Njihov svet – deo našeg sveta

Njihov svet – deo našeg sveta

Autizam – strašna reč i još strašnija asocijacija. Autizam sa svojih bezbroj oblika, simptoma, varijacija, vrlo često jeste pogrešno shvaćen. Ali, njihov svet je veoma lep.


Stigma koja prati decu i ljude iz spektra autizma popušta, ali veoma sporo. Koliko god se trudili da pokažemo, dokažemo, objasnimo, približimo šta to predstavlja autizam, nailazimo na prepreke. Samo roditelji i deca iz spektra autizma znaju sa čime se susreću. Društvo koje ne zna i ne razume sklono je strahu i odbacivanju, a oni su u stvari jedan deo ovog sveta, deo našeg sveta.

 

 

 

ŠTA JE AUTIZAM?

Da bismo nešto bolje razumeli moramo pre svega da znamo šta jeste a šta nije, u ovom slučaju autizam. Autizam nije mentalna bolest. Deca sa autizmom nisu nevaspitana deca. Autizam ne nastaje zbog stresa, roditeljske preterane brige ili pak emocionalne lišenosti istih. Autizam predstavlja složeni razvojni poremećaj. Tačan uzrok zbog koga nastaje još nije potvrđen.

 

 

Autizam ima hiljadu lica, različitih varijanti i oblika, ali im je jedno zajedničko. Ne postoje dve iste osobe iz spektra autizma. Svi smo mi jedinstvene individue. Svako od nas.

 

 

Osobe iz ovog spektra uglavnom imaju istančanu neku veštinu bolje od drugih. Međutim, bez obzira na to, osobe iz ovog spektra imaju problem da razumeju svet onako kako ga mi razumemo. Potrebna im je pomoć, ali pre svega ljubav i podrška roditelja, vršnjaka, škole, okoline. Vi niste sami, niko od vas.

 

 

 

ŠTA MOŽEMO DA UČINIMO?

Autizam se ne leči, ali na probleme iz autističnog spektra se može uticati. Podrška i ljubav najbližih jeste jedna od bitnih stvari, ali isto tako i adekvatna nega, uključivanje u vršnjačke grupe, adekvatno obrazovanje koje im je potrebno dati. Pomoć, podrška i razumevanje.

 

 

 

PLAVA NEDELJA

Drugi april – svetski dan podizanja svesti o AUTIZMU

 

U okviru ovog datuma obeležava se plava nedelja. Plava nedelja ima za cilj da podigne svest javnosti o autizmu, slavi razlike, promoviše prihvatanje i inkluzivnost osoba iz spektra autizma oko nas. 

 

Ističući važnost povećanja znanja o autizmu, trebalo bi iskoristiti svaku priliku da dopremo dalje i pokušamo da učinimo svet boljim mestom za osobe sa autizmom.

 

 

 

 TEKST: ANDRIJA RADONJIĆ

Andrija Radonjić, student četvrte godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu i volonter u Psihološkom savetovalištu za studente SKC-a Niš. Uživa uz dobru knjigu, razgovor sa prijateljima i plivanje. Strastveni je navijač Crvene Zvezde. Želja mu je da kroz par godina karijere otvori svoje psihološko savetovalište.