Recept za humus

Recept za humus

Humus je namaz koji je poznat širom sveta, pa je tako počeo i da se sprema kod nas. Vežemo ga za Bliski istok, a prvi recept je napisan  u 13. veku od strane kuvara iz Kaira, naravno po drugačijim sastojcima nego danas. Danas, ovo jelo postaje sve poznatije, proizvode ga kao gotov namaz mnoge kompanije, a možete ga i pripremati sami kod kuće. Glavni sastojak humusa jesu leblebije, a to su mahunaste biljke. Ovaj najvažniji sastojak možete naći u svim bolje snabdevenim marketima i naravno zdravoj hrani.


 

 

ZDRAVI NAMAZ

Sama tekstura humusa podseća na paštetu, a kao namaz je veoma zdrav jer sadrži mnoge vitamine, proteine i vlakna važna za rast i razvoj svake osobe. Takođe se preporučuje i dijabetičarima. Bogat je magnezijumom, kalijumom, vitaminom A i C, vitaminom K, gvožđem, što ga čini veoma važnim za naše kosti i krv. Zbog svih ovih vrednosti, on je ključan u ishrani vegana i vegeterijanaca, koji izbegavaju mlečne proizvode i meso. Pritom je i nisko kaloričan, tako da sa svojim divnim ukusom predstavlja idealan namaz.

 

 

RECEPT

300 grama sirovih leblebija

3 kašike tahinija

1 veći limun

malo belog luka koji može da se izostavi

po ukusu so

4 kašike maslinovog ulja

malo kumina

Tahini i kumin su takođe začini koje možete pronaći u zdravoj hrani.

 

 

PRIPREMA

Za početak, potrebno je leblebije potopiti u loncu i ostaviti preko noći da odstoje i nabubre. U tu vodu se može dodati malo sode bikarbone. Ujutru prosuti vodu u kojoj su stajale leblebije, i dodati novu. Bitno je kuvati ih u velikoj količini vode, sve dok potpuno ne omekšaju. Trebalo bi da kožica može sama da spada sa njih kada ih stegnete. Vodu u kojoj su se leblebije kuvale, prosuti.

 

 

Leblebije dobro ispasirati, a zatim dodati sok od jednog većeg limuna ili dva manja, so, tahini, maslinovo ulje i malo kumina i staviti u blender. Sve to dobro izmešati, i presuti u zatvorenu posudu. Takođe, u posudu možete dodati još maslinovog ulja, aleve paprike, ili nekog začina po izboru. Služi se kao doručak ili kao namaz uz neko drugo jelo, ili uz hleb ili povrće. Možete sačuvati svežinu i do sedam dana, ali ga morate držati u frižideru!

 

 

Savetujemo vam da se oprobate u pripremanju ovog ukusnog namaza, a sigurni smo da ćete ga vi i vaši najbliži obožavati!

 

 

 

Tekst inspirisan sajtom coolinarika.

 

 

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.