Prirodno beli zubi

Prirodno beli zubi

Beli zubi predstavljaju sinonim za lepotu i zdravlje usta. Ovaj ideal je ipak teško postići, jer belina zuba zavisi od naše genetike, ali i od naših navika vezanih za higijenu zuba i ishranu.

 

 


DA LI SU VAŠI ZUBI ŽUTI ZBOG GENETIKE?

Što se genitike tiče, rađamo se sa određenom bojom zuba koja može biti različitih nijansi. Na to ne možemo uticati bez pomoći stomatologa, koja je izuzetno složena.

 

Sa druge strane, životne navike su nešto što igra veliku ulogu u tome koliko su naši zubi beli i na to možemo uticati.

 

 

KAKO DO PRIRODNO BELIH ZUBA?

Osnova lepog i belog osmeha jesu zdravi zubi, a da bi naši zubi bili zdravi, bitno je da održavamo dobro higijenu usta i da se zdravo hranimo. Ukoliko ne održavamo dobro higijenu i ukoliko su naše navike, koje se tiču ishrane loše, na zubima mogu nastati meke ili čvrste naslage u vidu kamenca, i zbog toga zubi deluju žuto.

 

Ukoliko postoji i karijes, zub može izgledati crno. Ovakvi zubi se ne mogu izbeleti nijednom metodom i zahtevaju stručnu pomoć.

 

 

KAKO REŠITI PROBLEM ZDRAVIH, A ŽUTIH ZUBA?

Često se događa da, iako održavate veoma dobro higijenu usta i nemate karijes niti kamenac, vaši zubi izgledaju žuti. Koji je razlog za ovo? Jedan od razloga je hrana koju jedete i piće koje pijete.

 

Sva tamna hrana, cvekla na primer, može prebojiti vase zube. Konzumiranje kafa, čaja, vina i sokova takođe utiče na belinu zuba. Jedan od načina na koji preterano prebojavanje zuba može da se smanji, jeste da posle jela dobro isperete usta vodom i da sva pića osim vode pijete na slamcicu (što može dovesti do pojave bora oko usana) ili ih izbegavate.

 

Još jedan faktor koji značajno utiče na to koliko su vaši zubi beli, jeste pušenje. Jedini način da izbegnete promenu boje zuba izazvanu pušenjem, jeste da pređete na električnu cigaru, smanjite pušenje ili prestanete da pušite.

 

 

KAKO PRIRODNIM PREPARATIMA IZBELITI ZUBE?

Postoje razni saveti kako da izbelite zube na prirodan način, prirodnim preparatima, koji obećavaju jako dobre rezultate.

 

U prirodne preparate spada različito voće, kao sto su jagode, ananas, nekada i limun i soda bikarbona. Prilikom korišćenja prirodnih preparata u kućnim uslovima, postoji mogucnost oštecenja zuba ili desni, jer su previše abrazivni ili kiseli. Na ovaj način možete oštetiti ili skinuti sloj, tačnije – gleđi sa zuba. U početku taj zub deluje belje, jer se skida površinski sloj gleđi, međutim vremenom, skidanjem sloja po sloja gleđi, koja je bela dolazimo do dentina koji je prirodno žute boje. Osim toga što zubi postaju žuti, oni postaju i osetljivi i skloniji karijesu.

 

Stoga, ključ zdravog, lepog i belog osmeha jesu dobra higijena i ishrana, a bezbedna i efikasna sredstva za beljenje zuba su samo ona sredstva preporučena od strane stomatologa.

 

TEKST: LENKA MANIĆ

Dr Lenka Manić je doktor stomatologije, veliki ljubitelj nauke i istraživanja, kao i prirode i životinja. Kada se ukaže prilika uživa u putovanjima i upoznavanju novih kultura i običaja. Za sva vaša dodatna pitanja, možete je kontaktirati na lenkam56@gmail.com