se preporučuje korišćenje SPF kreme.

 

POSEBAN OPREZ

 

Poseban oprez trudnicama kojima se upotreba retinola ne preporučuje, kao i ženama koje planiraju trudnoću. Osobama koje imaju ekcem ili rozaceu, retinol može pogoršati stanje, tako da se i njima preporučuje izbegavanje ovih preparata.

 

 

TEKST: ANĐELA STEVANOVIĆ

Anđela Stevanović je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Po prirodi je kreativna osoba i večiti  zaljubljenik u umetnost. U slobodno vreme voli da čita i piše, pored toga obožava fotografiju i uživa da upoznaje nove ljude.