Proslava rođendana u različitim kulturama

Proslava rođendana u različitim kulturama

Još u starom Rimu, za vreme cara Hadrijana, popularizovan je običaj poklanjanja slatke rođendanske torte. Ako neko nije u mogućnosti da prisustvuje rođendanskoj zabavi, slavljenik bi mu poslao rođendansku tortu. Grci su, pak, uveli običaj da se u rođendansku tortu stavljaju zapaljene svećice. Verovatno ova tradicija potiče od Artemidinih praznika, tokom kojih je boginja prinosila poklone u obliku okruglih, medenih kolača sa zapaljenim svećicama. Svaka zemlja i narod imaju svoje običaje i tradiciju, tako da ne postoje univerzalni praznici za sve, osim rođendana, koji se slave svuda.


POLJSKA I KINA

Proslava rođendana je veoma star običaj, koji je u mnogim kulturama korišćen pre mnogo vekova. U Poljskoj proslava rođendana se ne može zamisliti bez tradicionalne torte i pevanja pesme Sto lat slavljeniku. Često je mesto za zabavu ukrašeno rođendanskim ukrasima. Proslava punoletstva u Poljskoj je navršenih osamnaest godina.

Ovaj događaj često prati velika zabava sa tortom i gostima. Kuća ili sala u kojoj se priređuje žurka ukrašena je prelepim rođendanskim ukrasima. Tu su šareni baloni, trake, ukrasni lančići. U Kini, na svečanom stolu, moraju biti prisutni tradicionalni kineski dugi rezanci, kojima se slavljeniku želi dug život. Što više rezanaca uvučete u usta pre nego što zagrizete, to bolje.

NEMAČKA, KANADA, IZRAEL

U Nemačkoj se rođendani slave sasvim drugačije. Rođendanske poklone slavljeniku donosi bradati vilenjak (kako istorija nalaže). Izuzetak su neženje do trideset godina koji umesto poklona dobijaju metlu i zadatak da očiste stepenice gradske kuće. U tom slučaju zadatak nije nimalo lak, jer slavljenici ne pomažu u čišćenju, naprotiv, ometaju.

U Kanadi, trebalo bi da budete spremni da se na svoj rođendan namažete po nosu. Ovo je simboličan prikaz neuhvatljivosti rođendanske osobe po pitanju loše sreće. Dok u Izraelu će, međutim, slavljenika bacati gosti koji sede na stolici.

KOREJA I NEPAL

Za Koreju, pirinčani kolači su tradicionalna rođendanska poslastica, ali u velikim količinama. Korejci veruju da će deljenje pirinčanog kolača sa što većim brojem ljudi garantovati rođendanskoj osobi dug i zdrav život. U Nepalu postoji zanimljiv način da se čestita rođendan detetu. Na čelo mu se stavlja pasta od pirinča, jogurta i boja, koja treba da mu obezbedi dug, srećan život.

Svaka država ima neku svoju tradiciju proslave rođendana a kakav će ishod proslave biti generalno zavisi od samog slavljenika i prisutnih gostiju.

TEKST: BOJANA KWIEK

Bojana Kwiek – rođena 30.01.1986, u Jagodini, profesionalno se bavi pisanjem poezije i proze, copywriter, content writer, SEO writer, NLP praktičar, social menadžer. Živi u Poljskoj. Njena poezija krasi mnogobrojne zbirke poezije. Za sebe kaže da je večiti sanjar, zaljubljenik u more i svoju inspiraciju za pisanjem upravo pronalazi pored vode, u prirodi.

Neguje ljubav prema pisanju svakodnevno i želja joj je da i do drugih dođe magičnost pisanog dela. Smatra da je čitanje i pisanje jedan od lekova protiv depresije i preporučuje svima da svoje sumorne dane oboje dobrom knjigom, nekim časopisom, kafom ili koktelom i osmeh na licu je zagarantovan.