Očaravajuća mesta za letovanje u Španiji

Očaravajuća mesta za letovanje u Španiji

Jedna od najboljih destinacija za letovanje je definitivno ova prelepa južnoevropska država. Za leta u Španiji kažu da su magična i neponovljiva, a svaka španska destinacija ima neku svoju čar. Mi ćemo vam u ostatku teksta predstaviti nekoliko predloga, ali gde god da odete, nećete pogrešiti.

 


 

IBICA

Majk Pozner kaže da je uzeo pilulu na Ibici, ali sigurno je da je dobar provod tamo zagarantovan i bez iste. Ibica je je jedno od Balearskih ostrva, smešteno jugozapadno od Majorke. Poznata je po svojim dugim peščanim plažama i nezaobilaznom dobrom provodu u brojnim klubovima i kafićima. Sem uživanja u čarima slane vode i jakog sunca, možete saznati dosta o istoriji i kulturi same Ibice. Neke od najpoznatijih turističkih atrakcija su katedrala Santa Maria D Eivisa, izgrađena na vrhu starog grada; kao i Es Vedra, za koju se može reći da je zaštitni znak Ibice. U pitanju je stena, koja se nalazi na zapadnoj strani ostrva, a na koju, po legendi, dolaze sirene i s nje, svojom pesmom, dozivaju mornare.

 

 

 

BILBAO

Bilbao je jedan od najpoznatijih turstičkih gradova u Španiji. Ovo je grad koji nudi jedno, pre svega, kulturno produhovljenje, jer su mu glavne atrakcije, muzeji. Najspektakularnija građevina je muzej Gugenhajm, kog je gradio američki arhitekta Frenk Geri. Ovo je muzej savremene umetnosti, koji je izgrađen preko puta luke i s njom je spojen i sa svih strana okružen vodom. Smatra se jednom od najvažnijih građevina postmoderne arhitekture, a prve tri godine od izgradnje posetilo ga je preko 4 miliona turista. Ostali muzeji koje možete posetiti su El Museo de Bellas Artes (Muzej lepih umetnosti), ali i skoro renovirani Baskijski muzej.

 

 

 

GRANADA

Ovaj mali grad nalazi se na samom jugu Španije, nedaleko od Sijera Nevade. Grad Granada je zapravo deo pokrajine Granada, koja je poznata po tome što se tamo nalaze neki od najviših vrhova Evrope, poput Velete ili Mulasena. Ovo je, takođe, jedno sjajno mesto za skupljanje novih znanja i sticanje novih iskustava. Ako rešite da odete tamo, pored uživanja u poznatom pasulju Granade i neizbežnih tortilja, možete posetiti Arheološki i Etnografski muzej. Između ostalog, deo ovog zdanja je i Casa de Castril, koja se smatra jednom od najboljih renesansnih građevina Granade. Sem toga, obavezno obiđite i Naučni park Granade koji zauzima površinu od neverovatnih 26 000 kvadratnih kilometara. Nemojte zaboraviti i Botaničku baštu, koja sadrži 70 različitih vrsta drveća, između ostalih i ginko.

 

 

BARSELONA

Ovo je možda nešto što biste očekivali da vidite na listi, ali ipak je ovaj neverovatni grad neizbežna destinacija ove čarobne zemlje. Bilo da ste ljubitelji dobrog provoda, saznavanja o kulturi i tradiciji jedne zemlje, ili mirnog letovanja, Barselona je pravo mesto za vas. Zbog nesvakidašnjeg šarma nazivaju je i Kraljicom Mediterana, a samo oni koji su je doživeli znaju zašto je to tako. Barselona se smatra metropolom modernizma. Jedan od najposećenijih građevina u Španiji, nalazi se upravo u Barseloni, a to je Sagrada familija, koja se i dalje gradi. Ovo je samo maleni deo sjajne arhitekture Barselone. Sem toga, ne propustite pijacu Bukeriju, koja pokazuje najlepše boje i ukuse Barselone, ali i čitave Španije. Posetite i muzej Pabla Pikasa, koji broji preko 4000 radova jednog od najboljih slikara svih vremena.

 

 

 

Sve pomenute destinacije imaju svoje čarolije koje se najbolje dožive kada se kroči na tlo ove magične zemlje. Nemojte zaboraviti i one nepomenute, poput – Madrida, Sevilje, Majorke, Valensije i drugih. Nadamo se da će vam ovo leto nadoknaditi sva prošla koja (možda) nisu valjala.

 

 

TEKST: NIKOLETA JOVIČIĆ

Nikoleta Jovičić je student jezika, zaljubljenik u poeziju, muziku i umetnost generalno. Voli da piše, uživa u prirodi i putovanjima, a večita inspiracija joj je ljubav.