Putna apoteka – krenite spremni na put

Putna apoteka – krenite spremni na put

Iza nas je leto i period godine kojem se većina najviše raduje, upravo zbog odmora i putovanja. Dolaze nam praznici koji takođe pružaju mogućnost da se negde zaputimo sa svojim najbližima.  Svako možе predstavljati  uživanje ukoliko se,  naravno, ne dese neke komplikacije. One koje možemo da preduhitrimo,  tiču se preventive dobrog zdravlja na putovanju. Bez obzira na to da li putujemo sa porodicom, partnerom ili prijateljima, ono što će nam olakšati putovanje jeste mala putna apoteka.


 

INFORMIŠITE SE PRE PUTOVANJA

U zavisnosti od godišnjeg doba, pravimo selekciju potrebnih suplemenata. To su razne kreme, losioni, kozmetika, lekovi. Pre nego što otputujemo, važno je da znamo kakvo je klimatsko podneblje u mestu u koje idemo. Takođe, treba se informisati o tome  kakvo je stanovništvo i koliko je naša destinacija egzotična. Važno je i kakva je opremljenost zdravstenim ambulantama, apotekama, bolnicama i kakvo je zdravstvo  u toj regiji.

 

 

POŠTUJTE SAVETE LEKARA

Flora i fauna su, pored svog vizuelnog i energetskog uticaja na ljudsku psihu, potencijalne opasnosti. Ukoliko ste alergični, imate neke hronične bolesti, ili  ste na nekoj već postojećoj terapiji, ne prekidajte s tim dok ste na odmoru. Među onima koji su specifični za svakog ponaosob, postoje i lekovi koje svakako treba imati sa sobom. Nabrojaćemo one koji su neizostavni, ma kakve okolnosti nas čekale usput i na našoj destinaciji.

 

 

LEKOVI PROTIV MUČNINE

Mnogi odrasli, kao i deca, imaju strah od putovanja. Bez obzira na to da li putujete avionom, kolima, autobusom ili brodom, trebalo bi da imate u torbi lek protiv mučnine. Njegovo sedativno dejstvo potpomaže ublažavanju anksioznosti u stomaku. Ukoliko ste u mogućnosti, u okrivu dužeg putovanja, obavezno na sto pedeset do dvesta pedeset kilometara izađite na vazduh i promenite položaj tela. Probiotici i lekovi sa elektrolitima vam, takođe, mogu biti od pomoći.

 

 

 

LEKOVI PROTIV BOLOVA

Glavobolja, bolovi u stomaku, mišićima i malaksalost često se javljaju kao posledice umora, pa čak i stresa tokom putovanja. Uvek treba poneti lek koji sprečava bol.

 

 

 

TOPLOMER

Povišena temperatura  jedan je od najmanje poželjnih saputnika. Zato ne zaboravite da se, pored lekova na bazi paracetamola i ibuprofena,  naoružate i toplomerom.

 

 

 

PRIBOR ZA PRVU POMOĆ

Ovde se ubrajaju svi potrebni alati za ublažavanje potencijalnih fizičkih povreda ili ozleda. To su: gaza, medicinski alkohol, vata, hidrogen, flaster, zavoj, pinceta, makazice, jod i krema sa antibiotksim dejstvom. Bilo da ste na moru, planinarenju ili skijanju, sve što vam može zatrebati usled blažih fizičkih povreda treba nositi.

 

 

 

PROTIV PREHLADE

Ne zaboravite kapi za nos, septolete kao ni lekove koji ublažavaju simptome prehlade i gripa.To su najčеšćе sirup, lekovi koji se razmućuju u vodi kao i omiljeni biljni čaj.

 

 

SPF

Neizostavni deo putne apoteke! Iako smo navikli da samo leti mažemo kožu ovim losionima, sunce šteti koži i kada je napolju hladno.

 

 

 

LEKOVI PROTIV ALERGIJA

Ubodi insekata, iznenadna alergija na hranu, alergija na sunce, samo su neke od mogućih alergijskih komplikacija koje nam zasigurno nisu potrebne tamo gde smo pošli da uživamo. Kreme sa antihistaminicima, kapi, tablete kao i sirupi sa ovim svojsvtom su preko potrebni kao preventiva neprijatnim alergijskim reakcijama.

 

 

 

OPUŠTENO I BEZBEDNO PUTOVANJE

Na put prvenstveno treba poneti veru u garantovan i nezaboravan doživljaj i dobro raspoloženje. Potrebno je rasteretiti se od svega što nas čeka kad se vratimo i iz čega odlazimo. Ipak, ne smemo zaboraviti da se čak i tada mogu javiti dosadni, ometajući faktori. Dakle, sa mnogo lepih iskustava ide i mnogo odgovornosti. Upravo zbog toga, neophodno je da.na putovanje, osim svih drugih stvari, poesete i kućnu apoteku koja će biti vaš glavni saveznik u neželjenim situacijama.  Svima, i u svim okolnostima, srećan i siguran put!

 

 

 

TEKST: NINA ZEČEVIĆ

Nina Zečević je rođena u maju 1998. godine. Studentkinja je završne godine glume, poeziju piše od šeste godine, i do sada ima objavljene dve zbirke pesama. Filozofija, travarstvo, psihologija, gluma i pokret su njena inspiracija za svakodnevni rast i stvaranje.