Po čemu se razlikuje menstrualna čašica?

Po čemu se razlikuje menstrualna čašica?

U današnje vreme, napredak je neizbežan i očekivan. Jedan od tih napredaka sveo se na malu silikonsku čašicu. Definiciju menstrualne čašice možete i same da osmislite već nakon prvog korišćenja, a verujemo da ćete se složiti i sa našim mišljenjem. Menstrualna čašica je stvorena da nam olakša sedmodnevni stres baš svakog meseca.

 


PO ČEMU SE MENSTRUALNA ČAŠICA RAZLIKUJE OD ULOŽAKA ILI TAMPONA?

Menstrualna čašica, za razliku od tampona i uložaka, nije stvorena za jednokratnu upotrebu. Kao što se ni menstruacija ne dešava samo jednom u životu, tako ni menstrualna čašica nema rok trajanja. Nakon korišćenja bitno ju je dobro oprati i već je spremna za ponovno korišćenje.

Menstrualna čašica se može prazniti i nakon deset sati upotrebe, u zavisnosti od toga koliko je krvarenje obilno. Nema rizika od infekcija za razliku od tampona, a takođe nema ni veštačke mirise niti bilo kakve hemijkalije – popuno je sigurna za upotrebu.

Kao što smo već naveli, menstruacija nam dolazi svakog meseca. Iz tog razloga, menstrualna čašica je trenutno najisplativiji proizvod. Nema rok trajanja i uvek vam može stajati u torbi. Ne morate se dodatno stresirati da li ste kupili uloške/tampone, a takođe je i ekološki prihvatljivije. Nema otpada i ne morate brinuti o tome gde čete odložiti iskorišćen uložak ili tampon.

 

 

KAKO SE KORISTI MENSTRUALNA ČAŠICA?

Prvi pokušaj će vam, najverovatnije, biti čudan. Strah od curenja vas neće napustiti u početku, ali do curenja sigurno neće doći ukoliko čašicu pravilno stavite.

Najvažnija stvar kod korišćenja menstrualne čašice je higijena – kada dezinfikujete čašicu i ruke, možete da pređete na sledeći korak. Čašicu preklopite tako da širi deo liči na ružu, opustite vaginalne mišiće i stavite čašicu. Donji deo čašice ima produžetak koji možete dodatno gurnuti da biste bili sigurni da je čašica lepo legla – to ćete i same znati jer, nakon stavljanja menstrualne čašice, osetićete kako se čašica raširila u originalan oblik. Vrh čašice se u potpunosti spaja sa zidovima vagine i na taj način osigurava da neće doći do curenja. Ne postoji mogućnost da se izgubi u vama, ali vam u početku može biti neugodno kada je vadite. Produženi silikonski deo na dnu čašice malo povucite, a onda sa dva prsta pritisnite samo dno čašice kako bi nestao vakuum. Čašicu ispraznite i operite – to možete uraditi i vlažnim maramicama ukoliko se nalazite van kuće.

Možete je sigurno koristiti dok spavate, trčite, bavite se svakodnevnim aktivnostima ili sportom. Neće ispasti, neće pobeći i neće cureti.

 

 

 

KOJE SU MANE MENSTRUALNE ČAŠICE?

Jedina mana menstrualne čašice je ta što vam može biti neugodno dok se stavlja ili vadi, ali to je sve stvar navike.
Nemojte da se ustručavate da isprobate jer, na kraju krajeva, to je ipak nešto što će vam zasigurno olakšati čak i drugi dan menstruacije.

 

 

TEKST: STAŠA STOŠIĆ

Staša Stošić je kreator pisanog sadržaja sa fokusom na marketing. Nakon dugogodišnjeg rada u restoranu, odlučila je da svoju ljubav prema pisanju stavi na prvo mesto i usavrši kroz razne edukacije poput Copy radionice, NLP treninga, SEO kursa i slično.