Osvežavajuće plazma korpice sa malinom

Osvežavajuće plazma korpice sa malinom

Stiglo je proleće. Posle dužeg vremenskog perioda opet sija sunce, toplo je, a mi se osećamo odmorno i energično kao da smo se probudili iz zimskog sna. Novostečena energija može se utrošiti na razne načine, a naša preporuka je da se posvetite kuvanju i napravite lagane i osvežavajuće plazma korpice sa malinom i čokoladom.


 

POTREBNI SASTOJCI

Za ovaj recept biće vam potrebno:

100gr mlevenog plazma keksa,

20g istopljenog putera,

50ml mleka,

100-200g smrznutih malina (plus šećer po želji),

100g crne čokolade (ili 50g crne i 50g bele čokolade),

10 manjih korpica.

 

 

PRIPREMA

Pripremanje kolača počinje topljenjem čokolade. Bez obzira da li se odlučite na jednu ili dve vrste i da li je topite u mikrotalasnoj ili na ringli, potrebno je da u posudu sa čokoladom dodate malo ulja ili mleka i da se uverite da u otopljenoj smesi nema gromuljica. Sledi najkomplikovaniji deo- pravljenje čokoladnih korpica. Dno i ivice papirnih korpica treba obložiti u debljem sloju i odložiti u zamrzivač. Budite oprezni, jer ako požurite sa skidanjem papira sa korpice, zidovi će se odvojiti od dna, a ako je sloj čokolade pretanak, zidovi pucaju. Postoji i druga opcija, da se papir skida sa već napunjenih korpica koje su spremne za jelo, ali, u tom slučaju pazite da kolačiće previše ne pritiskate.

 

 

POSTEPENO DODAJITE SASTOJKE

Čokoladne korpice treba napuniti plazma keksom pomešanim sa mlekom i puterom. Dobija se smesa koja je po gustini i čvrstini slična kori za Čizkejk. Umesto mleka, u smesu možete dodati sok od pomorandže. Dakle, umesto kore za Čizkejk ubacivao bi se tanji sloj plazma torte koja, upravo zahvaljujući kiselini pomorandže, ne mora da bude mnogo slatka. Odluku o tome da li će ovaj sloj korpice biti gušći ili ređi prepuštamo vama.  Svakako vas savetujemo da tokom pripreme ne sipate sve sastojke odjednom, već ih dodajete postepeno. Usput probajte da li ste zadovoljni ukusom smese koju dobijate. Takođe, sastojke mešajte ručno, ne mikserom.

 

 

 

BRZA PROLEĆNA POSLASTICA

Smrznute maline treba prokuvati uz dodatak šećera po želji dok se ne raspadnu, a zatim ih izgnječene posuti po korpici. Korpicu treba zatvoriti novim slojem topljene čokolade koji takođe treba da odstoji u zamrzivaču neko vreme. Debljina ovog sloja ne igra veliku ulogu, već je stvar ukusa.

Kako nakon proleća dolazi leto, a sa njim i želja za fit fugurom, od ove količine sastojaka dobija se samo deset korpica koje se brzo razgrabe. Pohvaljujemo Instagram stranicu Recepti Bajms na odličnom receptu i nadamo se da ćete i vi njime biti zadovoljni isto koliko smo i mi.

 

 

TEKST: TIJANA DIMIĆ

Tijana Dimić je po zanimanju filolog Anglista, a u slobodno vreme se bavi pisanjem, glumom i modom. Najveći san joj je da vodi svoju autorsku emisiju na televiziji.