Njihovo veličanstvo − šeširi

Njihovo veličanstvo − šeširi

Još od davnina, šeširi su bili neizostavni deo skoro svake modne kombinacije. One dame koje su se pojavljivale bez rukavica, koje su takođe bile neizostavni deo mode u prošlosti, kao i bez šešira, smatrane su neuglednim. U Velikoj Britaniji, narod i danas može da prepozna ovaj modni detalj kao nešto što simbolizuje čast, ugled i stalež. O tome svedoči i postojanje bontona za nošenje šešira.


ŠEŠIRI PO BONTONU

Po bontonu, dame nose šešire različitih veličina, materijala i boja, koji odgovaraju dnevnim modnim kombinacijama. Šešir se ne nosi posle 18 sati. Damama je dozvoljeno da ih nose i u zatvorenim prostorijama, jer skidanjem šešira frizura bi mogla biti pokvarena. Sa druge strane, gospodin sa šeširom je obavezan da skine šešir pri ulasku u zatvorenu prostoriju, pa čak i na nekim važnim događajima ili u znaku pozdrava damama.

 

 

 

ŠEŠIR KRALJICE ELIZABETE

            Iako ovakav bonton je danas često zaboravljen, mnoge poznate ličnosti i danas nose šešire. Kraljici Elizabeti II decenijama je šešir bio glavni modni detalj. U pitanju su unikatni šeširi jakih boja i različitih dezena. Jedan od razloga nošenja jeste da bude uočljivija na javnim skupovima, ali šešir može predstavljati i zamenu za krunu. Kraljica se nikada nije u javnosti pojavila bez šešira, mnoge od njih i dalje čuva u svojim odajama.

 

 

 

            Englezi su narod koji još uvek poštuje tradiciju nošenja šešira na važnim događajima. Uglavnom ih nose dame kako bi dodatno istakle svoju izabranu kombinaciju. Tada elegancija odiše na svakom koraku. Neki nakrivljeni, uglavnom su satenski i sa cvetom, plemenito sakupljaju poglede svih prisutnih.

 

 

 

BERETKA, CILINDAR, SOMBRERO I MNOGI DRUGI

            Kroz istoriju popularnost su imali različiti modeli šešira, a danas možemo razlikovati fedora šešire, slamene šešire, beretke i mnoge druge. Pojedini šeširi su svakodnevni deo određene uniforme. Postoje i oni koji su lako prepoznatljivi. Nije važno da li je to mađioničarski šešir – cilindar, u kojem može biti skriven zec ili je to kaubojski šešir koji simboliše Divlji zapad. Takođe, jedan od prepoznatljivih je i veliki, crni, duguljasti šešir koji nose veštice u bajkama.

 

 

 

Postoje i oni koji su simbol nekog naroda ili države, kao što je to sombrero šešir. Danas se nose svakojaki, neki se nose zbog vremenskih (ne)prilika, uglavnom leti na plaži, ali i zimi zbog čestih padavina, a neki i dalje kao modni detalj.

 

 

 

TEKST: JELENA RADOVANOVIĆ

Jelena smatra da je skromnost najveća vrlina. Inspiraciju pronalazi u muzici, slikarstvu i detektivskim romanima.