Nevidljivi svedok – film neočekivanog obrta

Nevidljivi svedok – film neočekivanog obrta

Nevidljivi svedok je špansko filmsko ostvarenje iz 2016. godine. Predstavlja mešavinu misterije i trilera, koje je scenarista i reditelj Oriol Paul, na veoma živopisan način, dočarao publici. Glavne uloge u filmu tumačili su Mario Kasas, Ana Vagener, Hoze Koronado i Barbara Leni.


BROJNE NAGRADE FANTASTIČNE MISTERIJE

Film je, po objavljivanju, dobio mnoštvo kritičkih recenzija. O kvalitetu sadržaja filma svedoče i nagrade. Film je dobio Gaudi Awards, na Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Briselu, za najbolju filmsku montažu. Pored toga, tu je i nagrada koju je dobio na Međunarodnom filmskom festivalu u Portlandu.

Automobilska nesreća na sporednom putu započinje niz događaja, koji će gledaoce uvesti u neizvesnu i napetu priču mladog biznismena, Adriana Dorie. U procesu kulminacije, film odaje utisak klasične misterije, dok se psihološka strana filma sve više nadograđuje u nastavku.

GLAD ZA IZOPAČENOM ISTINOM

Reditelj i scenarista, Oriolo Paulo, je svoj uspon u karijeri postigao filmom Telo iz 2012. godine. Ovaj film je stekao međunarodno priznanje i preveden je na nekoliko jezika. Čini se da je, možda slučajno, zainteresovan za teme kao što su izopačena istina, laži i tumačenje ponašanja ljudi iz visokih staleža društva. Ipak, njegova preokupacija je usmerena na to da zadrži gledaoca u neizvesnosti, ostavljajući ga bez daha u svakoj narednoj sceni.

ŠTA KAŽU KRITIČARI?


Mnogobrojni filmski kritičari zameraju reditelju na previše složenoj fabuli u kojoj su, zbog prevelike želje da se zaseni auditorijum, misterioznom isprepletenošću događaja, izostavljeni emocionalni elementi junaka. Na taj način, stvorena je empatijska distanca izmedju publike i likova. U zamršenom krugu događaja, psihološka dubina ostaje ispod površine, što tera gledaoca da usredsredi pažnju na svaki pojedinačni detalj filma.

ZAPLET FILMA

Adrian Doria se budi u zaključanoj hotelskoj sobi sa mrtvim telom svoje ljubavnice, Laure Vidal. Proglašen je krivim za ubistvo, ali da li je zaista on kriv? Ne bi li mu pomogla u oslobađanju od krivice, Doria unajmljuje, poznatog advokata, Virdžiniju Gudman. A njihovi pogledi oči u oči, dok kruže oko istine, spadaju u najupečatiljivije scene. Štoperica polako otkucava, a misteriozni svedok i novi dokazi prete da će se pojaviti. Adrian i Virdžinija imaju tri sata, dok štoperica ne prekine agoniju, da iznesu odbranu.


Virdžinija zapravo ne veruje ni reč o Adrianovoj priči o ucenama. Rupe u iskazu potkrepljuju stvaranje novih sumnji, dok pitanje žrtvi i krivca ostaje da lebdi u vazduhu. Šta se dogodilo Danielu Garidu? Ko je ubio Lauru? Da li je postojala još jedna strana koja je bila umešana u zločin?


Tenzija u filmu održava se konstantnim preplitanjem sadašnjosti i prošlosti, kao i neprestanim ponavljanjima istih događaja na različite načine. Publika mora da se osloni samo na Adrianovu percepciju događaja. Na taj način, istina, ma koliko god bila na dohvat ruke, ostaje sakrivena. U želji da se film dopadne svima i da zadovolji sva čula gledalaca, primetno je forsiranje mističnosti i napetosti. Insistiranje na održavanju tenzije uočljivo je i u muzičkim numerama koje prate radnju i doprinose noti
napetosti.

ZAŠTO GA TREBA POGLEDATI?

Ipak, Nevidljivi svedok je, i pored mnogobrojnih negativnih kritika, uspeo da prikupi simpatije većeg dela gledalačke publike i time postigne veliki uspeh na filmskoj sceni. Veliki broj ljubitelja misterije i trilera, ovo filmsko delo doživljavaju kao jedno od boljih psiholoških priča u kojoj se istina i obmana poigravaju na filmskom platnu. Neočekivani obrt događaja na samom kraju baca u zaborav sve iznesene teorije i opravdava sva očekivanja s početka.

TEKST: JASMINA MITIĆ

Jasmina Mitić je studentkinja Novinarstva na akademskim studijama Filozofskog fakulteta u Nišu. Slobodno vreme najradije provodi sa društvom. Ljubitelj je poezije i zaljubljenik u umetnost, muziku i prirodu.