Recept za engleski čaj

Recept za engleski čaj

Topla šolja čaja, zanimljivo klasično štivo i zvuci kiše koji dopiru s prozora – zvuči kao savršeno popodne, zar ne? Tradiciju ispijanja čaja gaje mnoge svetske kulture, od Kine i Japana, preko Rusije, pa sve do evropskih zemalja koje su nam više ili manje bliske. Predstavljamo najbolji recept za engleski čaj.

 


 

TRADICIJA

Iako su mu koreni u dalekoj Kini, čaj je postao jedno od tradicionalnih engleskih pića. To se desilo negde sredinom devetnaestog veka, a začetnik ove tradicije bila je Vojvotkinja od Bedforda. Društvene prilike su tada nalagale da ručak bude nešto ranije, dok je večera bila tek kasno uveče, a vreme između obroka trebalo je da se popuni nečim zanimljivim i, kako se ispostavilo, ukusnim. Tako je Vojvotkinja od Bedforda počela da poziva svoje prijatelje i porodicu na čaj i meze, negde između tri ili četiri sata popodne. Ubrzo nakon toga, čitava Engleska imala je goste u popodnevnim časovima, a miris čaja širio se ulicama s početkom u petnaest časova. To je pokrenulo i lavinu recepata za kolače, torte, razne vrste slatkiša i grickalica, koje su mogle da se grickaju uz čaj.

 

 

 

PRIPREMA

Ostavljamo vam jednostavan, ali autentičan recept za engleski čaj, koji možete veoma brzo i lako spremiti kod kuće. Preporučuje se ispijanje mešavine afričkog i Ceylon čaja, tj. čaja od crnog lista, a način pripreme je sledeći:

 

1. Zagrejte vodu do ključanja

2. Stavite jednu kašiku čaja po osobi, i plus jednu kašiku stavite u čajnik

3. Sipajte vrelu vodu preko čaja u šolju

4. Sačekajte od 3 do 5 minuta

5. Promešajte jednom i poslužite

 

Ovaj engleski čaj se obično služi uz mleko, limun i šećer, u zavisnosti od toga šta volite. Uživajte!

 

 

TEKST: NIKOLETA JOVIČIĆ

Nikoleta Jovičić je student jezika, zaljubljenik u poeziju, muziku i umetnost generalno. Voli da
piše, uživa u prirodi i putovanjima, a večita inspiracija joj je ljubav.