Putopis iz Stokholma

Putopis iz Stokholma

Kada su putovanja u pitanju, ljudi vam uglavnom savetuju da, ako idete u novu zemlju, posetite glavni grad. Ako ste već tamo bili onda je savet da obiđete neke manje poznate, kulturološki značajne gradove i slično. Često se onda dešava da, pri odlasku u glavni grad neke zemlje, naiđete na pregršt stvari koje treba videti i posetiti. Pritom, niste sigurni šta je zapravo važno, zanimljivo ili nešto što bi se uklopilo sa vašim interesovanjima. Većina gradova ima i podeljenost na stari i novi deo grada, pa i to treba znati pri odlasku. Svakako, različitih je varijanti, ali verovatno retko ko očekuje da naiđe na miran glavni grad zemlje. Teško je naići na grad bez haosa u saobraćaju, grad sa puno parkova i zvanično određenim vremenom za pauzu i odmor. Ovo je putopis iz Stokholma.


ZAŠTO JE STOKHOLM POZNAT I VAŽAN?

Dobrodošli u Stokholm! Glavni je i najveći grad kraljevine Švedske i jedno pravo kulturološko čudo. U urbanom delu grada živi oko dva miliona stanovnika, što čini petinu stanovništva cele Švedske. On je političko, privredno i upravno sedište Švedske. Drugi je po veličini grad, posle Kopenhagena, u oblasti Skandinavije. Nalazi se u istočnom delu poluostrva, ujedno i Švedske.

Njegova pozicija izuzetno je dobra za sve koji ne planiraju da se zadrže samo u Stokholmu ili žele da obiđu još koji grad u okolini. Nalazi se na sličnoj udaljenosti, u proseku između 500 i 600 kilometara, kopnom ili morem, od svih važnih gradova u okruženju. Blizu je Geteborga, koji je drugi po veličini grad Švedske. Blizu je Osla u Norveškoj, Helsinkija u Finskoj, Rige u Letoniji. Naravno, u blizini je i Malmea, koji je treći u švedskoj po veličini i Kopenhagena u Danskoj.

Da se u ovom gradu ima šta videti govori i činjenica da su tu smeštene razne ustanove od značaja. Stokholm je sedište Kraljevske švedske akademije nauka, Karolinskog instituta, Švedske akademije. Sedište je i ustanova koje određuju dobitnike Nobelove nagrade iz književnosti, ekonomije, medicine, fizike i hemije. Zato, u centru starog dela grada, na trgu Stortorget, možete i pronaći muzej Nobelove nagrade, koji govori o prethodnim dobitnicima nagrada, kao i osnivaču nagrade, Alfredu Nobelu.

KULTURNO UZDIZANJE U ŠVEDSKOJ

Malo poznata činjenica je da, da li zbog prisustva velikog broja institucija ili nečega drugog, ovaj grad ima najviše muzeja u svetu. U preko 70 muzeja, sigurno je da svako može da pronađe nešto za sebe.

Ako ste ljubitelji vajarstva i slikarstva – Nacionalni muzej, koji je i nacionalna galerija Švedske, pravo je mesto za vas. U slučaju da volite istoriju države i stare, očuvane znamenitosti, definitivno treba da posetite Skansen. To je najstariji svetski muzej na otvorenom, ili Muzej srednjovekovnog Stokholma. Za istoriju novijeg datuma, tu je Nordijski muzej na Djurgordenu. Vasa muzej, kao pomorski muzej, može se priključiti prethodnima. On je specifičan na svoj način, jer prikazuje skoro potpuno očuvan brod Vasu, iz 17. veka. Na istom ostrvu nalazi se i Muzej vikinga, gde se mogu videti izloženi vikinški brodovi iz 9. veka.

Muzej moderne umetnosti i Fotografiska su tu za sve umetničke duše. Ako kojim slučajem putujete s decom – Junibacken je prava prilika da svima bude zanimljivo. Ovaj muzej posvećen je svima poznatoj Astrid Lindgren, koja je kreirala Pipi Dugu Čarapu. Tu je i ABBA muzej, za sve koji i dalje slušaju i vole poznatu švedsku grupu. Ako imate slobodnog vremena i ceo dan da izdvojite za posetu nekim muzejima, možete otići do različitih muzeja koji su na oko sat vremena vožnje od Stokholma. To mogu biti različite palate i rezidencije, botaničke bašte. Takođe, možete posetiti obližnje gradove, Upsalu ili Vesteros. Oni su sami po sebi značajni i vredni za obilazak.

ZA SLOBODNO VREME I LEP DAN

Stokholm je poznat po podeljenosti grada na stari i novi deo. Ono o čemu se ne priča dovoljno je koliko zelenih površina ima u gradu. Sve su izuzetno dobro sređene, očuvane i uređene. Bilo da volite park ili nešto nalik šumi, Stokholm ima to da ponudi.

Centar ovog glavnog grada čini odvojeno mini-ostrvo, koje je zapravo očuvano srednjovekovno gradsko jezgro. Stari grad, odnosno Gamla Stan, pravo je mesto gde se možete prošetati i odmoriti u bilo kom kafiću ili restoranu. Ima i pregršt prodavnica, suvenirnica, knjižara, od kojih je nezaobilazna Knjižara naučne fantastike, odnosno Science Fiction Bokhandeln. Ako ni zbog čega drugog, treba je obići zbog toga što ima tri sprata. Pored knjiga, prodaju i različite društvene igre, slagalice, postere, aksesoare i druge komade iz poznatih serija i filmova. Pogled s njihovog trećeg sprata nadole, ka centru knjižare, nešto je što nijedan ljubitelj knjiga ne sme da propusti.

JOŠ PONEŠTO

U blizini Starog grada, kada se vratite na širi deo ostrva, možete naći Kraljevski vrt. Kungstradgarden je kolokvijalno poznat kao Kungsan. Njegova lokacija, u centralnom delu grada, kafići na otvorenom i sređenost – čine ga jednim od najpopularnijih mesta za okupljanja u gradu. Leti se ovde održavaju koncerti, a zimi se nudi klizalište. Park je podeljen u četiri dela: Trg Čarlsa XII, Molinova fontana, Trg Čarlsa XIII i Fontana Volodarskog. Ova fontana je najpoznatija po japanskim trešnjama kojima je okružena. Bićete oduševljeni energijom i lepotom ovog mesta ukoliko idete u Stokholm u vreme kada cvetaju trešnje. Možda budete imali i privilegiju da sretnete male patke koje plivaju u fontani i druže se sa turistima.

Naravno, glavni park, pa i nešto nalik šumi, jeste Djurgorden. To je celo zasebno ostrvo i na kome se nalazi najveći broj muzeja. Kraljevski park na ovom ostrvu je mesto gde možete provesti sate i sate, u šetnji, razgledanju ili napraviti piknik i uživati u zelenilu oko vas. Odavde lako možete doći i do poznatog zabavnog parka, starog preko 200 godina. Grona Lund ili Gronan, kolokvijalno, nije veliki, ali ima izuzetno zanimljive vožnje. Leti se tu održavaju i koncerti.

KAKO DO STOKHOLMA I KOLIKO IZDVOJITI VREMENA I NOVCA?

Stokholm ima četiri aerodroma u blizini grada, te letova ima iz celog sveta do njega. Kada stignete, do grada se dolazi lako – autobusom, koji je zadužen za vožnju od aerodroma do glavne stanice metroa u gradu. Prevoz je jeftin, a i, po dolasku u grad, metroom se izuzetno lako dolazi do bilo kog mesta. Gradski prevoz je odličan za obilazak grada. Ide često, brzo dovozi od mesta na drugo i usput se može i razgledati grad. Karte su jeftine, a vožnje se lako organizuju. Čak i do muzeja koji su udaljeni od Stokholma i do sat vremena vožnje možete doći gradskim prevozom.

Što se novca tiče – Stokholm je u rangu sa ostalim glavnim gradovima sveta. Za prevoz vam ne treba puno, ali za hranu prosečno koliko i u Beogradu. Piće i hrana mogu varirati u cenama u zavisnosti od toga gde jedete, ali i da li ste u starom ili novom delu grada. Svakako, mogućnosti je na pretek, pa tako i možete izabrati kafić i restoran u skladu sa svojim mogućnostima. Dobra stvar za sve ljubitelje kulture i oblizaka znamenitosti jeste da je veliki broj muzeja besplatan. Oni koji naplaćuju ulaz nisu skupi. Svakako, i nekoliko dana u ovom gradu može vas koštati puno. Ako ste tu turistički, pa želite da vidite sve za šta vam se pruži prilika, potrošićete više novca.

USPORITE I UŽIVAJTE

Na koliko god da odete, ne zaboravite da uživate. Kod Šveđana postoji izraz fika. On označava trenutak u kome usporite i zahvalite se na svim dobrim stvarima u životu, kao što je na primer kafa sa prijateljima. Šveđani izuzetno poštuju ovo i praktikuju svakodnevno, pa se i na poslu striktno određuje vreme za kafu. Fika je dobar način da uronite u švedsku kulturu i bolje razumete ovaj narod i njihov način života. Iskustvo na putovanju će vam, svakako, biti bolje. Shvatićete i kako putnici prerastu u ono što jesu od običnih turista!

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme, a pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.