Razlike između muških i ženskih prijateljstava

Razlike između muških i ženskih prijateljstava

Prijateljstva mogu biti između muškaraca, žena ili muško-ženska prijateljstva. Bez obzira na vrstu prijateljstva, najbitnije je da obe strane čuvaju i neguju prave vrednosti, vrednosti koje će taj odnos učiniti jačim i stabilnijim.

 


 

Sa godinama čoveku postaje sve teže da sačuva svoja prijateljstva iz mladosti , a još teže da stekne neka nova. Često se plašimo da ljude koje znamo skoro čitav svoj život zamenimo nekim novim ljudima, ljudima koji će nam više prijati. Odrastanjem i sazrevanjem se menjamo, menjamo svoje stavove i postavljamo sebi određene životne ciljeve . Na tom putu promena pored porodice, prijatelji su podrška koja nam dosta znači kako u lepim tako i u manje lepim trenucima.

 

 

 

 

 

KOJE SU RAZLIKE?

Prijateljstva između muškaraca se znatno razlikuju od prijateljstava između dama. Muška prijateljstva se održavaju jednostavnije, konkretnije i dosta lakše od ženskih. Muškarci ne brinu o tome ko je poslednji put pozvao, već jednostavno nazovu svoje prijatelje i u najbržem roku se okupi cela ekipa. Kod žena i devojaka, to je malo drugačije. Prava ženska prijateljstva se teško stiču. Pravo prijateljstvo između žena zasniva se na podršci koju dve žene nesebično pružaju jedna drugoj, na savetima i kritikama koje su iz najbolje namere i na kraju na iskrenim zagrljajima i još iskrenijim osmesima. Neretko se dešava da u ovoj vrsti prijateljstva postoji dosta sujete, pa žena ženi nesvesno ali i svesno zavidi na svemu što joj se dobro dešava, na svim ciljevima koje je ostvarila i uspesima koje je postigla. Kod muških prijateljstava sujeta je retka, uglavnom muškarci se druže jedni sa drugima jer tako žele, jer im je zabavno i lepo kada su zajedno.

 

 

 

 

 

ŽENSKA PRIJATELJSTVA NASPRAM MUŠKIH

Pored manje iskrenih ženskih prijateljstava postoje i ona iskrena koja ruše sve predrasude i uspešno prkose svakom mitu o ženskim prijateljstvima. Ženska prijateljstva koja traju godinama unazad, prijateljstva su koja se sada čuvaju da bi trajala još dugo. Sloboda je ono što krasi ovu vrstu odnosa, sloboda u govoru, sloboda da se priča o svemu, sloboda da se ne ćuti o temama koje su sa drugim ljudima samo tabu. Za početak građenja bilo kakavog iskrenog prijateljstva neophodno je osetiti bliskost sa osobom, osetiti neku vrstu veze i povezanosti. Upoznavanjem i svakodnevnim ulaganjem truda u odnos, prijateljstvo postaje jako i spremno da odoli svim preprekama. U ženskim prijateljstvima često su prepreke druge žene i njihova želja da imaju osobu sa kojom gradimo odnos samo za sebe. U muškim prijateljstvima to nije slučaj, muškarci se manje ili više slažu sa nekim iz ekipe sa kojim se druže, ali retko sebično žele jednog prijatelja samo za sebe.

 

 

 

 

 

ŠTA OČEKUJEMO OD PRIJATELJSTVA?

Dosta stvari utiče na to kako će se neki prijateljski odnos razvijati. Prevelika očekivanja od drugih su ono što može da dovede do mimoilaženja u prijateljstvu.Očekivanja da osoba koju smatramo prijateljem mora biti tu za nas konstantno i svakodnevno nam poklanja pažnju mogu ugroziti prijateljstvo. Ovo se dešava u ženskim prijateljstvima, često postoji jedna strana koja očekuje dosta od svojih prijatelja i u trenutku kada oseti da ne dobija dovoljno pažnje. Ipak biti fleksibilan u prijateljstvu je najbitnije, tada će nam se vratiti ono što pružamo i bićemo sigurni da smo na dobrom putu da sačuvamo prijateljstvo bilo ono muško ili žensko. Postoje čari jedne i druge vrste prijateljstava.

 

 

 

 

 

ONO NAJVAŽNIJE

Ženska prijateljstva u kojima je odnos iskreniji i otvoreniji traju duže i kvalitetnija su, što se muških prijateljstava tiče njih čini posebnim drugačija bliskost. Pisac Haled Hoseini u svom delu opisuje razliku između muških i ženskih prijateljstava. Po njemu muškarci na prijateljstva gledaju kao na sunce: Njegovo postojanje se ne dovodi u pitanje, u njegovoj toploti se uživa, ali se u njega ne gleda pravo. Baš to i jeste poenta svakog prijateljstva: iskrenost, predanost, trud i ulaganje u odnos iz dana u dan i na kraju iskrena radost što baš mi imamo određenu osobu za svog prijatelja.

 

 

TEKST: ANĐELA JANJIĆ

Anđela Janjić je diplomirani novinar na Filozofskom fakultetu u Nišu. Aktivno se bavi odbojkom, u slobodno vreme čita, piše i voli da vodi kvalitetne razgovore sa njoj dragim ljudima.