Istorijat pirsinga

Istorijat pirsinga

Iako danas postoji mišljenje da su pirsinzi izvan ušiju nastali skoro, prava istina je da oni postoje hiljadama godina unazad i da imaju bogatu tradiciju širom sveta. Smatra se da je pirsing jedna od prvih dekoracija lica i tela u istoriji.

 


POJAVA PIRSINGA

Na ostacima mumija starih oko 4.000 godina, pronađene su rupe na ušima od minđuša ili nekog drugog predmeta. Ipak, začetnik kulture pirsinga je kralj Abraham koji je na dan svog venčanja, svojoj supruzi poklonio minđušu za nos. Nakon toga, u Africi i na Bliskom istoku, pirsing za nos postao je tradicija.

 

 

U nekim zemljama on kod žene predstavlja finansijsku moć porodice, što veća minđuša – veći budžet. Mongolski carevi su ovu tradiciju doneli u Indiju u 16.veku, gde žene često nose nakit na levoj nozdrvi, jer se leva strana povezuje sa ženskim reproduktivnim organima. Pirsing na jeziku se kod Asteka i Maja koristio u ritualne svrhe jer se verovalo da se time umilošćavaju bogovi.

 

 

Takođe, postoji verovanje da se bušenjem nosa žene oslobađaju drugih bolova, na primer umanjuju se bolovi tokom porođaja jer se vrši presija na vene tokom bušenja nosa. Pirsing je na zapad stigao tek sedamdesetih godina prošlog veka.

 

 

 

PIRSINZI KOD MUŠKARACA

Kod muškaraca je svaki pirsing imao svoje značenje. Tako je, na primer, faraonima pirsing na pupku predstavljao odrastanje, Rimskim vojnicima pirsing na bradavici predstavljao hrabrost. Muškarci su tokom Renesanse počeli da nose više nakita, pa je bilo znak plemenitosti imati bar jednu minđušu koja je na sebi imala neki dragi kamen kao što je dijamant ili biser.

 

 

 

PIRSINZI DANAS

Na Zapadu su pirsinzi stekli popularnost krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Pank pokret je prvi prihvatio pirsing, a umesto standardnih minđuša, koristili su zihernadle. Za osnivača savremenog pirsinga smatra se Džim Vard koji je 1975. godine prvi pokrenuo svoj pirsing biznis u Holivudu.

 

 

Današnja kultura predstavlja pirsing kao modni detalj. Bušenje uši kod žena je svakodnevna pojava. Kultura pirsinga se do danas razvila u toj meri da je moguće izbušiti sve delove tela. Neki od najpoznatijih pored pirsinga na ušima jesu pirsing na nosu, jeziku, pupku, obrvama, a neretko i na bradavicama i polnom organu.

 

 

 

PROCES PIRSINGA

Pirsing se radi bušenjem rupe na koži iglom. Zatim se u probušeni deo ubacuje nakit, poput minđuše. Kada se odlučite da radite to, jako je bitan odabir mesta gde ćete to uraditi. Studio mora da bude da čist, a alati kojim se radi bušenje moraju biti sterilni! Osoba koja vam radi pirsing mora imati rukavice tokom celog procesa.

 

 

Nemojte nikako sami sebi raditi, jer može doći do infekcije koje se javljaju veoma često. Simptomi infekcije su bol, crvena i topla koža na kome je rađen pirsing, a često se može javiti i gnoj.

 

 

TEKST: EMILIJA TRAJKOVIĆ

Emilija Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pažnju joj privlače sitnice koje drugi ne vide, voli psihološki aspekt sagledavanja problema. Uživa u čitanju uz šoljicu čaja