Postavljanje ličnih granica

Postavljanje ličnih granica

Da li umemo da postavljamo granice? Nekada je lakše postaviti granice sa ljudima koji nisu bliski, tad smo objektivni i racionalno možemo da sagledamo njihove komentare i nameru. Ipak, kada su u pitanju naše bliske osobe, dešava se da ne možemo da podvučemo crtu koju niko neće prelaziti. Uglavnom se to dešava jer ne razmišljamo o tome kao da žele da nam naškode, ne želimo da izazovemo neprijatne situacije i lakše je da neke stvari samo prećutimo. Međutim, nekada je to potrebno, prevashodno sa bliskim osobama jer oni mogu i najviše da nas povrede.


 

RAZGOVARAJTE SA SOBOM

 

Treba krenuti od razgovora sa sobom i prepoznati šta je to što nam smeta i zašto. Kada se osećamo loše i koje situacije dovode do toga? Bitno je da postavljamo granice u svom životu, a to možemo da posmatramo kao ogradu. Ukoliko imamo kuću, bitno je da postavimo ogradu koja će da obeleži granice naše privatnosti i koja ne može da se prelazi, naše vlasništvo. Ukoliko konstantno udovoljavamo drugima i stalno se nalazimo u sivoj zoni, nećemo raditi stvari koje želimo. Bićemo u drugom planu, prvo sebi, a zatim i drugima. Kako smo stariji tako možemo da odlučujemo sve više za sebe, a kada je u pitanju postavljanje ličnih granica, ne treba da budemo previše tolerantni.

 

IZDVOJITE SE IZ MASE

 

Naučeni smo da se ne izdvajamo iz mase, da radimo šta se svima radi, da se ne zauzmemo za sebe i to sve kako ne bi bilo konflikta ili neprijatnosti. Ipak, kada to uradimo postajemo autentične individue. Na primer, ukoliko smo u izlasku i svi žele da nastave na after, a nama se ne ide jer imamo druge planove sutra i želimo da odmaramo, često pod pritiskom propustimo. Međutim,  bitno je da se zauzmemo za sebe i uradimo ono zbog čega ćemo se osećati dobro. Ukoliko ljudima oko nas to ne odgovara, onda njima i ne odgovaraju naše granice i imaju koristi od toga što ih nemamo.

To je momenat kada prihvatimo da se ljudima neće svideti svaka naša odluka, ali da smo u redu sa tim. Da li je to tema o kojoj ne želimo da pričamo a neko insistira ili je osoba sa kojom ne želimo da provodimo vreme, u svakom slučaju u redu je reći ne.

 

EMOTIVNE GRANICE

 

Ovo je takodje bitno u vezama. Gde pre ulaska u vezi ne znamo naše emotivne granice i ne komuniciramo ih. Iz toga će izaći da ćemo na svaki poziv biti dostupni. Čekati da nam se javi i izaći sa tom osobom u sredu u 1 ujutru. To će naravno ići u korist osobi koja ima beneficije od toga. Jer tada ne izgledamo kao da želimo partnera, već da nam je preko potreban. Preći ćemo preko naših granica, a samim tim ćemo privući osobe koje će to iskoristiti u svoju korist.

Način da se to postigne jeste da imamo introspekciju. Da znamo šta volimo i šta ne volimo. Često nemamo pravila za naš život. Uglavnom je to: neću izlaziti svaki vikend, ne želim da budem u takvom društvu, ne želim da budem u vezi u kojoj neko nema poštovanja, ne želim da prihvatim šale koje su zapravo uvreda. Kada postavite granice i pravila, morate onda to da dokažete u delima. Morate da se praksate u postavljanju granica. Tada ćete izaći iz sive zone vašeg života.

 

TEKST: ALEKSANDRA POPOVIĆ

Aleksandra Popović je završila Fakultet dramskih umetnosti na katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Njena interesovanja su različita i uvek voli da nauči nešto novo.