Odakle su Dizni princeze?

Ljubitelji Dizni filmova, okupite se! U današnjem tekstu ćemo pričati o jednom sjajnom delu naših detinjstava. Dizni filmovi su bili deo našeg odrastanja, temelj na kome smo gradili neke odnose i izvor naše inspiracije. Pored divnih ljubavnih priča, naučili smo i o prijateljstvu, o požrtvovanosti i o ljubavi prema svetu oko sebe. Sigurno se svaka devojčica barem jednom poistovetila s nekom Dizni princezom, želeći da izgleda, ponaša se, peva ili se osetim posebnom poput nje. Na nama ostaje da ta magija nikada ne prestane i da se svakog dana osećamo posebno, samo zato što smo u svojoj koži. U nastavku pročitajte zanimljive priče o princezama širom sveta.ARIEL

Ariel je prelepa, crvenokosa i buntovna ćerka kralja Tritona i kraljice Atine. Pored vrckavog karaktera, Ariel je i veoma radoznala i istraživački nastrojena devojka. Jednog dana, zaljubila se u princa koji je veoma različit od nje i poželela da bude deo njegovog sveta. Međutim, kasnije se mnogo stvari zakomplikovalo.

Ova zanimljiva (i tragična) bajka poreklo vodi iz Danske, a napisao ju je čuveni danski pisac Hans Kristijan Andersen. U originalu, delo se zove Den lille havfrue i za razliku od Diznijeve interpretacije, ima tragičan kraj. Ariel bi, dakle, bila, verovatno riđa, Dankinja. Ipak, pošto je princeza podzemnog sveta, ne može se tačno reći njena nacionalnost.

BEL

Priča o lepotici i zveri u koju se zaljubljuje, potiče iz Francuske. Mnogi smatraju da je zasnovana na istinitoj priči Petrusa Gonsalvusa i njegove žene Ketrin. Naime, Petrus je dobio, tada neizlečivu, bolest od koje su mu počele nenormalno rasti dlake po licu i telu. Kasnije je, po uzoru na njihovu priču napisana bajka Lepotica i zver, kao spomenik ljubavi koja traje uprkos svemu. Bel je, dakle, francuskog porekla.

Samo ime ove princeze izvedeno je iz francuske reči belle, što znači lepotica. U Diznijevom filmu, u pesmi o lepotici, možete čuti uzvike na francuskom (Bonjour, recimo), odakle se može zaključiti Belino poreklo. Zanimljivo je da su njene sugrađanke, takođe poznate Dizni princeze Pepeljuga i Aurora.

SNEŽANA

Snežana je, u isto vreme, i najmlađa i najstarija Dizni princeza. Pitate se, kako? Film o Snežani i sedam patuljaka je prva Diznijeva adaptacija bajki. To čini Snežanu prvom Dizni princezom, dakle najstarijom. Međutim, u originalnoj priči o princezi Snežani, ona je stara samo 14 godina. To je čini najmlađom među svim drugim Dizni princezama.

Snežana vodi poreklo iz bajke braće Grim, pod nazivom Schneewittchen. U bajci se govori o prelepoj nemačkoj princezi Snežani, koja ima ljubomornu maćehu koja želi da je uništi. Snežana bi, prema tome, bila Nemica. Zanimljivo je da ljudi tvrde da je, prema originalnoj bajci, princ od Snežane bio stariji čak sedamnaest godina.

TIJANA

Tijana je heroina Diznijevog filma Princeza i žabac, jednog od animiranih filmova novijeg doba. Tijana je prva princeza afričko-američkog porekla, odnosno tamne boje kože. Ova adaptacija je jedna od prvih koja prikazuje princezu koja ima san o uspešnoj karijeri i otvaranju sopstvenog restorana.

Kao što možete videti i u samom filmu, Tijana živi u maloj kući u Nju Orleansu. To je čini Amerikankom, iako je samo poreklo bajke dosta konfuzno i neutvrđeno. Iako je prva bajka nastala u peru braće Grim, Dizni je radio adaptaciju prema knjizi E.D. Bejkera. Smatra se da je princeza Tijana najviše inspirisana Leom Čejs, poznatom američkom kuvaricom.

MERIDA

Merida je jedna od najnovijih Dizni princeza, potpuno drugačija od svih ostalih. Ona je neko ko ne teži ni ljubavnom životu, ni karijeri, već želji da ostane potpuno svoja i potpuno slobodna. Merida je prva princeza koja nije nastala inspirisana bajkom ili nekom životnom pričom. Merida je ćerka kraljice Elinor i kralja Fergusa, koji vladaju Kraljevstvom Danbroč u Škotskoj. Merida je, prema tome, škotskog porekla, a verujemo da ste to mogli da zaključite i po njenom severnoevropskom izgledu.

MULAN

Mulan ili Fa Mulan, kako joj je pravo ime, zapravo i nije princeza. Kako to? Kada bolje razmislite i prisetite se filma, setićete se da Mulan nema kraljevsko poreklo. S obzirom da se i ne udaje za princa ili kralja, ni kasnije ne stiče kraljevsku titulu. Međutim, zbog velike popularnosti samog filma, Mulan je dobila titulu Dizni princeze. Ona je, zapravo, više ratnica nego princeza. Želela je da pobegne od onoga čemu misli da ne pripada i da se poptuno da onome u čemu je najbolja.

Kroz film se dosta puta dokazala kao hrabra, izdržljiva i nezaustavljiva. Film je inspirisan jednom veoma poznatom kineskom pesmom pod nazivom 木蘭詩, odnosno Balada o Mulan. Ova sjajna ratnica i princeza je, dakle, Kineskinja, koja je morala da postane muškarac Ping, kako bi spasila mnoge živote.

POKAHONTAS

Priča o princezi Pokahontas je jedna od najistinitijih priča o princezama. Gotovo u potpunosti je zasnovana na pravoj indijanskoj princezi Matoaka, čiji je nadimak bio Pokahontas. Pokahontas u prevodu sa izvornog jezika znači ona koja voli da se igra. Zanimljiva je i teška priča indijanske princeze koja se zaljubljuje u stranca koji je došao da istrebi njen narod.

Princeza Pokahontas je, dakle, indijanskog porekla, odnosno američko-domorodačkog. Bila je ćerka poglavica Powhatana iz plemene u Virdžiniji.

JASMIN

Jasmin ili Jasmina je prelepa, bogata princeza, koja sanja o životu van zamka svog oca. Pokušava da izbegne kraljevski brak i kroz ceo film se provlači njena individualnost i vrcav duh. Zaljubljuje se u siromašnog Aladina, koji nema ništa, sem svoje čarobne lampe.

Ovaj zanimljivi film inspirisan je pričom o Aladinu i njegovoj fantastičnoj lampi iz Šeherezadine Hiljadu i jedne noći. Jasmin je inspirisana princezom Badulbadur, što u prevodu sa arapskog znači pun mesec punih meseca. Kao što možete zaključiti, princeza Jasmin je arapskog porekla, sudeći prema inspiraciji onih koji su film napravili. Međutim, interesantno je to da je, u originalnoj priči, radnja smeštena u Kini, a ne na Srednjem Istoku.

TEKST: NIKOLETA JOVIČIĆ

Nikoleta Jovičić je student jezika, zaljubljenik u poeziju, muziku i umetnost generalno. Voli da piše, uživa u prirodi i putovanjima, a večita inspiracija joj je ljubav.