Putnik kroz snove sa planete B612

Putnik kroz snove sa planete B612

„Lepe ste, al ste prazne − reče im on još. − Za vas čovek ne može umreti. Naravno, običan prolaznik poverovao bi da je moja ruža ličila na vas. Ali ona sama je važnija od svih vas zajedno zato što sam ja nju zalivao. Zato što sam ja nju stavio pod stakleno zvono. Zato što sam ja nju zaštitio zaklonom. Zato što sam zbog nje poubijao gusenice (osim one dve-tri koje sam ostavio radi leptira). Zato što sam nju ja slušao kako se tuži, hvali, ili kako ponekad čak i ćuti. Zato što je to moja ruža.”

 


 

SNOVI JEDNOG PILOTA

Mali princ je najpoznatije delo francuskog pisca i pilota Antoana de Sent-Egziperija. Knjiga je prvi put objavljena 1940. godine i od tada do danas je prodata u više od 140 miliona primeraka širom sveta, što je čini jednom od najprodavanijih i najprevođenijih knjiga koje su ikada objavljene. Danas nosi titulu jedne od najtraženijih knjiga u svetu, kako za malu, tako i za onu veliku decu koja su sačuvala iskru mašte u sebi. Autor nas na poseban način vodi kroz radnju dela koja je prikazana u jednoj bajkovitoj formi, istovremeno govoreći o sebi, svojim potisnutim željama i ljubavi prema pilotiranju.

 

 

U svetu dece je lako izgubiti se među crtežima, pomešati Zmijskog cara sa šeširom i zalutati na nekoj maloj planeti prateći staze posipane mrvicama mašte. Čežnja za smislenim vezama, želja da se definišemo u materijalnom svetu i konstantna borba sa istraživačkim instinktom malog deteta koje je skriveno u svakom odraslom čoveku, čine temelje ove vanvremenske novele. Čitajući ovo delo pratimo pustolovine malog dečaka zlatne kose, koji je sa svoje sićušne planete B-612, krenuo na put kroz svemir u potrazi za prijateljem.

 

 

Bio jednom jedan mali princ koji je živeo na nekoj planeti jedva nešto većoj od njega samog, a čeznuo je za prijateljem…

 

 

Jedna od planeta koju je posetio na svom putu bila je i planeta Zemlja. Na njoj je upoznao mnoga bića, a među njima je bio i narator dela − pilot koji je doživo nesreću u pustinji, ne sluteći da će mu jedan susret među peščanim dinama zauvek promeniti život. Naratoru dečak poverava svoje tajne o ljubavi prema jednoj krhkoj ruži koju je ostavio na svojoj planeti, o ljubavi prema zvezdama i zalascima sunca, ali i o nerazumevanju odraslih ljudi, koji žive život samo iz senke svojih snova.

 

 

RUŽA ISPOD STAKLENOG ZVONA

Neka od najvažnijih pitanja i motiva koja prožimaju ovu novelu su pitanja ljubavi, razočaranja, gubitka, usamljenosti i straha da se voli svim srcem. Priča o ljubavi jednog usamljenog dečaka i očaravajućeg cveta, uspeva da zagreje srce i rastuži u jednom dahu. Mali princ u jednom trenutku biva razočaran u pomalo sebičnu ružu i odlazi sa svoje planete ostavljajući je samu. Međutim, uz pomoć lisice koju sreće na Zemlji on shvata da vreme koje je posvetio svojoj ruži nije bilo uzaludno. Ljubav je ta koja zahteva istrajnost i hrabrost da se voli i bude voljen. A ponekad se strah i nesigurnost prepreče na putu čak i velikim ljubavima. −Ali bio sam premlad da bih znao kako da je volim. Kada se Mali princ konačno pomirio sa slomljenim srcem, prihvatio ga je kao dokaz svoje ljubavi.

 

 

Pronašao je sebe tamo gde još nije zavirio, u kutku srca prekrivenog laticama i trnjem, na planetarnoj zvezdi koja sija snažnije od ostalih na nebu. Za vreme čudovatnog putovanja Mali princ, spoznaje tajne svoga srca i otkriva sebe, smisao svog postojanja i lutanja. Malo srce koje kuca u grudima iskrenih snova, sposobno je da voli istrajno i potpuno. Sposobno je da širi dobrotu i probudi radoznalo dete koje spava u čitaocu i žudi da zavoli neku posebnu ružu, na nekoj posebnoj planeti. Na kraju, ljubav je ta koja daje smisao našem postojanju. Bez ljubavi, čovek je izgubljen i sam među peščanim dinama, među zvezdama u iščekivanju nekog malog čuda.

 

 

TEKST: JASMINA MITIĆ

Jasmina Mitić je studentkinja Novinarstva na akademskim studijama Filozofskog fakulteta u Nišu. Slobodno vreme najradije provodi sa društvom. Ljubitelj je poezije i zaljubljenik u umetnost, muziku i prirodu.