Pet manje poznatih filmova o prijateljstvu

Pet manje poznatih filmova o prijateljstvu


Tema prijateljstva jedna je od najčešćih u filmskoj umjetnosti. Svi smo čuli za filmove poput Stand by me, Bucket List, The Breakfast Club itd, ali je lista ovih filmova mnogo duža. Zato vam mi ovaj put donosimo pet prijedloga za ne tako poznate, a u najmanju ruku jednako kvalitetne filmove.
VIDETI MORE PRE SMRTI

Knocking on Heaven’s Door (Kucanje na nebeska vrata), njemačka je tragikomedija tematizuje prijateljstvo između dva teško oboljela mlada čovjeka. Iako i jedan i drugi znaju da im se kraj bliži, odlučuju da pred smrt ispune svoje želje, ma kako to izazvalo brojne neprilike. Cilj je jasan – vidjeti more prije smrti. Til Švajger tumači ulogu Martina, a Moric Blajbtroj ulogu Abdula.


ČE GEVARINO PUTOVANJE

Diarios de motocicleta (Dnevnik motocikliste) – film je inspirisan istinitom pričom o Če Gevarinom putovanju duž Južne Amerike. Radnja rasvjetljava začetak socijalističkih i revolucionarnih ideja kod ovog, tada još uvijek, studenta medicine. Međutim, ovo je i izvanredna priča o prijateljstvu jer Čeu društvo u toku putovanja pravi njegov najbolji prijatelj, takođe poznati ljekar, Alberto Granado. Glavne uloge tumače Gael Garsija Bernal i Rodrigo de la Serna.


BESKUĆNIK I PISAC

Stuart: A Life Backwards (Stjuart: Život unazad) – u jednoj od najbolje odigranih uloga u karijeri, Tom Hardi tumači ulogu Stjuarta, zavisnika i beskućnika čiji život i djetinjstvo nisu bili nimalo idilični. Svoju životnu priču on će ispričati mladom volonteru i piscu Aleksandru (Benedikt Kamberbač), koji piše Stjuartovu biografiju. Iz te saradnje razviće se iskreno i atipično prijateljstvo.


PREMA ČOVEKU ILI ŽIVOTINJI – LJUBAV JE ISTA

Truman – u ovom špansko-argentinskom filmu prijateljstvo je obrađeno na dva načina. Prvo, riječ je o prijteljstvu između psa Trumana i njegovog vlasnika Huliana (Rikardo Darin), koji boluje od karcinoma. Hulian, razmišljajući šta će da radi u slučaju da bolest dostigne vrhunac, pravi planove kome da ostavi svog psa. Upravo iz toga se rađa i drugo prijateljstvo, a to je prijateljstvo sa Tomasom (Havier Kamara), kojem Hulijan najviše vjeruje. Ovo je duboko emotivna, ali nimalo patetična priča o povjerenju, strahu, bolesti i ljubavi, kako između ljudi, tako i između čovjeka i životinje.


NACIONALNI NEPRIJATELJI, ALI I ISKRENI PRIJATELJI

Ovaj film jedno je od posljednjih ostvarenja velikog Nebojše Glogovca i predstavlja labudovu pjesmu u njegovoj karijeri. On tumači ulogu jedne postmoderne ličnosti i pluralnog identiteta: ustaše homo- i transseksualca. Život ga primora da sa komšijom Srbinom, pripadnikom hrvatske policije Antom Samardžićem (Dejan Aćimović), zajedno uči Ustav Republike Hrvatske. Ma kako bili različiti i neprijateljski nastrojeni, oni razvijaju iskren prijateljski odnos.

TEKST: BRANKA TODOROVIĆ

Branka Todorović rođena je 1998. godine u Doboju, u Bosni i Hercegovini. Studentkinja je master studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njena glavna interesovanja su književnost, film i hispanska kultura. Objavljuje kritiku i eseje u književnoj periodici.