Položaj žene u društvu – nekada i sad

Položaj žene u društvu – nekada i sad


Kada pričamo o ne tako davnim vremenima i položaju žene, periodu u kom su živele naše bake, shvatamo da je biti žensko u to doba zaista bilo teško. U većini slučajeva roditelji su više pažnje preusmeravali na mušku decu, ne smatrajući oba pola podjednako važnim.


NEKADA JE POLOŽAJ ŽENA U DRUŠTVU BIO UGROŽEN

Od malih nogu žene su unapred znale svoja zaduženja: postati domaćica i roditi puno (muške) dece. Uopšte nije bilo važno šta ili koga one žele, jer je odluke o njihovom životu donosio neko drugi. Ukolliko bi se pobunile i suprotstavile, veoma često bi to dovelo do nasilja, o kome bi opet morale da ćute. Ovakav položaj je ženama nanosio dodatan strah, koji je blokirao želju za promenama i borbu za svoja prava. Međutim, u međuvremenu se ipak nešto promenilo.


BORBA ZA FEMINIZMOM POSTIGLA JE NAPREDAK


Napredak tehnologija i neprestani govor o feminizmu, pružali su ženama podršku koju nikada ranije nisu imale. Shvatile su da nisu same i podstakle su jedna drugu da se bore za sebe. Bilo je više priča o silovanju, psihičkom i fizičkom nasilju i pravima koja bi svaka žena trebalo da ima. To nas dovodi u današnje vreme, u kome smo zaista u boljem položaju. Svaka od nas ima pravo da radi sa svojim životom šta hoće. Podela poslova nije toliko podeljena na muške i ženske i možemo se baviti apsolutno čime god želimo. Imamo prava kako na profesionalnu, tako i na seksualnu opredeljenost.

Uvek imamo izbor, bio on pogrešan ili ne, jer za svoje postupke odgovaramo isključivo samo mi. Ukoliko postoji neki problem možemo se obratiti raznim organizacijama koje će nam u svakom trenutku pružiti pomoć. Na prvi pogled reklo bi se da su naša prava u današnje vreme u potpunosti izjednačena sa muškim pravima. Međutim, ispod površine ove priče kriju se problemi sa kojima se mi žene i dan-danas susrećemo.


NEKE STVARI SE IPAK NISU PROMENILE

Činjenica je da je život žena neuporedivo bolji nego što je nekada bio. Međutim, slagali bismo ako bi tvrdili da je savršen. Problemi nastaju kod osoba koje u potpunosti ili delimično imaju mišljenje o ženama kao što je to nekada bilo. Neki smatraju da danas žene imaju lagodan način života i da su mnogo izbirljive. Neki imaju predefinisana očekivanja i ukoliko se žena ne ponaša po njihovim standardima osuđuju ih. Smatraju da imaju prava da se mešaju u tuđi život. Naravno da ne možemo promeniti nečije mišljenje, ali postavlja se pitanje kako to može uticati na nas.

VELIKI UTICAJ NA PSIHIČKO ZDRAVLJE

Ukoliko se nalazimo u okruženju gde neko ne uvažava naše predloge samo zato što smo ženkog pola, to se može odraziti na naše psihičko zdravlje. Ako se neko iz porodice ili prijatelja tako ophodi prema nama, trebaće nam vremena da izađemo iz takvog odnosa. Za to vreme detaljno preispitujemo da li je zaista problem u nama ili u drugoj osobi. S druge strane, ako preživljavamo mobing na poslu, iz takve situacije možda nikada nećemo ni izaći. Nažalost, finansijski problemi nam to ne dozvoljavaju.

BORBA SE NASTAVLJA

Razloga je mnogo da se i u današnje vreme osećamo ugroženo, kako zbog kritika, tako i zbog tuđih postupaka. Zbog toga je važno da nastavimo da budemo hrabre i da nikada ne prekinemo borbu za svoja prava. Koliko god bilo uznemirujuće pobuniti se protiv primitivnih ljudi, moramo biti odlučne i pokazati svima koliko smo važne. Kao žene, majke, sestre, ćerke i kao sve što želimo da budemo.

TEKST: IVANA IGNJATOVIĆ

Ivana Ignjatović je studentkinja treće godine Informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zaljubljenik je u kulinarstvo i uživa u isprobavanju novih recepata. Hobiji su joj i pisanje, gluma, recitovanje i web dizajn.