Ona se budi − izlaz iz dubokog sna

Ona se budi − izlaz iz dubokog sna

Ona istupa u ime udovica, razvedenih žena, samohranih majki, devojčica, devojaka, baka, domaćica, poslovnih žena, svih žena. Ona počinje da govori ono o čemu se ćuti vekovima, što su muškarci zataškivali šamarom, učutkivanjem, strogim zakonima i moćnim položajima. Ona nije više usnula i nemoćna. Ona se budi.

 


 

Izlazi iz jedne noćne more, dubokog sna i mučnog košmara. Shvata da je javu, za razliku od sna, ipak moguće promeniti. To i radi, jedna od nas, Mia Bjelogrlić stavljajući lični pečat na petodnevni serijal o rodnoj neravnopravnosti i problemima sa kojima se sureće žena u 21. veku, zajedno sa scenaristkinjom i rediteljkom Stašom Bajac.

 

 

 

 

 

LEPA KAO SLIKA

Svaka epizoda serijala Ona se budi posvećena je određenim stereotipima i problemima na našim prostorima. Na samom početku akcenat je ženska lepota, tako jedno od ključnih pitanja u prvoj epizodi jeste: Koliko košta biti dama? Bez uzdržavanja govori se o estetskim operacijama, da li žene preteruju i ko uopšte može odrediti da li je neka žena u bilo čemu preterala. U ovom serijalu ugledne glumice, novinarke, pevačice i druge dame iskazuju svoje viđenje teme kojoj je epizoda i namenjena.

 

 

 

 

 

Od ranijih uzrasta dečaci se ističu, prave se bespotrebne razlike. Dečaci su superiorniji, za njih je sport, promiskuitet, dobar orgazam, kasnije visoki položaj i dobro plaćeni posao. Devojčice su te koje udovoljavaju, gledaju i počinju sebe da predstavljaju kao mamac kojim će sutradan osvojiti muškarce i uspešno ih zadovoljiti slikom, prilikom i svim ostalim sredstvima. Trpe zbog lepote i strahuju da li će ih nazvati pogrdnim imenom ukoliko otvoreno nose dublji dekolte, kraću suknju i otvoreno uživaju u seksu, jer one su seksualizovane, ali ne smeju biti seksualne.

 

 

 

 

 

KO KOSI, KO VODU NOSI

Nakon lepote, ističe se status, karijera i kompletna borba za ravnopravnost kako na poslovnom planu, tako i na privatnom. Uz priču novinarke koja je morala da obriše šminku, razbaruši kosu i ode na mesto zločina kako bi bila shvaćena ozbiljno i jednako od strane muškaraca, druga epizoda nas uvodi u svet u kome muškarci uveliko drže kormilo. Svet biznisa, preduzetništva, igre moći i novca. U tom svetu ima tek pokoje žene.

 

 

 

 

 

Pored svih stereotipa koji se vezuju sa ženske sposobnosti, govori se o ženi koja nakon posla odlazi kući, do sudopere, ručka i dece, prašine i prljavog veša, domaćih zadataka i muža koji u krevetu leži, odmara i čeka da žena dođe da obavi i svoju poslednju, bračnu dužnost. Muškarci su šefovi na poslu, šefovi u kući i u državi. A žene? Šefice nad ogledalom. šerpom i punom korpom za veš.

 

 

 

 

 

NAJLEPŠA MAMA NA SVETU

Verujemo da mnogi nisu upoznati sa torturama kroz koje su prolazile trudnice nekada, sa izazovima i nerazumevanjem na koje nailaze majke sada. Nastavak emisije prikazuje malo mračno i mučno doba u kome su porodilje imale tretman nalik životinjama prilikom rađanja. Često i danas žene ne dobijaju adekvatan tretman u porodilištima. Da bude još gore, trudnice danas ne dobijaju razumevanje ni na poslu bez kog neretko i ostaju. Omolavažavane su ukoliko se njihov indentitet ne uklapa u opis dobre majke, ne smeju nositi određenu odeću, negovati se i boriti se za svoju karijeru. Zbog čega je Srbija zemlja u kojoj su mlade žene koje će rađati nepoželjni kandidati prilikom zapošljavanja? Zašto se postavlja pitanje: Da li planirate još dece? Ili ono još gore: Kada ćeš da rodiš?

 

 

 

 

 

ZAŠTO JE ĆUTALA?

Svaka rečenica izgovorena u toku snimanja ubada pravo u srž. Neki delovi zaista mogu izazvati jaz, a najbitnije je što od početka do kraja svaka sekunda navodi na razmišljanje. Kako protiče, serijal se bavi sve ozbiljnijim problemima koji ostavljaju duboke posledice na živote devojaka. Rana o kojoj pričaju napastvovane glumice još uvek je sveža. Još uvek krvari i opominje da se to ne sme više dešavati i da se ne sme više postavljati čuveno pitanje: Zašto nije prijavila?

 

 

 

 

 

ŽENA, MAJKA, KRALJICA

Uz priče o socijalističkom dobu i pravima za koje su se borile žene u dobu komunizma i Jugoslavije, zaokružuje se serijal koji bi trebalo da probudi svest svima, bez obzira na rod, pol i godine starosti. Epizoda pravi istorijski prikaz uspona i ponovnog obezvređivanja ženskih prava i položaja.. Iako se čini da postoji jednakost, ravnopravnost, zapravo, sve je to privid.

 

 

Serijal je vredan svakog gledanja, izvor je snage i borbenosti svim ženama koje polako počinju da se
bude.

 

 

TEKST: MILICA JEVTIĆ

Milica Jevtić je diplomirani komunikolog iz Niša, prijateljica, sestra i muza. Voli igru rečima, dobro štivo, duge razgovore i ljude sa širokim umom i srcem.