Poseban stil i jedinstven pisac – Gijom Muso

Poseban stil i jedinstven pisac – Gijom Muso

Biti pisac i trajati u današnje vreme, kada je sve digitalizovano, zaista je veliki izazov za čoveka. Puno je slučajeva gde se pisci na pola puta obeshrabre i odustanu od svog cilja, ali ne i Gijom Muso. On danas ponosno nosi titulu jednog od najpoznatijih svetskih pisaca moderne književnosti.

 


 

BIOGRAFIJA

Gijom Muso je francuski pisac. Rođen je 6. juna 1974. godine, u gradu Antib. Nakon završene srednje škole, Gijom se odlučio da ode u Sjedinjene Američke Države i tamo potraži neki novi život i inspiraciju za svoja dela. Gijom je u Njujorku živeo od prodavanja sladoleda. Nakon toga, odlučio je da se vrati u Francusku i počne sa svojom karijerom pisca.

 

 

 

NJEGOV RAD

Svoje prvo delo Skidamarink, objavio je 2001. godine. Delo govori o krađi čuvene Mona Lize. Pored toga, izdvajaju se i Save me, Zato što te volim, I come back for you, Devojka od papira, Zov anđela… Nakon što se oporavio posle teške saobraćajne nesreće, Gijom se zainteresovao za ljude koju su bili na korak do smrti, te tako piše knjigu Afterwards… Ta knjiga je predstavljala prekretnicu u njegovom radu, prodana je u i milion primeraka, prevedena je na 23 jezika i čak je po njoj 2008. godine snimljen istoimeni film.

 

 

 

ZANIMLJIVE ČINJENICE

Kao što je Gabrijel Garsija Markez rekao: Svako ima tri života: javni život, privatni život i tajni život. Tako i Gijom Muso. Tokom pomaganja svojoj majci u biblioteci, njegovu pažnju privukla je naslovna strana knjige Emili Bronte Orkanski visovi. Knjigu je pročitao u dahu i zadivljen tom isprepletanom radnjom i stilom pisca, proveo je celo leto u biblioteci čitajući knjige poput Ana Karenjina i Rat i mir. One su bile presudne da on postane pisac. Diplomirao je socijalnu ekonomiju i 2003. godine, počeo je da predaje na Međunarodnom obrazovnom centru u Valbonu.

 

 

TEKST: PETRA STAMENKOVIĆ

Petra Stamenković je student komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli glumu i novinrstvo, pored toga da čita, putuje i upoznaje nove ljude.