Notr Dam−katedrala posvećena Devici Mariji

Notr Dam−katedrala posvećena Devici Mariji

U istorijskom centru Pariza na gradskom ostrvu Site, okruženim vodama Sene, smeštena je ova gotska katedrala. Još u antičko vreme, kada su Parizom vladali Rimljani, ovo ostrvo je imalo duhovni značaj. Naime, na tom mestu nalazio se hram posvećen Jupiteru, koji je izgradio Gaj Julije Cezar. Period koji vezujemo za izgradnju katedrale je period kada je za novog pariskog biskupa izabran Moris de Sali. To je godina 1160. i ovaj biskup je bio najveći inicijator izgradnje nove katedrale. Izgradnja je u potpunosti kompletirana tek 1345. godine. Katedrala je posvećena Devici Mariji, a u svetu je poznata pod imenom Notr Dam.


VANDALSKA OŠTEĆENJA

 

Bilo je perioda kada je ova građevina trpela brojna oštećenja. Tokom francuske revolucije velika vandalska oštećenja su počinjena. Jedno od tih je i topljenje dvadeset velikih, starih zvona kako bi se od njih napravili topovi.

 

KARAKTERISTIČNA LEPOTA

 

Katedrala je karakteristična po brojnim detaljima. Kipovi čudovišta, po kojima veći broj ljudi prepoznaje Notr Dam, nisu previše stari. Oni su dodati u periodu velike restauracije (1843. – 1864.). Čuvene orgulje su sastavljene od čak osam hiljada cevi i pet klavijatura, što ih svakako čini jednim od najvećih u Evropi, a svakako najvećim u Francuskoj. Njeni vitraži, na kojima su prikazani biblijski motivi i scene iz svakodnevnog života na selu, preživeli su požar koji je zahvatio katedralu u aprilu 2019. godine. Svetlost koja je obasjavala ove prozore, načinila je prava vitražna remek dela u samom srcu grada svetlosti.

 

VEČITA INSPIRACIJA

 

Mnogim umetnicima Notr Dam je bio nepresušni izvor inspiracije, koju su crpeli pri stvaranju svojih najlepših dela. Za Kloda Monea ova katedrala je predstavljala večitu inspiraciju. Na njegovim delima Notr Dam je bio veoma čest motiv. Viktor Igo je svojim romanom Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu uspeo da afirmiše i aktivira građanstvo u očuvanju i pri obnovi ovog zdanja. Roman, veoma značajan i koji je u nekoliko navrata prenešen i na bioskopsko platno. U svet muzike u vidu romantične opere uvodi ga austrijski kompozitor Franc Šmit. Svojom specifičnom arhitekturom u tipično gotskom stilu, katedrala je oduvek privlačila hodočasnike i turiste. Spada u red najposećenijih građevina u čitavoj Evropi. Sve dok nije podignut Ajfelov toranj katedrala je predstavljala najveću građevinu u Parizu.

 

 

TEKST: VLADIMIR STOJKOVIĆ

Vladimir Stojković je diplomirani arheolog. Ljubitelj je bioskopa i fudbala, kako evropskog, tako i američkog.