Potisnute želje nam mašu u snovima

Potisnute želje nam mašu u snovima

Po Frojdu, u pozadini svakog sna se nalazi potisnuta želja ili agresivni ili seksualni nagon. San služi kao prostor u kome ovakve želje i nagone možemo ispuniti. Kada se naša svest protivi ovakvoj želji ili nagonu, a to je često, mi je moramo dobro prerušiti u snu kako bismo je prikrili od svesnog dela. Tada su snovi prilično nejasni i zbunjujući.

 


 

Frojd je smatrao da i naši snovi imaju svoje stilske figure. To su sažimanje, premeštanje, simboličko predstavljanje i sekundarna revizija. Iako je najviše pažnje poklanjao sažimanju i premeštanju, ostao je upamćen po simboličkom predstavljanju.

 

 

 

 

 

SLOBODNE LIČNE ASOCIJACIJE

Naime, otac psihoanalize Sigmund Frojd, prvo je tumačio svoje snove, a zatim snove svojih pacijenata i 1900. godine je objavio knjigu „Tumačenje snova”. Frojd je dolazio do suštine snova, maksimalno ćemo pojednostaviti objašnjenje, tumačenjem slobodnih ličnih asocijacija onoga ko je sanjao. Na primer, bubamara u snu za pojedinca označava jedno, a za nekoga drugog nešto drugo. Na osnovu iskustva, došao je do zaključka da postoje stvari koje, kada se pojave u snu, za sve ljude isto označavaju, na primer, kišobran uvek označava muški polni organ.

 

 

 

 

 

TUMAČENJE SNOVA — FROJD I JUNG

Univerzalni simboli i veliko prisustvo seksa prilikom tumačenja je upravo ono zbog čega je najviše kritikovan. To nije problematično kada je u pitanju stručna kritika koja može poslužiti kao kvalitetna osnova za nadogradnju ili novu teoriju. Međutim, moramo se čuvati kritika koje se lansiraju samo zato što je osporavanje Frojdovog tumačenja snova postalo popularno i, budimo iskreni, lako pošto je već mnogo puta rađeno. Takođe, danas je mnogo više priznata Jungova teorija tumačenja snova i jeste tačno da se Jung distancirao od Frojda, ali tačno je i da se pre toga sa njim dopisivao i sa njim sarađivao.

 

 

 

 

 

Danas brzo živimo i izuzetno se uzdamo u sve što možemo usput pročitati na internetu. Ukoliko imate problem i želite da ga rešite tumačenjem snova, preporučujemo vam da odvojite vreme i porazgovarate sa psihoterapeutom o vašoj želji. Ukoliko sami ili sa prijateljima čitate narodni sanovnik, tumačenja snova po Frojdu i Jungu, igrate se slobodnih asocijacija ili se prisećate kako je vaša baka tumačila snove, radite to slobodno iz zabave. Nasmejte se sa prijateljima, igrajte se kao kad ste bili deca i svakako ćete se dobro osećati. I možda ćete lepo sanjati…

 

 

TEKST: NEVENA JOKIĆ

Nevena Jokić je defektolog i budući psihoterapeut. Zahvalna je na poznavanju mnogobrojnih ljudi čija je energija inspiriše. Slobodno vreme provodi u prirodi ili u gradu, na rolerima. Slika po platnu i zidovima, uz dobru muziku i dobar džin.