Okeani − najveće vode na Zemlji

Okeani − najveće vode na Zemlji

Kao što sigurno već znate, okeani su ogromne vodene mase prepune živog sveta i ko zna još čega što nije istraženo. Dobili su ime po grčkom bogu Okeanu, sinu boga neba Urana i boginje zemlje Geje. Okeana ima ukupno pet, a oni čine svu ukupnu vodenu masu naše planete.

 


 

POREKLO IMENA

Ime okeana potiče od istoimenog grčkog boga, koji se zvao još i bogom spoljašnjeg mora, a smatrao se najdostojanstvenijim bogom posle vrhovnog, Zevsa. On je bio sin Urana i Geje. Sa svojom ženom Tetijom imao je ogromno potomstvo, a to su reke koje se ulivaju u more. Pored njega, vladaoci voda su i dobro poznati Posejdon, koji je iz mlađe generacije bogova, kao i Pont, koji je bio bog unutrašnjeg mora.

 

 

 

NAJVEĆI SVETSKI OKEAN

Tihi okean, poznatiji i pod nazivom Pacifik, najveći je svetski okean. Ime Pacifik dobio je od francuske reči pacifique, što znači miran. Da biste bolje shvatili stvarnu veličinu okeana, imajte u vidu da on zauzima trećinu Zemljine površine, odnosno 165.200.000 km na kvadrat. To je površina veća od celokupne kopnene površine naše planete. Zapljuskuje obale preko 50 svetskih zemalja, a ukupan broj ostrva u samom Tihom okeanu premašuje 25.000. Najdublja tačka naše planete nalazi se upravo u Tihom okeanu, a iznosi 11.034 m.

 

 

 

MITSKI KONTINENT U OKEANU

Ime Atlantskog okeana potiče iz grčke mitologije, a znači Atlasovo more. Atlas je bio sin titana Japeta i Okeanide, a na figurama je često predstavljen kao čovek koji drži nebo. Ono što je zanimljivo vezano za samo ime okeana je da postoji mogućnost da je povezano sa mitskim kontinentom koji je u njemu navodno postojao − Atlantidom. Ovaj ogromni okean zauzima jednu petinu Zemljine površine i drugi je po veličini, odmah posle Pacifika. Dno ovog okeana naročito je reljefno, pa je i životinjski svet dosta raznovrstan. Smatra se da je Leif Erikson prvi čovek u istoriji koji je preplovio Atlantski okean i to čak 500 godina pre Kolumba.

 

 

NAJMANJI OKEAN

Arktički ili severni ledeni okean je najmanji i najplići okean na Zemlji. Upravo zbog njegove veličine, neki okeanografi ga smatraju morem, a ne okeanom. Tokom većeg dela godine prekriven je snegom i ledom, a to se ponekad menja u toku leta. Prekriva površinu od oko 14.056.000 km na kvadrat, a zapljuskuje obale pet svetskih država. Ime je dobio po grčkoj reči arktos, što znači medved. Upravo Arktik je mesto gde žive najkrvoločniji mesojedi na svetu – polarni medvedi.

 

TEKST: NIKOLETA JOVIČIĆ

Nikoleta Jovičić je student jezika, zaljubljenik u poeziju, muziku i umetnost generalno. Voli da piše, uživa u prirodi i putovanjima, a večita inspiracija joj je ljubav.