Nova godina širom sveta

Nova godina širom sveta

Decembar je. Koliko su vas puta već pitali Gde ćeš za Novu? Dok se premišljate, evo nekoliko zanimljivih činjenica o samom proslavljanju i istoriji obeležavanja dočeka.Proslavljanje Nove godine se širom sveta obeležava na različite načine. Kulturološki, etički, socijalni i tradicionalni aspekti veoma utiču na način kako se narod koji živi na određenom podneblju sprema i dočekuje predstojeću godinu. Vreme je da dođe nova godina!


KRATKA ISTORIJA NOVE GODINE

Prvi put je nova godina proslavljena 2000 godina p.n.e. u Mesopotamiji. To se desilo na proleće, sredinom marta. Vekovima unazad su se menjali kalendari, pa se tako i sama nova godina dočekivala u različitim mesecima. Mnogi narodi nisu posedovali kalendare, računali su godinu prema godišnjim dobima i vremenu, kao i poljoprivrednim delatnostima koje su obavljali.  U drevnom Egiptu, 20. jul je označavao početak nove kalendarske godine. Tog dana je slavljen i izlazak zvezde Sirius. Ceremonija je podrazumevala narodne i dvorske svečanosti u čast boginje Izide.

U najranijem rimskom kalendaru, nova godina je počinjala 1. marta. Kalendarska godina je tada brojala samo devet meseci! Prva januarska proslava je bila 153 godine p.n.e. Numa Ponpilije, drugi po redu kralj Rima, dodao je još 2 meseca u kalendarsku godinu (januar i februar) sedamstote godine p.n.e. 

Julije Cezar je ustanovio solarni kalendar 46. godine p.n. e, da bi se u srednjem veku ukinuo 1. januar. Tada su datumi za proslavu bili 25. decembar, 1. ili 25. mart, pa čak  i Vaskrs. Ipak, 1582. gregorijanski kalendar je prevladao, ali se čak i tad javljalo neodobravanje od strane britanskog naroda koji je sve do 1752. obeležavao početak godine u martu.

OBIČAJI U ENGLESKOJ I GRČKOJ

U Engleskoj, prvi gost koji poseti dom nakon 00:00 donosi sreću. Po pravilu, muškarac koji uđe na prednja vrata sa veknom hleba, ugljem i uz zdravicu može da bude primljen u dom samo ako ispoštuje navedeno.

U Grčkoj je Dan Svetog Basilija, kada se sprema specijalni hleb u koji se ubacuje kovanica. Parčad se raspoređuju po redosledu, i to prvo Bogu, drugo porodici, a treće domu u kojem žive. Tradicija je dosta slična našoj, te se veruje da kovanica koju pronađe neko od ukućana donosi sreću i prosperitet. Ona koja ostane u hlebu vezuje za prevremeni dolazak proleća.

KAKO SE PROSLAVLJA NOVA GODINA U JAPANU I KINI?

Oshogatsu je japanski naziv za Novu godinu. Dočekuje se u krugu porodice. Dekorisani domovi, raspremanje kuće i otplata dugovanja su tradicija koja se poštuje. Tri simbola su neizostavna: grančica bambusa (napredak), pupoljak šljive (imućstvo) i grančica bora (dugotrajnost). U ponoć se mogu čuti zvona koja odzvanjaju tačno 108 puta. Simbolizuju 108 rešenih problema.

U Kini se sva prednja vrata farbaju crvenom bojom, što donosi sreću i bogatstvo. Noževi i sečiva se sklanjaju kako se ne bi presekla sreća u narednoj godini.

NOVA GODINA U DANSKOJ, HOLANDIJI I AUSTRIJI

Danci ispred vrata drže slomljeno posuđe kojim se gađaju sa prijateljima i porodicom. Time simbolizuju prijateljstvo i jedinstvo.  Prema verovanju, ko ima najviše razbijenog posuđa, ima i najviše prijatelja.

U Holandiji paljenje jelke simbolizuje opraštanje i čišćenje od stare i radovanje novoj godini. U Austriji se služi pečeno prase sa sladoledom od nane. Ovaj ritual privlači bogatstvo.

BRAZIL I EGIPAT U NOVOJ GODINI

Brazilci pripremaju kuvano sočivo. Oblače se u belu i plavu boju što simbolizuje prisustvo i vrednovanje boginje vode. Pored toga, postoji i običaj gde se brod pun nakita i sveća potapa u vodu kako bi se time prizvala sreća i bogatstvo.

Danas se u Egiptu ne slavi Nova godina pre nego se pojavi pun mesec. Zvanični doček se obavlja u Kairu, koji započinju religijski predstavnici, a zatim se širom zemlje obeležava festivalski i svečano.

NOVA GODINA U ŠPANIJI I ŠKOTSKOJ

Španci u ponoć pojedu po 12 zrna grožđa. Veruje se da na ovaj način prizovu sreću za svih narednih 12 meseci. U Škotskoj se radi razmena keksa sa maslacem, srebrnog pribora i uglja obeležava početak nove godine, i donosi sreću.

SREĆNA NOVA GODINA!

Ukoliko ste u mogućnosti, nadamo se da ćete dočekati predstojeću godinu u nekoj od navedenih zemalja i sami se uveriti u čari i razlike kulture i običaja koje nudi druga zemlja. Ukoliko ipak, ostajete u svojoj zemlji, ne zaboravite da sami birate način i okolnosti za ulazak u sledeću godinu.

Svako prema svojim idejama, pa možda i sa nekom pozajmljenom od drugih kultura. Ne ostavljajte za sobom ništa što volite, a sve što ste prerasli neka živi u onome u čemu se i rodilo. Odaberite svoju ličnu prazničnu atmosferu, i spremajte se za predstojeću radost!

TEKST: NINA ZEČEVIĆ

Nina Zečević je rođena u maju 1998. godine. Studentkinja je završne godine glume, poeziju piše od šeste godine, i do sada ima objavljene dve zbirke pesama. Filozofija, travarstvo, psihologija, gluma i pokret su njena inspiracija za svakodnevni rast i stvaranje.