Pojam Venere u umetnosti

Pojam Venere u umetnosti

Venera je bila rimska boginja ljubavi, lepote, seksa, plodnosti i blagostanja i česta inspiracija u umetnosti. U početku je bila boginja proleća i tek probuđene prirode, ali se pod velikim uticajem grčke Afrodite u južnim delovima Italije i na Siciliji, pretvorila u boginju ljubavi i lepote.

 


 

MILOSKA VENERA

Miloska Venera poznata je mermerna statua antičke Grčke. Smatra se da ju je izradio Aleksandros, vajar iz Antiohije, dok se prvobitno delo pripisivalo Praksitelu. Izrađena je negde u periodu između 130. i 100. godine pre nove ere, u staroj Grčkoj, u doba helenizma. Veruje se da predstavlja Afroditu, Veneru prema rimskoj mitologiji, boginju lepote i ljubavi, a ime je dobila po ostrvu Milos gde je pronađena 8. aprila 1820. godine.

 

 

Isklesana je od mermera, visoka 203 centimetara, a njena figura i moderna draperija daju joj dozu uzvišenosti. Ruke statue nisu pronađene, pa je teško utvrditi kakav su položaj imale. Nekada se pretpostavljalo da je u njima držala dete, krunu, štit, koplje ili jabuku. Statua Miloske Venere se može videti i danas i izložena je u muzeju Luvr u Parizu.

 

 

USNULA VENERA

Usnula Venera jedna je od poslednjih Đorđonevih slika, tehnikom ulja na platnu naslikana je oko 1510. godine i predstavlja delo izuzetne važnosti. To je zbog toga što je ostavila veliki uticaj na kasnije predstave ispružene boginje Venere u istoriji umetnosti, ponavljajući se kao tema u renesansi, baroku, neoklasicizmu i impresionizmu. Usnula Venera, prva je u nizu ležećih ženskih aktova u istoriji umjetnosti. Đorđoneova Venera spava, prikazano je njeno nago telo dok su oko nje krivine brda prizora sa pozadine.

 

 

Ova slika poseduje senzualni efekat koji je pojačan toplim tonovima, kao i teksturom njenog tela koja je prirodna. To je naglašeno posteljom na kojoj ona leži. Smatra se da je najverovatnije rađena za privatnog kolekcionara. Otkriveno je da je na slici postojao Kupidon koji kleči pored stopala Venere, ali je prekriven nakon što je došlo do oštećenja dela.

 

 

BOTIČELIJEVA VENERA

Rađanje Venere i Proleće su poznate slike koje je naslikao Sandro Botičeli. On je bio vrlo cenjeni firentinski slikar. Tumačenja ovih slika su brojna, pa se čak ni stručnjaci ne mogu dogovoriti da li se Venera na slici Proleće smeje ili je tužna. Jedno je sigurno, ova dela sadrže moralne vrednosti, ali i filozofske stavove rane renesanse. Botičelijeva Venera koja se rađa iz morske pene je prva naga predstava u zapadnom svetu još od starog Rima. Postoji i mišljenje da su baš ove slike prvi put naslikane samostalno i većih dimenzija. Do tada su prikazivane samo kao mali dodatak religioznim temama.

 

 

venera
Botičelijeva Venera; Foto: pixabay.com

 

 

VELASKEZOVA VENERA

Venera pred ogledalom smatra se jednim od cenjenijih dela Dijega Velaskeza. Ova slika se čuva u londonskoj Nacionalnoj galeriji, a na sebi ima dosta oštećenja. Naime, nju je 1914. godine oštetila Meri Ričardson kao znak protesta protiv zatvaranja Emelin Pankherst. Mnogi stručnjaci se slažu da ova slika poseduje vrhunac prikaza lepote, a Velaskez ju je naslikao u vreme kada je španska inkvizicija zabranjivala aktove. U to vreme bili su strogo kažnjavani svi slikari koji su ih u tajnosti stvarali, ali ih je elita obožavala i stalno kupovala, naravno, krišom. Smatra se da je Velaskez u potpunosti završio Veneru za vreme boravka u Italiji, inspirisan delima renesanse i antike.

 

 

TEKST: JELENA TRAJKOVIĆ

Jelena Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zaljubljenik je u muziku i poeziju, koju u slobodno vreme i sama stvara.