Olivera Katarina – srpska diva

Olivera Katarina – srpska diva

Olivera Katarina je srpska pevačica i glumica rođena 5. marta 1940. godine u Beogradu, u tadašnjoj Jugoslaviji. Upamćena je kao „jedina žena pred kojom je klečao Salvador Dali“ nakon što je prisustvovao njenom koncertu u Parizu.

 


OLIVERA KATARINA PRE SLAVE

Olivera Petrović rođena je 1940. godine u Beogradu. Tokom Drugog svetskog rata, njena porodica se često selila, pa je Olivera svoje detinjstvo provela u Valjevu, Zemunu i mnogim drugim mestima. 1947. godine upisala je  osnovnu školu kod Saborne crkve. a kasnije upisuje i školu baleta kod poznate ruske balerine Sofije Velikove. Prvu glavnu ulogu u predstavi dobila je sasvim slučajno. Olivera je trebalo da glumi sporednu ulogu u predstavi Pepeljuga, ali usled odsustva glavne glumice, ulogu je pripala njoj. Profesorka, ali i publika bili su oduševljeni njenom glumom. To su bili prvi znaci predstojeće uspešne glumačke karijere.

 

 

 

PEPELJUGA PRED AJFELOVIM TORNJEM

Drugu žensku gimnaziju upisala je 1951. godine. Po očevoj želji, nakon završene gimanzije, 1958. godine, upisala je Pravni fakultet. Vremenom je shvatila da sebe ne pronalazi u budućoj profesiji koja joj je podmetnuta. Odlučila je da sa nepunih devetnaest godina otputuje u Pariz kako bi naučila francuski jezik. Tako je upisala školu francuskog jezika Alliance Française i radila je kao dadilja u jednoj porodici. Tog leta vratila se u Beograd i potražila pomoć glumice Mire Stupić kako bi upisala Akademiju za pozorišnu umetnost. Primljena je na Akademiju kod profesorke Ognjenke Milićević.

 

 

 

GLUMAČKA KARIJERA

Glumački život Olivere Katarine počeo je studiranjem na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Prva profesionalna pozorišna uloga koju je igrala  bila je glavna uloga u Narodnom pozorištu, u predstavi Koštana. Igrala je kako u domaćim, tako i u stranim filmovima. Među njima se izdvajaju Skupljači perja, San, Uzrok smrti ne pominjati, Polenov prah, Derviš i smrt i drugi. Najpoznatija uloga vezuje se za film Skupljači perja iz 1967. godine. Upravo ta uloga donela joj je  nagradu na filmskom festivalu u Kanu. Za film Goja nagrađena je na filmskim festivalima u Moskvi i Veneciji. Glumila je u filmovima poznatih i cenjenih reditelja, kao što su Puriša Đorđević, Mića Popović, Soja Jovanović, Đorđe Kadijević, Albert Latuad, Majkl Armstrong, Konrad Vulf.

 

 

ŽIVOT PEVAČICE

Uporedno sa glumačkom, Olivera Katarina  gradila je i pevačku karijeru po kojoj je takođe poznata. Kao pevačica izvornih narodnih pesama i romskih romansi održala je više od stotinu koncerata u Srbiji, ali i svetu. Održala je sedamdeset dva  uzastopna koncerta u pariskoj Olimpiji i čak dva puta je zatvorila festival u Kanu. Snimala je ploče sa srpskom, ciganskom, grčkom, indonežanskom i crnačkom muzikom. Neki od njenih snimaka izvornih narodnih pesama su Alaj mi je večeras po volji, A što ti je, mila kćeri, Đelem, đelem, Verka kaluđerka, Niška banja, Crvena jabuka, Evo banke, Cigane moj… Pevala je šansone i pop muziku: U ime ljubavi, Ljubav (sedim u jednom pariskom lokalu), Pričaj mi o ljubavi, Budi moj, Nikad ne zaboravi dane naše ljubavi, Nije to, ljudi, istina, Šošana

 

 

 

PRIVATNI ŽIVOT

Što se tiče ljubavnog života Olivere Katarine, vredno je spomenuti jednu od njenih prvih ljubavi – Milana Muškatovića Galeta, jugoslovenskog reprezentativca u vaterpolu. Oni su se zabavljali tokom Oliverinih đačkih dana. On nije podržavao Oliverin glumački san i slagao se s njenim ocem da ne bi trebalo da upiše glumu. Mimo njegovog nezadovoljstva, njihova ljubavna veza  raspala se zbog Milanove ljubomore.

 

 

 

LJUBAVNI ŽIVOT

Kasnije je Olivera, nakon premijere predstave Koštana, upoznala pozorišnog kritičara Vuka Vuču. On je napisao strogu kritiku predstave, što se Oliveri nimalo nije svidelo, s obzirom na razvoj njene karijere. Sreli su se u bifeu Narodnog pozorišta i nakon nekoliko sati razgovora upitao ju je da li želi da se uda za njega. Venčali su se narednog  dana. Kada je njen otac saznao šta se desilo, pozvao ju je da dođe kući, što je ona i uradila. Za to vreme, Vuk je tražio po ulicama Beograda i konačno je pronašao ispred pozorišta. Odlučili su da će se potruditi da im se brak ne raspadne. Međutim, razveli su se posle nekog vremena, kada su počeli Vukovi problema sa alkoholom.
Olivera je utehu našla u onome što najbolje zna – glumi i pesmi. To ju je odvelo do poznanstva sa direktorom Avala filma, što je kasnije preraslo u ljubavnu vezu. Međutim, došlo je do rastanka, jer je Olivera želela decu, dok njen partner nije.

 

 

 

ZAŠTO DVA IMENA?

U isto to vreme, počela je da se druži sa Miladinom Šakićem, tadašnjim potpredsednikom grada Beograda. Međutim, jedan tragičan događaj, potresao je glumicu. Krajem 1968. godine razbolela se  njena majka, Katarina, za koju je  bila izuzetno vezana. U njenu čаst, svom krštenom imenu dodala je i majčino ime. U trenucima tuge, podršku je dobijala od Miladina Šakića. Njih dvoje su se zavoleli, a kasnije i venčali 1970. godine u Beogradu.  Godinu dana kasnije  dobili su i sina Maneta. Međutim, Milandin samo sedam meseci nakon rođenja svog sina doživljava udes, čije su posledice na kraju  bile fatalne. Nakon smrti muža, Olivera je odlučila da ode u Sjedinjene Američke Države sa svojim sinom. Mane je danas poznati slikar koji i dalje živi u Americi, dok se Olivera Katarina vratila u Srbiju.

 

 

TEKST: ANDRIJANA POPOVIĆ

Andrijana Popović je studentkinja novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Ljubitelj je psihologije, umetnosti i muzike.