Pet najuspešnijih žena u 2021. godini

Pet najuspešnijih žena u 2021. godini

Veliki broj globalnih medijskih kompanija objavio je liste žene koje su bile najuspešnije tokom 2021. godine. Mnoge od njih su se na listi našle zbog uspeha u poslu kojim se bave, zbog dela kojima su olakšale život ljudima, kao i zbog dobrotvornih pomoći raznim uduženjima. Na listi su se našle žene iz sveta medija, glume, muzike kao i politike.

 

 


Prvo mesto ubedljivo je pripalo autorki Mekenzi Skot, koja je razvodom od svog dugogodišnjeg supruga Džefa Bezosa dobila četvrtinu ogromnog bogastva. Budući da je ona sa svojim suprugom tokom devedesetih godina zajedno pokrenula osnivanje  Amazona, njoj je posle razvoda dodeljena četvrtina vlasništva ove multinacionalne tehnološke  kompanije čije je središte u Sijetlu. Mekenzi je odlučila da će veći deo novca donirati i podeliti onima kojima je to preko potrebno.Više od  8 milijardi dolara donirala je organizacijama koje se bave pitanjima kao što su javno zdravstvo, ravnopravnost polova  i rasna pravda i to je tek početak njenog  dobrotvornog doniranja novca organizacijama koje se bave pitanjima od velikog javnog značaja.

 

 

Na drugom mestu nalazi se, potpredsednica SAD, Kamala Haris. Ona je prva žena, tamnoputa Amerikanka i prva azijska Amerikanka, koja je izabrana za potpredsednicu SAD-a, što dosta utiče na to da njena karijera ide uzlaznom putanjom.

 

 

Kristin Lagard zauzima visoku treću poziciju. Kristin je u novembru postala prva žena na čelu Evropske centralne banke. Kao šef evropske monetarne politike, suočava se sa svakodnevnim iskušenjima i posledicama koje pandemija virusa Kovid-19 ostavlja na Evropu.

 

 

Meri Bara se našla na četvrtoj poziciji, ona je generalna direktorka kompanije GM, koja je jedna od tri vodećih  proizvođača automobila u Americi. Veliku svotu novca od čak nekoliko milijardi dolara uložila je za proizvodnju električnih vozila i samovozećih automobila.

 

 

Petu poziciju najuspešnijih žena za 2021. godinu zauzima Malinda Frenc Gejts, jedna od najuspešnijih žena u filantropiji. Za one koji nisu upoznati, filantropija se izražava kroz slobodu i nezavisna je od religijskih, političkih, ekonomskih ili bilo kojih drugih okvira. Pored toga, ona je i kopredsedavajuća Fondacije Bila i Melinde Gejts. Iako su razvedeni, ona i njen bivši muž Bil Gejts i dalje zajedno vode fondaciju.

 

 

TEKST: ANĐELA JANJIĆ

Anđela Janjić je diplomirani novinar na Filozofskom fakultetu u Nišu. Aktivno se bavi odbojkom, u slobodno vreme čita, piše i voli da vodi kvalitetne razgovore sa njoj dragim ljudima.