O miševima i ljudima – kontroverzni klasik

O miševima i ljudima – kontroverzni klasik

Zamislite kišni dan, šolju kafe ili čaja i ubrzano biranje knjige koju ćete sledeću čitati. Koliki god da je izbor pred vama, ako ste neodlučni, možda melanholični, a željni dobre priče – predstavljamo vam pravu stvar za vas. Topla ljudska priča uvek je bila ono što će ispuniti svačije srce. Ova čak ima i obrt, nekome tužan, drugome okrutan. Kojoj god grupi pripadali, nakon pročitanih svega 120 stranica ovog remek-dela, poželećete da je čitate odmah iznova. Upoznajte Stajnbeka i njegov kontroverzni klasik O miševima i ljudima.


 

KO JE DŽON STAJNBEK?

Džon Ernest Stajnbek Mlađi bio je američki nobelovac, a ostao svetski poznati pisac. Rođen je 1902. u Salinasu, Kaliforniji.

Ova plodna zemljoradnička dolina i obližnja pacifička obala kasnije će poslužiti kao inspiracija za mnoga dela. Studirao je od 1919. do 1925. na Stanfordu.

Bio je neredovan student književnosti i kreativnog pisanja, a onda prekinuo studije. Radio je razne poslove i istovremeno pisao. Ženio se tri puta, imao dvoje dece i putovao svetom.

 

NAGRAĐIVANI KNJIŽEVNIK

Tokom svoje književne karijere je istraživao, pronalazio sebe i neprestano eksperimentisao. Pisao je na osnovu iskustva, opsežnih istraživanja i posmatranja stanja ljudske psihe.

Napisao je preko 20 knjiga – romana, novela i zbirki priča. Neki od najcenjenijih romana su mu oni za koje je dobio Pulicerovu i Nobelovu nagradu.

Književni uspeh doneo mu je roman Kvart tortilja, iz 1935.

Plodovi gneva nagrađeni su 1940., a Zima našeg nezadovoljstva donela mu je Nobelovu nagradu 1962. godine. Preminuo je u svojoj 66. godini, 1968. u Njujorku.

 

PRIČA KALIFORNIJSKIH NADNIČARA

Ipak, iz opusa njegovih dela izdvaja se jedna kratka, kontroverzna knjiga iz 1937. godine. Ovo je priča o dva muškarca, u doba Velike depresije.

Upoznaćete se sa Džordžom Miltonom i Lenijem Smolom. Džordž je mali i pametan, Leni veliki i prostodušan. Oni su radnici u kalifornijskim poljima, koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

Grabe se za poslove koje nađu, ali oni imaju plan. San im je da postanu vlasnici svog parčeta zemlje i male kuće, koju će moći da zovu svojom.

Posao na ranču, u dolini Salinas, taj je koji će im doneti ostvarenje snova. Sve o čemu su maštali čini se da je nadomak njih.

Da li će Džordž sačuvati Lenija od provokacija zabranjene žene? Da li će uspeti da predvidi posledice Lenijevog pokoravanja svemu čemu ga je Džordž učio?

Nažalost, dobrodušni Leni, koji je nalik velikom detetu, biće žrtva sopstvene snage.

Zbog toga što ga drugi posmatraju kao pretnju, on neće moći da iskontroliše svoje emocije. Jednog dana, ni Džordž neće uspeti da ga sačuva od nevolje.

 

KONTROVERZNA, ALI VAŽNA

Često je bila meta cenzora zbog vulgarnosti, uvredljivih i rasističkih izraza.

Nalazila se i na listi Najosporavanijih knjiga 21. veka Američke bibliotekarske asocijacije. Uprkos svemu, i dalje se smatra izuzetno uticajnom knjigom širom sveta.

Posebno je popularna u Japanu i Velikoj Britaniji. Prevedena je na veliki broj jezika, a još neverovatno značajna u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nalik drugim Stajnbekovim delima, i ovo predstavlja pravi primer sposobnosti autora da dočara važan trenutak istorije Amerike. Uspeo je i da prožme sve vrednosti tog doba, a koje prevazilaze vreme i prostor, ali i kulturu.

Citat iz knjige koji opisuje stvarnost koju ona predstavlja jeste upravo:

Momci poput nas, koji rade na rančevima, najusamljeniji su momci na svetu. Nemaju porodicu. Ne pripadaju nijednom mestu.

Pa ipak će vas, do kraja, i Džordž i Leni razuveriti u ovo i pokazati vam da je bezuslovno prijateljstvo retko, ali moguće, čak i kada su snovi nedosanjani.

 

 

ZAŠTO DA SVOJE VREME POKLONITE BAŠ OVOM ROMANU?

Roman odiše ljubavlju koja prevazilazi sve granice, satkana je u svakoj reči i ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Priča je o prijateljstvu, o usamljenosti, o oduzetosti, o nedostižnom snu.

Tragična je, ali ujedno i dirljiva. Pravo je malo remek-delo, sa kojim se većina ljudi može poistovetiti. Ovo je neočekivano uzbudljiva priča koju ćete pročitati za jedno popodne, koji sat, uz dve-tri šolje toplog napitka.

Ovo je priča koja će vam staviti osmeh na lice i naterati suze na oči, u isto vreme. Savršena je za jedno kišno, prolećno popodne ili melanholičan, oblačni dan.

O miševima i ljudima je pravi izbor za sve one koji vole jake priče, one koje ostaju u sećanju dugo nakon što se poslednja stranica pročita.

 

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme, a pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.