Pet najuticajnijih režisera svih vremena

Pet najuticajnijih režisera svih vremena

Razvoj filma kao sedme vrste umetnosti, izrodila je veliki broj scenarista i režisera koji su svoj život posvetili platnu i kameri. Ljubav prema pokretnoj slici i priči koja kroz projekciju oživi, privukla je mnoge režisere koji su se u nju zaljubili.


STIVEN SPILBERG

Stiven Spilberg je jedan od komercijalno najuspešnijih režisera svih vremema. Svoj uspeh Spilberg postiže zahvaljujući uzbudljivim radnjama filma, koje često istražuju čudesa iz ranog detinjsta. U njima dominira borba dobra i zla, kao statičnog motiva. Svoju emotivnost preneo je i na filmsko planto, stvorivši čvršću sponu između likova i publike. U svom filmskom radu težio je inovacijama, te je i danas daleko poznata vizuelna tehnika nazvana Spilbergovo lice. Ovo je tehnika snimanja krupnih planova lika koji doživljava izrazito snažne emocije, kao što su tuga, sreća, radost ili strah. Ovo je sve u cilju emotivnog poistovećena sa likom koji tu emociju doživljava.

Svojim filmovima Spilberg je ostavio neizbrisiv trag u popularnoj kulturi. O tome svedoči i popularnost nekih filmova koja nije izbledela do danas. Najprepoznatljivija dela Stivena Spilberga su ubedljivo avanturistički serijali o Indijani Džonsu, naučno fantastični film E.T, Bliski susret treće vrste, Park iz doba Jure, Ajkula, Šindlerova lista i mnogi drugi. Za svoja ostvarenja iz oblasti kinematografije i produkcije slike u karijeri je dobio tri Oskara. Dobio je i nagradu za životno delo, nagradu za najbolju režiju i fotografiju za film Šindlerova lista iz 1993. godine i mnogobrojna druga priznanja.


MARTIN SKORSEZE

Martin Skorseze je nadaleko poznat kao jedan od najutcajnijh filmskih stvaralaca svih vremena. Svoj uspeh izgradio je snimajući holivudske filmove, čija je popularnost iz godine u godinu rasla. Na setu je sarađivao sa mnogim glumačkim velikanima današnjice, što je doprinelo obostranoj slavi i popularnosti. Skorseze se veoma često upuštao u snimanje raznovrsnih žanrova. Trudio se da unese inovacije oko ključnih delova filmova i na što prostiji način objedini sve priče u celinu. Skorsezeu se pripisuje i veliki doprinos u razvoju modernih psiholoških trilera u kojima uspeva da zavede gledaoce i održi tenziju do poslednjeg kadra.

Neki od najpoznatijih filmova Martina Skorseza koji su ostvarili veliki uspeh kod publike su Zle ulice, Rt straha, Zatvoreno Ostrvo, Avijatičar. Tu su i Vuk sa Vol Strita, Taksista, Kazino, Boje novca, Dobri momci i drugi. Njegov uspeh ogleda se i u velikom broju nagrada i priznanja. Sa ukupno devet nominacija za Oskara za najbolju režiju, Skorsez je najnominovaniji živi reditelj. U istaknutije nagrade ubrajaju se i nagrada za životno delo i doprinos kinematografiji. Među njima su i Zlatna palma, Srebrni lav, tri Zlatna globusa, tri Emi nagrade i mnoge druge.


FRENSIS FORD KOPOLA

Frensis Ford Kopola je američki filmski režiser i scenarista. Važi za jednog od najuglednijih i najuticajnijih režisera svih vremena. Svojim režiserskim radom doprineo je uzdizanju popularnosti takozvanih holivudskih filmova. Ostavio je lični doprinos u razvoju kinematografije i režije sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. U svojoj karijeri Frensis Kopola je režirao veliki broj filmova. Neki od njih su Kum, Kum 2, Kum 3, Apokalipsa danas, Drakula, Prisluškivanje, Kišni ljudi, Čudotvorac i drugi.

Uspon u karijeri doneo mu je film Kum iz 1972. godine. Za taj film je Kopola dobio tri Oskara. Kum se po pojavljivanju na tadašnjoj filmskoj sceni našao na vrhu najkomercijalnijih filmova svih vremena. To je Kopoli donelo veliku slavu i utabalo staze za nova filmska ostvarenja. Samo dve godine kasnije, doživeo je vrhunac slave i uspeha, nakon premijere filma Kum 2, za koji je ovog puta dobio šest Oskara. Dobitnik je četiri Zlatna globusa za režiju i najbolji scenario i najbolju originalnu muziku, kao i BAFTA i Saturn nagrade za najbolju režiju.


ALFRED HIČKOK

Alfred Hičkok je ostao upamćen u istoriji kinematografije kao jedan od najznačajnijih režisera svih vremena. Njegov rad je kroz godine postao kamen temeljac i osnova svakog dobrog trilera. Imao je veliki uticaj na razvoj kako produkcije, tako i samog kvaliteta filma. Imao je i veliki značaj za popularizaciju trilera i rađanje horora kao posebnog filmskog žanra. Hičkok je, pored svojih filmskih ostvarenja, ostao upamćen i kao veliki ekscentrik, čudne naravi i specifičnog smisla za humor. U svet filma zakoračio je 1927. režirajući Vrt zadovoljstva, kojim je ubrzo stekao popularnost i kredibilitet kod publike.

Karijeru nastavlja nizom velikih filmskih ostvarenja među kojima su najzapaženiji filmovi Psiho, Vrtoglavica, Rebeka, Ptice. Tu su i Čovek koji je suviše znao, Začaran, 39 stepenika, Čamac za spasavanje, Sumnja i drugi. Film Rebeka iz godine 1940. je jedini njegov film koji je dobio Oskara, premda je za takvo filmsko priznanje bio nominovan pet puta. Među priznanjima nalazi se i nagrada za životno delo koja mu je uručena 1967. godine. Za svoje zasluge na kulturnoj filmskoj sceni 1980. godine odlikovan je titulom viteza.


STENLI KJUBRIK

Stenli Kjubrik je jedan od najznačajnijih režisera svih vremena, koji je svojim stvaralačkim radom u velikoj meri doprineo razvoju kinematogarafskih žanrova i samog stila režiranja. Filmove Stenlija Kjubrika prožeti su motivima složenih priča i oštre društvene satire. Spoj glumačko interpretativnih i vizuelnih delova u celinu, emocionalno približava likove i radnju publici. O rediteljskoj veličini Kjubrika govori još jedna činjenica. Zbog svoje žanrovske svestranosti i umetničkog dojma u filmskim krugovima prozvan je Šekspirom kinematografije.

U svom dugogodišnjem radu, Kjubrik je režirao veliki broj žanrovski različitih filmova po kojima je ubrzo postao prepoznatljiv do dana današnjeg. Neki od njih su 2001: Odiseja u svemiru, Lolita, Paklena pomorandža, Spartak, Dr Strejndžlav, Isijavanje, Oči širom zatvorene i drugi. Međutim, filmovi na čijim je bedemima Kjubrik izgradio svetsku slavu su zasigurno 2001: Odiseja u svemiru iz 1968. godine, Doktor Strejndžlav iz 1964. i Paklena pomorandža iz 1971. Nagrade koje su obeležile rad Stenlija Kjubriku su Oskar za najbolje specijalne efekte, Nagrada za najboljeg reditelja, Nagrada za najbolji film, Nagrada za životno delo, koja mu je posthumno uručena i druge.

TEKST: JASMINA MITIĆ

Jasmina Mitić je studentkinja Novinarstva na akademskim studijama Filozofskog fakulteta u Nišu. Slobodno vreme najradije provodi sa društvom. Ljubitelj je poezije i zaljubljenik u umetnost, muziku i prirodu.