Punjeni plavi patlidžan sa kinojom u paradajz sosu

Punjeni plavi patlidžan sa kinojom u paradajz sosu

Jesen nam se prikazuje u svojim najdivnijim bojama i nagoveštava dolazak zime. Za dolazak hladnog vremena, pripremili smo topao recept, koji će zagrejati vaš dom, dok će začini ponuditi opciju da odete daleko. Do Orijenta. Bez ekspresa. Smireno i stameno.

 


 

 

U pitanju je Punjeni plavi patlidžan sa kinojom i paradajz sosom, koji u srpsku kuhinju dolazi sa Orijenta.

 

Vreme za pripremu je 60 minuta

 

Potrebni sastojci:

Plavi patlidžan (četiri komada)

Šargarepa (dve ili tri)

Paradajz (tri)

Paprika (dve)

Veza mirođije

Kinoja (100 grama)

 

Kinoju ostavite da prenoći potopljena u vodi. Ujutru je obarite, vodeći računa da njoj ne treba puno vremena, i da vam ne zagori. Za to vreme, operite i presecite svaki patlidžan na dva dela. Za ovaj recept, nemojte čistiti koru, jer se i ona jede. Kada plavi patlidžan presečete na dva dela, izdubite ih kašikom, a ono što ostane, trenutno ostavite sa strane. Nakon što od četiri, napravite osam plavih patlidžana, postavite ih na pleh sa papirom ispod, i ispecite na 200 stepeni. Biće potrebno oko 30 minuta.

 

Nakon što ste obarili kinoju i ostavili je da se hladi, iseckajte šargarepu, paradajz, papriku i preostali plavi patlidžan, što sitnije možete. Ja za to koristim blender, tako da uštedim vreme. U tiganju, na kokosovom ulju, propržite šargarepu, paradajz, papriku i preostali plavi patlidžan koji ste izdubili. Dodajte začine poput soli, bibera, origana i bosiljka. Ako ste obožavalac ljutog, dodajte i čili.

 

Kada se plavi patlidžani ispeku, izvadite ih iz rerne i u njih ulijte sos koji ste napravili. Potom zapecite sve to u rerni. Nakon što čitava kuća zamiriše na egzotiku, izvadite pleh iz rerne. Kinoju pomešajte sa sitno seckanom mirođijom i dodajte je na vrh plavih patlidžana. Vratite pleh u rernu, sačekajte deset minuta i jelo je gotovo.

 

Poslužite ga uz dobru muziku i molitvu.

 

TEKST: SOFIJA BORKOVIĆ, AUTORKA BLOGA ŽIVETI GLASNO

Sofija Borković je heroina obučena u telo bezbrojnih mogućnosti. Može sve, a ne mora ništa. Master komunikologije i životnih zavrzlama. Živi glasno svoj život, prikazujući sopstvene šizike kroz filozofske rasprave na blogu Živeti glasno.