Povratak vere u ljude kroz pet filmova

Povratak vere u ljude kroz pet filmova


Svaki filmski žanr ima svoju publiku, ali postoje filmovi čija je priča iznad žanrovskih podjela. Takvi filmovi nastoje da kod gledalaca probude plemenita osjećanja i pruže utjehu i nadu da će sve na kraju biti dobro. Ipak, teško je pronaći kvalitetan film ovog tipa, jer nerijetko radnja sklizne u nepotrebno patetisanje i kliše. Zato vam mi predlažemo listu ovakvih, svima nama potrebnih filmova.


FILM O DOBROTI I POŽRTVOVANOSTI

Ponašanje (Conducta) – Ova kubanska drama prati odrastanje dječaka Ignjasija u problematičnoj sredini, bez oca, sa majkom zavisnicom od droge, koja se odaje prostituciji. Dječak je odbačen od strane društva, ali na njegovu stranu staje profesorka Karmela. Ona u opasnost dovodi vlastiti posao, ali ne odustaje od namjere da pomogne ovom dječaku. Baš kao i svima onima koje je podučavala tokom višedecenijske karijere. Ovo je film o dobroti i požrtvovanosti prosvjetnih radnika, i to onoj koja se rijetko sreće u praksi.

PRIČA O DJEČAKU I STARCU

Bioskop Paradizo (Nuovo Cinema Paradiso) – Ovaj film predstavlja klasik italijanskog filma, poput dijela starih majstora slikarstva. Međutim, ovo nije samo omaž filmu i njegovom značaju. Naime, ovo je priča o prijateljstvu između dječaka, spremnog da posljednji novčić da za bioskopsku ulaznicu, i starca koji i nakon što izgubi vid, nastavlja da živi za filmsko platno. Iako je riječ o nostalgičnoj i na momente bolnoj drami, neizbežan je osjećaj katarze i olakšanja na samom kraju filma.

PRIJATELJSTVO KAO PODSTREK I MOTIVACIJA

Čelične magnolije (Steel Magnolias) – Tema ženskog prijateljstva na tradicionalnom američkom Jugu nigdje nije tako dobro obrađena kao u ovom filmu. Ovo je prije svega priča o ženama – o prijateljicama, majkama, kćerkama. Sve ove žene prolaze kroz vlastite tragedije, ali su prijateljstvo i povezanost ono što ih ohrabruje da nastave dalje.

BORBA ZA LJUDSKA PRAVA

Filadelfija (Philadelphia) – Počevši od sjajnog odabira glumaca (Tom Henks i Denzel Vošington), pa sve do radnje koja izaziva tradicionalne vrijednosti, Džonatan Demi stvara film o borbi za, prije svega, ljudska prava. Od početnog odnosa advokat–klijent, glavni junaci grade istinsko prijateljstvo koje je u stanju da u pitanje dovede predrasude i mržnju, te da ih pretvori u iskrenu borbu za jednaka prava svakog čovjeka. Bio on homoseksualac ili ne.

BORBA SA DUHOVIMA PROŠLOSTI

Dobri Vil Hanting (Good Will Hunting) – Svi oni koji se nalaze na životnoj prekretnici, onoj koja razdvaja bezbrižnu mladost od odraslog života, treba da pogledaju ovaj film. Vanredno talentovani Vil Hanting bori se sa duhovima svoje nesrećne prošlosti. U toj borbi pomoći će mu psiholog, ali prije svega prijatelj, Šon. Ova dva junaka sličnih sudbina, zajedno prolaze trnovit put do donošenja konačne odluke i odgovora na pitanje: Šta učiniti sa vlastitim životom?

TEKST: BRANKA TODOROVIĆ

Branka Todorović rođena je 1998. godine u Doboju, u Bosni i Hercegovini. Studentkinja je master studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njena glavna interesovanja su književnost, film i hispanska kultura. Objavljuje kritiku i eseje u književnoj periodici.