Osnove ljubavi prema sebi: Ne možete sipati iz prazne čaše

Osnove ljubavi prema sebi: Ne možete sipati iz prazne čaše

“Voleti sebe je tako teško”, rekla mi je prijateljica dok sam je ispraćala do vrata posle grupne meditacije posvećene ljubavi i saosećanju.


LJUBAV PREMA SEBI JE KLJUČNA ZA NAŠE BLAGOSTANJE

Većina nas je odgajana da veruje da je ljubav prema sebi sebična, da moramo da stavimo druge na prvo mesto, da naše potrebe nisu toliko važne, da treba da usrećimo druge čak i na uštrb sebe. Lista je duga. Ovaj koncept je prilično stran istočnjačkim kulturama, jer tamo decu od malih nogu uče da sebe vide kao dostojne, božanske duše, vredne ljubavi. Kada su zapadni psihoterapeuti pitali Dalaj Lamu o ovome, bio je šokiran kada je saznao da toliko ljudi širom sveta sebe ne voli, prezire ili čak mrzi. U poslednje vreme, ideja ljubavi prema sebi se proširila širom sveta i to s dobrim razlogom. Kako poznata izreka kaže: Iz prazne čaše se ne može sipati. Ljubav prema sebi je ključna za naše blagostanje, za postavljanje zdravih granica i za naš odnos sa drugim ljudima.

 

 

 

ŠTA LJUBAV PREMA SEBI JESTE, A ŠTA NIJE?

 1. Veoma važan aspekt ljubavi prema sebi koji se sada sve više istražuje i primenjuje u psihologiji, jeste samosaosećanje. Obično učimo da usmeravamo empatiju i saosećanje prema našim najmilijima, napuštenim životinjama, bolesnima i siromašnima. Znamo da otvorimo svoja srca tako široko da ljubav lako poleti ka njima uz želju da budu dobro, bezbedno i zaštićeno. Kada postanemo sami sebi najbolji prijatelj i posmatramo sebe kao nekog najdražeg i dostojnog sve ljubavi i pažnje, počinjemo da praktikujemo samosaosećanje.

 

 

2.Prihvatanje sebe onakvima kakvi jesmo je još jedan ključni aspekt. Toliko vremena i energije trošimo na okrivljavanje i kritikovanje sebe. Uvek smo nezadovoljni ovim ili onim: svojim izgledom, svojim postupcima, čak i odnosom prema sebi. Magična stvar se dešava kada sebe posmatramo bez otpora, borbe ili želje da nešto popravimo. Time prihavatamo sebe kakvi jesmo u sadašnjem trenutku i to nam otvara vrata za istinski rast, a ne za stalno popravljanje.

 

 

3. Još jedan vitalni element ljubavi prema sebi je sposobnost da oprostimo sebi. Opraštanje sopstvenih grešaka, pogrešnih postupaka, nedostataka, neuspeha, itd. može se desiti samo uz saosećanje i prihvatanje. Samoopraštanje može delovati kao nemoguća misija, posebno onima sa perfekcionističkim tendencijama koji su uvek veoma strogi prema sebi. Međutim, i te kako je moguće. Razmislite o ovim mudrim rečima: Oprostite sebi što niste znali ono što niste znali pre nego što ste to naučili. (nepoznat autor)

 

 

4. Ljubav prema sebi nije udovoljavanje raznim sopstvenim hirovima, tešenje kupovinom, otmenom čokoladom i vinom, skupim putovanjima, itd. samo da bismo zamaskirali osećaj neadekvatnosti, razočaranja i drugih neprijatnih osećanja. Brigu o sebi ne treba mešati sa prepuštanjem ponašanju koje je zapravo mehanizam bežanja. Briga o sebi znači napravitpauzu u užurbanom rasporedu, naći vremena za meditaciju, porazgovarati sa prijateljicom, otići na masažu za bolna ramena. Udovoljavanje sebi je samo flaster koji nam pomaže da prikrijemo stvarnu situaciju i da se još više udaljimo od toliko potrebnog prihvatanja i ljubavi.

 

 

5. Težnja ka savršenstvu je veoma daleko od prave, bezuslovne ljubavi prema sebi. To je hronično stanje osećaja da smo nedovoljni, neadekvatni i nekako suštinski pogrešni. Perfekcionizam može biti slavljen fenomen spolja, jer pokreće rast i napredak. Međutim, to se vrlo brzo i skoro uvek pretvara u sagorevanje, anksioznost, pa čak i depresiju. Ne možemo zaista rasti iz mesta nedostatka. Tek kada možemo samouvereno da kažemo ,,dovoljna sam takva kakva sam u ovom trenutku”, možemo da počnemo da funkcionišemo sa pozicije izobilja i donosimo izbore i odluke koje potvrđuju našu vrednost.

 

 

 

LJUBAV PREMA SEBI NE ZAVISI OD SPOLJNIH FAKTORA

Ljubav prema sebi je ono što nas svakodnevno puni energijom. To je unutrašnji izvor sreće koji ne zavisi od spoljnih faktora. To je neophodna osnova za lični rast i pruža nam samopouzdanje da stvorimo zdrave granice i imamo dobre odnose sa ljudima oko nas. Koliko god to otrcano zvučalo, ljubav zaista počinje od nas samih.

 

Više o kursu ljubavi prema sebi, saznajte ovde.

 

TEKST: JELENA FU

Jelena Fu je edukatorka sa preko 12 godina međunarodnog nastavničkog iskustva sa posebnim zanimanjem za holistički pristup nastavi. Pored predavanja, bavi se podučavanjem meditacije, pisanjem o roditeljstvu i obrazovanju, kao i kreiranjem kurseva za lični rast i razvoj. Bila je jedan od govornika na TEDx konferenciji 2015 godine u Šangaju. Jelena je i ko-kreator grupe podrške roditeljima Parentools i onlajn platforme za kurseve Self Growth Courses.