Plesom zakoračite u svet orijenta

Plesom zakoračite u svet orijenta

U orijentalnom plesu, pesma uglavnom diktira ritam, brzinu i emociju izvedbe. No, postoji mnoštvo različitih koraka, pokreta i pozicija koje se mogu kombinovati i od kojih je nekoliko osnovnih opisano u nastavku.


POZE I POKRETI U ORIJENTALNOM PLESU

Osnovna poza u orijentalnom plesu uči se na prvom času i iz nje potiču svi ostali pokreti. Izvodi se tako što su stopala otvorena (prsti gledaju u stranu), noge i leđa su pravi, grudi i brada gore. Ruke su ispružene sa strane, laktovi blago savijeni i šake su u pozi (palac ide tek ispod dlana, srednji prst kao da propada između drugog i četvrtog prsta i suptilno ide ka podu, a ostali prsti su opušteni i spojeni). Tokom plesa se ova poza zadržava, jer se tako svaki pokret vidi jasnije, a plesač deluje samouvereno i graciozno.

 

Pokreti glavom izvode se na više načina. Ona se može se pomerati levo-desno. Takođe, glavom se mogu praviti krugovi ili osmice gde su uključeni ramena, grudi, leđa i kosa (karakteristično za iraqi i zaar ples). Ekspresije lica su važne tokom plesanja, jer njima dočaravamo pesmu i sam nastup.

 

Snake arms je pokret vrlo popularan u orijentalnom plesu i podseća na zmiju koja se kreće, pa otuda i naziv. Ruke su u osnovnoj pozi, pored tela i blago savijene u laktovima. Pokret počinje iz ramena, preko lakta, ručnog zgloba i završava se u prstima. Izgleda kao talas. Snake arms se izvodi naizmenično, tj. kada jedna ruka ide gore, druga ide dole.

 

Grudima se mogu raditi akcenti (snažni i jaki pokreti) nagore, nadole i u stranu. Ova četiri pokreta se mogu spojiti u jedan i tada oni čine pun krug. Takođe, ramenima i grudima se može izvoditi shoulder shimmy tako što se naizmenično pomeraju napred-nazad.

 

Stomakom se mogu odigrati razni pokreti. Flutter se radi gornjim mišićima stomaka koji se kontrahuju napred-nazad i daju efekat lepršave svilene marame na vetru. Donji deo stomaka se, takođe, može uvlačiti napred-nazad. Postoje i talasi, kada su uključeni svi mišići u stomaku, pokret se kotrlja od grudnog koša do pubične kosti, obrnutim smerom, a može i sa strane (od boka do boka).

 

Shimmy je jedan od poznatijih pokreta u trbušnom plesu. Klasičan shimmy se izvodi tako što je telo u osnovnoj pozi, stomak je opušten i noge se naizmenično savijaju u kolenima. Kako se rad nogu ubrzava, tako se postiže efekat vibriranja u stomaku. Choo-choo shimmy se izvodi na prstima stopala, kukovi su aktivni i najčešće se koristi za kretanje na sceni.

 

Propadanje kukovima se radi tako što je plesač zadnjom nogom čvrsto na zemlji,  dok je prednja noga ispred zadnje i u pozi (stopalo je oslonjeno na prste, koleno blago savijeno). Početak pokreta je ispraćen podizanjem kuka prednje noge i ispravljanjem kolena, da bi se onda završio pokretom kuka nadole. Može se raditi i kick nogom, kada se u toj završnoj fazi prednja noga i njeno stopalo ispružaju ka napred. Akcenti kukovima najčešće prate bubnjeve u pesmi. Mogu se raditi na gore i na dole, naizmenično ili samo jednim kukom, a pokreti su snažni i jaki.

 

Kamila može biti obična i obrnuta. Obična počinje podizanjem grudi, izvijanjem donjih leđa, pa se vraća unazad uvlačenjem grudi, stomaka i leđa. Obrnuta počinje iz karlice, podvija se repić kičme, pa se preko stomaka na kraju podižu grudi. Pokret se u oba slučaja izvodi kontinuirano, stvarajući talase. Takođe, kamila se može raditi i samo grudima.

 

 

 

KRETANJE U ORIJENTALNOM PLESU

Kretanje u orijentalnom plesu se može obavljati na različite načine. Trokorak se izvodi na vrhovima prstiju. Težina tela je uvek na jednom stopalu i strani. Koristi se za ulazak na scenu, kao kretanje tokom nastupa, i može se izvoditi pravolinijski ili cirkularno.

 

Arabeska je izuzetno graciozna. Kreće se iz osnovne poze, jedna noga vodi, druga je prati i telo gleda ka napred. Poluokret se obavlja preko vodeće noge tako što se ona blago savije u kolenu, peta stopala se odvoji od poda i klizi se preko korena prstiju u stranu, dok se druga noga odiže od poda, stopalo i prsti su ispruženi i njom se pravi polukrug, sve dok se telo ne okrene ka napred. Potom ta noga preuzima vođstvo, a druga je prati i isto se radi na suprotnoj strani. Posebno je lepo kada plesačice nogom zamahnu toliko jako da se obod suknje podigne i zajedno sa njom opiše polukrug.

 

Okreti su još jedan od načina da se plesač kreće i menja svoju poziciju na sceni.

 

Orijentalni ples je bogat pokretima i koracima i upravo zato ga je potrebno zaplesati, osetiti i istraživati. Svet orijenta je mističan i pokriven velom dok se ne zakorači u njegove odaje. Što se više pleše, to se više otkriva i on i plesač.

 

Na ovom linku pogledajte i video o svim navedenim koracima i stilovima.

 

Važno: svaki od ovih pokreta se izvodi uz prethodno zagrevanje tela i profesionalne instrukcije.

 

 

 

TEKST: JOVANA VRAČAR

Jovana Vračar je jogina i plesačica. Ljubav prema plesu neguje još od ranog detinjstva. Nadarena je za vizuelnu umetnost, pa tako uživa da kombinuje odevne stvarčice sa nakitom i drugim modnim detaljima, da fotografiše, ali i da bude ispred kamere. Voli život i živi ga autentično.