Pola Hokins – autorka svetskih senzacija

Pola Hokins – autorka svetskih senzacija

Svačija karijera je drugačija. Počne se od jednog posla, pređe na drugi, pa i završi na potpuno suprotnoj strani od početne. To ne znači da ta karijera nije dobra ili da osoba poslom nije zadovoljna. Baš nasuprot tome, nekome se može pružiti prilika da se oproba u svemu što ga zanima, pa tako i pronađe sebe. Takav put imala je i poznata autorka psiholoških trilera, iza koje se kriju godine iskustva u različitim oblastima i jako zanimljiv život. Jedna jedina Pola Hokins.


KO JE POLA?

Rođena je 26. avgusta 1972, u Solzberiju, glavnom gradu Rodezije. Ako vam grad i država zvuče nepoznato, to je zato što je to danas Harare, glavni grad Zimbabvea. Ona je odrasla tamo. Sa 17 godina, 1989. godine, preselila se u London. Tu se školovala, živela i sada je poznata kao britanska autorka. Danas vreme provodi u Londonu i Edinburgu.

Obrazovala se u Oksfordu, Parizu i Briselu. Studirala je političke nauke, ekonomiju i filozofiju. Otac joj je bio profesor ekonomije i finansijski novinar. Od njega je verovatno i nasledila želju za bavljenjem istim poslom. Možda je i samo, na početku svog puta, krenula njegovim stopama, dok nije pronašla sebe. Tako se bavila novinarstvom 15 godina i istraživala teme iz oblasti ekonomije, umetnosti i nauke. Radila je kao novinarka za Tajms, izveštavajući o biznisu. Nakon toga je radila za brojna frilens izdanja. Sa autorkom Grejs Levelin je, pod pseduonimom, napisala knjigu. Knjiga se zove Guerrilla Learning: How to Give Your Kids a Real Education with or Without School. Posle pet godina je, pod svojim imenom, napisala i knjigu finansijskih saveta za žene, pod nazivom The Money Goddess.

ŠTA JE ŽIVOT ROMANTIČNA KOMEDIJA ILI TRILER?

Nakon godina bavljenja novinarstvom, 2009. godine, Pola je rešila da se oproba u pisanju fikcije. Svoj knjiženi opus započela je romantičnim komedijama, i to pisanjem pod pseudonimom Ejmi Silver. Napisala je između, 2009. i 2013, četiri knjige. Confessions of a Reluctant Recessionista, All I Want for Christmas, One Minute to Midnight i The Reunion. Nema prevednih i u prodaji kod nas. Ove knjige nisu ni doživele slavu, niti se pročulo za Ejmi Silver, odnosno Polu Hokins, preko njih. Zato je ona odlučila da promeni pravac.

DEVOJKA IZ VOZA

Nakon dve godine, 2015, napisala je mračniju, ozbiljniju priču, koja joj je otvorila put u svet. Devojka iz voza je njena najprodavanija knjiga, koja ju je i proslavila. Prevedena je na preko 50 jezika, sa 23 miliona primeraka prodatih. To je kompleksan psihološki triler, koji obrađuje teme porodičnog nasilja, alkohola, zloupotrebe lekova i zlostavljanja. Trebalo joj je šest meseci da napiše ovo remek-delo. U to vreme je bila u teškoj finansijskoj situaciji, pa je i novac morala da pozajmljuje od oca. Verovatno da nije ni slutila šta će joj ova promena pravca u karijeri doneti. Roman je naišao na toliko pohvala i odobravanja od strane publike i kritičara, da je već 2016. snimljen istoimeni film po knjizi. Glavnu ulogu u filmu dobila je Emili Blant. Kao i knjiga, i film je doživeo svetsku slavu, sa zaradom od 173 miliona dolara širom sveta.

POMAMA NAKON DEVOJKE IZ VOZA

U novembru 2016. godine, Pola Hokins završila je na listi 100 žena Bi-Bi-Sija. Nastavila je sa pisanjem trilera, pa je u maju 2017. izbacila i svoj drugi – U tihoj vodi. On je, takođe, dobro prošao, sa 4 miliona prodatih primeraka. Postao je i bestseler Sandej tajmsa i Njujork Tajmsa. Ipak, slavi prve knjige nije mogao ni da se primakne. Kritičari većinski nisu imali pozitivna mišljenja, kao za prvi triler autorke. Neki su komentarisali da ih je broj glavnih likova u priči zbunjivao. Radnja romana prati se iz uglova posmatranja 11 likova Logičan je i sled da će doći do zbunjivanja prilikom čitanja. Ipak, i po ovom trileru će biti snimljen film. Ostaje da se vidi kako će producenti, režiseri i glumačka postavka uspeti da ožive ovu priču za male ekrane.

JOŠ NEKI ROMANI

Treći i trenutno poslednji triler je, Tiha vatra gori. Objavljen je avgusta 2021. godine. Dosad je prodato 4 miliona primeraka i ovog trilera širom sveta. Kao što i naslov implicira, ovaj triler se fokusira na sporiju radnju i više pažnje poklanja pripovedanju priče. Motivacija likova i njihove životne priče su glavni fokus, a njihove sudbine tragične. Traume koje knjiga obrađuje izuzetno su potresne i skoro previše užasne da bi se mogle zamisliti. Neki od komentara na ovaj triler su da on psihološkim trilerima daje sasvim novo značenje, novu širinu. Takođe i da svako poglavlje izaziva jezu. Kraj knjige ostavlja više pitanja, nego što nudi odgovora. Nadamo se da će, nakon druge knjige, i treća biti ekranizovana. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog fanova širom sveta i svih ljubitelja trilera, koji bi verovatno voleli da vide i ovo delo na malim ekranima.

ZAŠTO IZABRATI BAŠ POLU HOKINS?

Pola Hokins u jednom intervjuu kaže da se pomirila sa činjenicom da će Pepeljuga i njena priča iz prve knjige uvek nadmašiti sve ostale. Kaže i da, iako pokušava da se udalji od pomame, haosa i svega što svetska slava uključuje, zahvalna je za ono što joj je Devojka iz voza donela. Ona je kroz samo tri trilera uspela da napiše potpuno drugačije knjige. One, svaka za sebe, ostavljaju bez daha. Iz dana u dan pronalaze svoju publiku i fanove širom sveta. Iako je i pravac u pisanju menjala, uspela je da i kroz psihološke trilere provuče nešto novo, da im svoj pečat. Trilerima je dala novo značenje, a grupu psiholoških obogatila remek-delima.

Ako ste fan ovog žanra, pa i specifičnog podžanra – oprobajte se i u čitanju dela Pole Hokins. Ovo je za sve je one sa jakim stomakom i visokim stepenom tolerancije na psihološku torturu. Trebalo bi da, barem malo i nakratko, isključe empatiju prilikom čitanja ovih knjiga. Ako i probate da saosećate sa likovima iz trilera, nesumnjivo je da će vam biti teško. Ipak je Pola Hokins znala šta radi dok je pisala knjige.

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme, a pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.