Preporuke serija i filmova za hladne dane

Preporuke serija i filmova za hladne dane

Decembar je mesec zime, mesec kiše i snega, hladnoće i vetra. Bilo da kod vas pada kiša ili da je snežno – preporuke kinematografskih ostvarenja koje slede prilagodiće se i vremenskim prilikama koje vas okružuju. One mogu da oboje mrak jarkim bojama ili da idu uz sezonsko sivilo i neraspoloženje. Ipak, uspevaju da donesu vedrinu i humor, zanimljivosti i dobru energiju, koja i najsumorniji dan može učiniti boljim i veselijim. Šolja čaja ili tople čokolade, gomila grickalica i slatkiša i neka od ovih serija ili određeni film, zasigurno će vas oraspoložiti ili vam pomoći da ružan dan prođe brže, a postane lepši.


MOJ KOMŠIJA TOTORO (My neighbour Totoro, 1988)

Hajao Mijazaki poznat je u svetu anime filmova. Takođe, čuven je i studio Gibli. Oni su još pre skoro 35 godina na platno doneli ostvarenje koje će ih i proslaviti, pa i postati njihov zaštitni znak. To je upravo film o Totoru.

Radnja filma događa se u Japanu, posle rata. Dve devojčice se sa ocem doseljavaju u novu kuću, koja se nalazi blizu bolnice u kojoj im je majka. Čekajući da se ona vrati kući, one se trude da svakoga dana pronađu način da im vreme brže prođe. U jednoj od avantura, upoznaju i šumskog duha, Totora, koji im iz korena menja svet i svakodnevicu.

Interesantno je da je autor izjavio da se priča o komšiji Totoru zasniva na događajima iz njegovog detinjstva, što u sve unosi još emotivniju i iskreniju notu. Ako želite da vidite šumsku magiju na delu i uz priču o usrećenom detinjstvu da se raznežite. A nakon filma postanete opsednuti ovim slatkim stvorenjem – Moj komšija Totoro će vam pomoći da to i ostvarite!

SREDA (Wednesday, 2022)

Sigurno ste čuli za poznatu porodicu Adams? Sada se upoznajte i sa Sredom. Ona je ćerka Mortiše i Gomeza, Pagslijeva sestra, a od skoro… tinejdžerka. Kreće u novu školu, opet. Da li će se uklopiti, naći prijatelje i završiti godinu normalno? Ili će je možda sačekati čudnovati likovi, potencijalno ubistvo, nepoznato čudovište i zloslutne vizije? Sredi snalaženje u ovakvim situacijama dolazi prirodno, ali da li će i svima oko nje, saznaćete do kraja sezone.

Atmosfera serije u potpunosti je u skladu sa onim ko je pomogao u njenom stvaranju – Timom Bertonom. Za sve koji su nostalgični za originalnim Adamsima ili žele malo zabave tokom kišnih dana, ovo je pravi izbor. Dobar provod i malo misterije su zagarantovani.

HARI POTER FRANŠIZA (Harry Potter movies, 2001–2011)

Poželite li da oživite uspomene ili stvorite nove, da navijate za dobro, borite se protiv zla ili da uživate u avanturama najboljih drugara, kojima većinu prijatelja čine magične životinje, upoznajte ili se setite – Harija Potera. Sa Hermionom i Ronom, on preživljava i proživljava školske godine u Hogvortsu, školi za čarobnjake i veštice, školi magije.

Od avanture sa kamenom murdosti, preko oslobađanja zatvorenika iz Askabana, do potrage za relikvijama smrti – proticaće Harijeve tinejdžerske godine, ali i vaši tmurni, hladni dani. Svakako, verujemo da ćete u ovom serijalu od osam filmova naći barem jednog lika koga ćete zavoleti. Ali i jednog koji bi vam bio zakleti neprijatelj.

Ipak, svet ovog mladog čarobnjaka se tu ne zaustavlja, pa tako nakon ovih filmova, možete gledati i trilogiju filmova o fantastičnim zverima. Zatim otkriti kojoj magičnoj kući pripadate ili se okrenuti čitanju knjiga po kojima su ovi filmovi nastali. Ovaj serijal pruža mnogo više od lake zabave, a sigurno je da će vam obeležiti detinjstvo ili trenutan životni period, ako već do sad nije. Naučićete mnogo i upoznati ceo novi magični svet. A uz mnogobrojne druge stvari, saznaćete i zašto je dobro da ispoštujete školski moto, koji glasi: Draco dormiens nunquam titillandus!

KUĆA ZMAJA (House of the dragon, 2022)

Ako ste ljubitelji slojevitih fiktivnih svetova, zamršenih života likova i fantastičnih događanja, situacija ili karaktera – ovo je nova serija za vas! Još je i bolje ako ste gledali Igru prestola, za koju je ova serija predigra, odnosno uvod u seriju. Ako niste, računajte i na nju nakon gledanja Kuće zmaja. Jer smo sigurni da, ako vam se ova dopadne, i Igra prestola će.

Rađena je po romanu Vatra i krv, Džordža R. R. Martina, iz 2018. godine. Trenutno ima samo jednu sezonu, odnosno deset epizoda, a glumci koji oživljavaju ove kompleksne likove su više nego fenomenalni. Zmajevi, vatra, ratovi, familijarne ljubavi, ali i razmirice, samo su deo onoga što ova serija sadrži. Jedno je, svakako, sigurno – utopliće i najhladniji dan, a kada je završite, želećete da gledate još i još…

KAKO JE GRINČ UKRAO BOŽIĆ (How the Grinch stole Christmas, 2000)

Ako su neke godine bile godine dobrih filmova, onda su to 2000. U moru filmova koji obrađuju teme Božića, Nove godine ili generalno zime i praznika – izdvaja se i, verujemo svima dragi, Grinč. Pre četiri godine izašao je i novi Grinč. Ali je starija verzija ipak ona koja vezuje za detinjstvo i za neka lepa vremena. Ta verzija pravljena je po istoimenoj knjizi Doktora Susa, iz 1957. godine, pa je i, na neki način, značajnija.

Svakako, ako želite da sebi vratite veru u praznike, da se dobro zabavite, opustite ili oraspoložite nekog drugog – priča o ukradenom Božiću i mnogobrojnim stanovnicima Huvila je ono što tražite. Ova priča o uticaju koji Božićni duh može da ima na nekog, otopiće sneg, oterati mraz i dirnuti i u najhladnija srca.

OPUŠTANJE JE KLJUČ ODMORA!

Stižu praznici – Nova godina, Božić, možda i pokoji drugi. Zbog hladnoće, podrazumeva se da se više i odmara i regeneriše. Kako se bolje opustiti i odmoriti, nego uz dobru seriju ili film? Skrenuće vam misli, udaljiti od problema, a kada se, naposletku, vratite u realnost – sve što je teško, naizgled nerešivo izgledaće znatno lakše i izvodljivije. Još ako i sumorno vreme brže prođe, sigurno ste na dobitku!

Uživanje i opuštanje je uz navedene preporuke zagarantovano. Ali, otvara i vrata za mnoge nove i stare, dobre i kvalitetne serije i filmove. Još ako ih budete gledali sa porodicom ili prijateljima, praznici više nikad neće biti isti bez tradicije gledanja nečeg novog (ili uživanja u starom) sa najdražima!

EKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme, a pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.