Ples – sport ili umetnost

Ples – sport ili umetnost

“Pleši kao da te niko ne gleda” – jedna je od drevnih istočnjačkih mudrosti. Samu reč ples, možemo opisati kao pokretanje tela u ritmu, obično uz odgovarajuću muziku, sa ciljem da izrazimo emocije, izbacimo energiju ili da jednostavno uživamo u samim pokretima. Ako želite da postanete deo plesne scene, nadamo se da će vam ovaj tekst biti od koristi.


 

RAZVITAK PLESA

Nastanak plesa može da se svrsta u istu grupu sa nastankom muzike i prvim pokušajima pevanja. Ples je jedna od najstarijih umetnosti. Kako se čovek razvijao, tako je i ples napredovao. Nastali su tradicionalni plesovi u kojima je svaki pokret imao je odredjeno značenje, kao kada su plesom ljudi pokušavali da prizovu kišu (Dodole).

 

 

Ali kako se kod nas razvijao, tako je i u ostatku sveta. Na primer Arapski trbušni ples ili Francuski kankan, Bečki valcer… Ples označava i neverbalnu komunikaciju. Kao dobar primer za to, možemo da uzmemo Azijske plesove. Naravno, ne mora svaki ples da ima neko značenje – tako dolazimo do današnjih modernizovanih plesova.

 

 

 

POPULARNOST I VRSTE PLESOVA

Neki od najpopularnijih današnjih plesova su brejkdens, orijentalni ples, salsa…

 

 

Brejkdens je nastao sedamdesetih godina prošlog veka u Americi. Najčešće je bio zastupljen na ulicama i igrala su ga deca i tinejdžeri. Poznat je po akrobacijama, rotacijama, zahtevnim okretima i veoma brzim zamasima nogu. Uglavnom se igra grupno.

 

 

Orijentalni (trbušni) ples nastao je još u davnoj Mesopotamiji. Nađene su gravure u hramovima plesača, sa golim trbusima. Iste takve gravure, nadjene su i u Egiptu. Po rečima arheologa, one su stare čak preko hiljadu godina pre nove ere. Nazvan je trbušni ples zbog pokreta kukovima i stomakom. Uglavnom se igra solo, odnosno jedna plesačica.

 

 

Salsa je nastala u afričkim, kubanskim plemenima, odakle i potiče naziv kubanska salsa. Salsa se igra duplo brže od ritma. To je vrlo brza igra sa dosta okreta, spinova, menjanja ruku i igra se uglavnom sa partnerom. Takođe, postoji i futvork ili lejdi-stajl.

 

 

 

KAKO PLES UTIČE NA ZDRAVLJE?

Ples može biti spor ili brz, zahtevan ili lagan, rizičan ili potpuno siguran. U zavisnosti šta želite da postignete, može biti jako zdrav. “U zdravom telu, zdrav duh.”

 

 

Može da sagori višak kalorija, što je ekvivalentno trčanju ili teretani. Takođe, diže samopouzdanje i serotonin (hormon sreće). Ubrzava metabolizam, što kasnije dovodi i do mršavljenja. Pored svega, najbitnije je to, što kada trenirate, osećate se ispunjenije. Povećava kondiciju i izdržljivost na fizički napor, kao i motivaciju da napredujete u ostalim životnim aktivnostima.

 

 

 

DA LI JE PLES SPORT ILI UMETNOST?

Na osnovu ovog celokupnog teksta, možemo da zaključimo da ples može da se svrsta i u sport i u umetnost.

 

Utiče na zdravlje kao sport, takođe se i trenira kao što bi se trenirala odbojka ili košarka. Sa druge strane, kroz ples se izražavaju emocije koje imaju preneseno značenje kao što bi imala slika Leonadra da Vinčija ili bilo kog drugog umetnika. Ples ima svaku karakteristiku koju ima bilo koji drugi sport, ali ima i svaku karakteristiku vezanu za umetnost.

 

 

TEKST: KATARINA STOJILJKOVIĆ

Katarina Stojiljković je student prve godine novinarstva i do sada nije imala prilike da piše tekstove. Završila je srednju Umetničku školu u Nišu, ali joj je umetnost ostala kao hobi. Bavi se i plesom, koji joj je ušao pod kožu, isto koliko i novinarstvo.1 thought on “Ples – sport ili umetnost”