Običaji i verovanja slovenske kulture

Običaji i verovanja slovenske kulture

 Jezik je često čuvar veoma starih slojeva kulture. Pojedine fraze i sintagme izgovaramo mehanički, a da nismo ni svesni semantičkog jezgra iz kojeg su se izdvojile. U daljem tekstu možete otkriti koja se to skrivena značenja kriju iza rečenica koje izgovaramo svakodnevno.

 


 

PIJAN KAO MAJKA

Postoje dve pretpostavke kojim se objašnjava ovaj izraz. Prvi se odnosi na nedovoljno razvijenu medicinu i lekarstvo u prošlosti zbog koga su majke tokom porođaja, da bi ubrzale i olakšale sam proces uzimale alkohol kako bi se mišići karlice opustili i bol smanjio. Druga pretpostavka se vezuje za Slovene i njihovo korišćenje ovog termina. Oni su ovaj termin upotrebljavali tako što su ga vezivali za Majku Zemlju. Kod primitivnih naroda je postojalo verovanje da je Majka Zemlja sveopšta majka − praroditeljka celog živog sveta. Da bi mogla da ispuni tu svoju primarnu funkciju, funkciju reprodukcije, morala je biti obilato natopljena vlagom i kišom. Svakog proleća je tako zemlja postajala natopljena, napojena prolećnim vodama − pijana Majka Zemlja.

 

 

DA KUCNEM U DRVO

Sigurno ste nekada čuli ovaj izraz, a možda ga i dalje koristite i čak stvarno kucate u nešto drveno. Ovaj običaj potiče iz slovenske kulture i koristili su ih Sloveni kada su želeli kucanjem u drvo duhovima staviti do znanja da čovek računa na njihovu dobrotu i tako su se štitili od zla.

 

 

DABOGDA

Stari Sloveni su poštovali kišu i toplotu kao elemente od kojih je zavisio ljudski život. Tako su imali svoj posebni kult Sunca, Dajbog (Dažbog, Dabog, Dažbog, Daba) je predstavljao boga Sunca i vatre. Njega je stvorio Svarog, vrhovni bestelesni bog, prastvoritelj svetoga neba koji je bio jedan od centralnih figura slovenske mitologije. Već u imenu (daj+bog), odnosno bog koji daje prepoznajemo ovu nama poznatu konstrukciju, a to davanje se odnosi na Sunce i sunčevu toplotu, a Dažbog, kao bog Sunca, smatrao se davaocem života na Zemlji.

 

ZVIŽDANJE U KUĆI

Da li ste nekada čuli da nije dobro zviždati u kući? Ovo verovanje potiče iz slovenske kulture i verovalo se da zviždanje u zatvorenom prostoru doziva loše duhove koji kasnije remete mir i sklad u porodici.

 

 

PRENOŠENJE MLADE PREKO PRAGA

Stari Sloveni su kult mrtvih povezivali sa kućnim pragom, verovali su da tu obitavaju duše predaka. Kako ih ne bi uznemiravali, prilikom dolaska mlade u muževljevu kuću, mladoženja je prenosio mladu preko praga.

 

 

OBIČAJI NAKON SMRTI

Pored svadbenih običaja koji imaju veze sa Slovenima i njihovom kulturom, neki običaji posle smrti takođe su zaostavština slovenske tradicije. Sloveni su duboko poštovali kult predaka i imali su brojne običaje vezane za njega. Imali su strah od smrti, pa su uvek pazili da ne uvrede mrtve. Postoji običaj da se familija pokojnikova ne vraća istim putem od groblja da bi se zavarala duša pokojnikova kako ne bi mogla da nađe put do kuće. U kući se prekrivaju ogledala( prolazi između dva sveta), pušta brada i nosi crnina da bi se pokojnik zavarao neobičnostima koje nisu bile dok je bio živ i tako se fizički menjaju da ih pokojnik ne bi prepoznao ako bi se posle smrti vratio u kuću. Tako omogućuju miran odlazak duše u drugi svet i sprečavaju opsedanje pređašnje kuće.

 

 

TEKST: NATALIJA MITIĆ

Natalija Mitić je studentkinja prve godine Srpske književnosti i jezika Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U slobodno vreme najviše voli da čita klasike uz neki slatki napitak. Uživa u dugim šetnjama uz muziku i pravljenju slatkiša i peciva, kao i vremenu provedenom sa prijateljima.