Ništa u životu ne treba forsirati

Ništa u životu ne treba forsirati

Više puta smo čuli da ništa u životu ne treba forsirati. Ali šta to zapravo znači i kako da konkretno to primenimo u život. Postoje određene stvari koje se očekuju od nas ili koje mi sami sebi nametnemo. To je univerzalni način života i lista koju treba da čekiramo. Ali šta ako nam ne ide po planu?


ZAČARAN KRUG

 

Iako deluje jednostavno reći, nemoj ništa forsirati, verujemo da smo se svi nekad susreli sa tim da nam se nešto ne ostvaruje onda kada mi to želimo ili kako mi to želimo. U tom momentu je jako teško i nalazimo se u začaranom krugu u kom ne možemo da vidimo širu sliku.  Međutim,ukoliko sada svako razmisli o dešavanjima iz prošlosti koje nisu išle po planu i kako se to na kraju odigralo, shvatićemo da su ispale možda i bolje nego što smo planirali. Ipak, postaviti takav način razmišljanja nije lako.Treba početi prvo od malih vežbi.

 

OSTVARENJE CILJA

 

Recimo da imamo cilj da nađemo posao iz snova, da moramo da se zaposlimo posle fakulteta, dobro zarađujemo i da se osamostalimo. Stvari se ne odvijaju kako smo mi zamislili, nerviramo se zbog toga, počinjemo da sumnjamo u sebe i sve gledamo negativno. Onda kako bismo ispunili cilj, prihvatimo bilo koji posao, isforsirano. Taj posao nas iscrpi, ne zarađujemo dovoljno, nemamo vremena da tražimo drugi i polako se gubimo.

Da li smo ispunili cilj da nađemo posao po svaku cenu? Jesmo. Ali da li smo srećni i zadovoljni, i da li je to zapravo bio naš cilj je mnogo bitnije pitanje. Treba da se zapitamo šta za nas znači naći taj savršen posao.

 

ODREDITE PRIORITETE

 

Kako će izgledati naš život kada ga nađemo, kako ćemo se osećati i šta mi zapravo želimo. Onda, moramo da odredimo prioritete. Da li ćemo prihvatiti bilo šta ili ćemo krenuti od malih koraka koji će nas dovesti do cilja. Ukoliko u tom periodu ne uspevamo da nađemo ono što tražimo, to nije u našoj moći. Dakle, jedino što
možemo da radimo jeste ono što je u našoj moći, a to je usavršavanje naše biografije i slanje, učenje dodatnih veština i rad na sebi.

 

NOVE PRILIKE

 

Vremenom ćemo usmeriti našu energiju i misli na pozitivan ishod, otvaraće se nove prilike a da toga nismo ni svesni. Bitno je da shvatimo da kada forsiramo, mi želimo da utičemo na nešto što nije u našoj moći, samim tim to neće funkcionisati i bićemo isfrustrirani.  Najgore je ukoliko dozvolimo da negativne misli preovladaju našim bićem. Period kada nešto ne ide kako smo zamislili treba da iskoristimo najbolje što možemo, jer je to zapravo vreme gde se spremamo za nešto još bolje. Nije bitno koliko imamo vremena već šta radimo sa njim.

 

NE FORSIRAJTE

 

Koliko god da nas frustrira što se nešto ne dešava kada mi želimo, bitno je da zapamtimo da možemo da imamo sve, ali ne odjednom. Zato zastanite, razmislite šta je to što sada imate i kako to da iskoristite. Ostale stvari će doći i poklopiti se bolje nego što smo mi sami mogli to da smislimo.

 

 

 

TEKST:ALEKSANDRA POPVIĆ

Aleksandra Popović je završila Fakultet dramskih umetnosti na katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Njena interesovanja su različita i uvek voli da nauči nešto novo.