Recepti za smoothie bowl

Recepti za smoothie bowl

Smoothie bowl predstavlja zdrav obrok kojim možete započeti dan ili dati energiju svome telu nakon treninga. Vaš organizam će biti zahvalan na unošenju proteina i to će dovesti do jačanja imuniteta, poboljšanja metabolizma, energije i poboljšanju kvaliteta vašeg života.

 


 

SMOOTHIE BOWL ZA POČETNIKE

Bez mnogo sastojaka i sa malo odvojenog vremena možete spremiti smoothie bowl koji će vam pružiti sve što vam je potrebno, a i posle kojeg nećete ostati gladni. Ubacite u blender bananu, jagode, mleko po vašem izboru, led i med ukoliko želite da zasladite. Iseckajte bananu na kolutiće i zajedno sa iseckanom jagodom postavite ovaj ukusan, a zdrav obrok. Kao dodatak, možete dodati šta poželite – bobice, pahuljice, čia semenke, semenke od lana ili bilo koje drugo voće. Imatu svu slobodu, a jedini zadatak je da uživate u svakom zalogaju.

 

 

SMOOTHIE BOWL SA JAGODOM I BANANOM

Ovaj recept je lak i brz za pravljenje, a pošto je trenutno sezona jagoda, treba ga imati pri ruci. Potrebne su vam dve šake jagode, banana, 3 kašike ovsenih pahuljica, 350 ml mleka. Izblendati sastojke dok smesa ne bude glatka, otprilike 2 do 3 minuta, a zatim sipati u posudu i po želji ubaciti čia semenke. Bićete osveženi i siti.

 

 

SMOOTHIE BOWL SA KUPINAMA, MALINAMA I KAKAOM

Jedan zdrav, a istovremeno i preukusan smoothie bowl. Potrebne su vam 3 kašike kakaoa, mleko, jedna banana, šaka malina, šaka borovnica, lešnici ili bilo koji drugi orašasti plodovi. Izblendajte mleko, kakao, lešnike i kada gustina bude zadovoljavajuća, sipajte u činiju i dodajte iseckane banane, maline i borovnice. Pospite sa lanenim semenom ili čia semenkama ukoliko ih imate. Slobodno eksperimentišite i pronađite smoothie bowl koji vam u potpunosti odgovara.

 

 

SMOOTHIE BOWL SA ANANASOM I MANGOM

Ovaj smoothie bowl će vas zavarati da se nalazite na plaži, osećate pesak među stopalima i posmatrate palme kako se njišu. Za to egzotično putovanje biće vam potrebni mango, banana, mleko, šaka leda, grčki jogurt i pola čaše ananasovog soka. Ubacite u blender i blendajte dok gustina ne bude glatka, a zatim sipajte u činiju i dodajte iseckani kivi i ukoliko imate, mrvice kokosa i čia semenke.

 

 

 

 

SMOOTHIE BOWL ZA VEGANE

Ukoliko vam teško padaju rana jutra, napravite ovaj smoothie bowl koji će vas ispuniti energijom. Osim što pruža energiju, pun je antioksidansima, vlaknima i ujedno je i namenjen veganima. Potrebni su vam banana, spanać, indijski orah, pahuljice, med i voda. Bananu, spanać, vodu i med izblendajte par sekundi, a potom sipajte u činiju. Dodajte indijski orah i pahuljice. Ukoliko želite, dodajte drugo voće, semenke ili orašaste plodove.

 

 

Izaberite jednu od ovih opcija, izblendajte potrebne sastojke, ukrasite plavu ili roze smesu voćem ili orašastim plodovima i uživajte!

 

Prijatno!

 

 

TEKST: ZORANA BRKLJAČ

Zorana Brkljač je studentkinja Žurnalistike na Filozofskom fakultetu. Hobiji su joj planinarenje i šetanje prirodom. Svaki slobodni trenutak se trudi da provodi sa prijateljima i porodicom. Voli da sluša muziku i obilazi festivale. Takođe, obožava da uči jezike i da upoznaje druge kulture, te priča tečno engleski jezik, a na nivou A2 govori nemački i španski jezik. U budućnosti želi da se usavršava na svakom polju.