Neverstvo u partnerskom odnosu

Neverstvo u partnerskom odnosu

Mnogobrojna antropološka istraživanja su utvrdila, da je neverstvo najčešći razlog za raspad partnerskog odnosa. Razlozi za neverstvo su pak razlnoliki, kao što je sam pojam neverstva izuzetno nejasan i širok, i zato ga često izjednačavamo sa varanjem.

 


 

NA ŠTA SE NEVERSTVO ODNOSI?

Definicija koja najbolje opisuje pojam neverstva je ona autora Finchama i Maya i to kao pojavu sekundarnog odnosa odnosno aktivnosti, sa sekundarnim parterom, dok je pojedinac u bračnem ili vanbračnem odnosu sa drugim (primarnim) partnerom. Dakle, neverstvo može da se odnosi na seksualni odnos, emocionalnu povezanost, poljupce, tajne razgovore itd.

 

 

 

KATEGORIJE NEVERSTVA

 

Seksualno neverstvo – odnosi se na sam seksualni čin

 

Emocionalno neverstvo – duboka emocionalna povezanost bez seksualnog čina

 

Kombinacija ta dva

 

Virtuelno neverstvo – dalji tajni odnos preko pruštvenih mreža

 

Već je dosta znano i potvrđeno u mnogim istraživanjima da muškarcima više smeta seksualna prevara, dok ženama najteže pada emocionalna.

 

 

 

RAZLOZI ZA NEVERSTVO

Razlozi su mnogobrojni i obično je u primeru prevare prisutno više njih. Možemo da govorimo samo o češćim i ređim. U nekim primerima je teško odrediti šta je razlog, a šta povod. Jedan od glavnih je nedostatak seksualnog i emocionalnog zadovoljstva u trenutnom odnosu. Tome sledi veća seksualna želja i emocionalno zadovoljstvo u odnosu sa nekim drugim, zaljubljenost u drugu osobu, želja za osvetom, radoznalost, želja za novim iskustvima idr.

 

 

 

FAKTORI PARTNERSKOG NEVERSTVA

Faktori su mnogobrojni i dosta neprecizni. Mogu biti individualne razlike, kao što su pol, prisutnost neverstva među roditeljima, konzumiranje alkohola i nedozvoljenih supstancija. Bolji prediktori od navedenih su faktori vezani za partnersku vezu i tu spadaju nezadovoljstvo vezom, trudnoća, život u vanbračnoj zajednici, problemi u komunikaciji, kao što su nepoštovanje i omalovažavanje osećanja partnera (uvrede, sarkazam i negativni komentari). Pored navedenih poznajemo još i kontekstualne faktore kao što su prilika za prevaru, isti socialni krug i vera.

 

 

 

MODEL ULAGANJA

Teoretični model koji se pokazao kao najbolji u predviđanju neverstva je model ulaganja. Po ovom modelu centralni deo odnosa je predanost. Predanost predstavlja psihičku povezanost sa partnerom i motivaciju za nastavljanjem te veze. Na to koliko je osoba predana utiču tri elementa: zadovoljstvo, kvaliteta alternativa i količina ulaganja. Zadovoljstvo predstavlja ono, što osoba dobija u vezi. Kvalitetna alterantiva je ono što pojedinac može da dobije u vezi sa najboljom alteranativom koju ima. Količina ulaganja predstavlja stvari, koje bi pojedinac izgubio kada bi se veza završila. To mogu biti i materialne (zajednička imovina) i nematerijalne stvari (iste tradicije koje par ima).

 

 

Prema ovom modelu (ne)zadovoljstvo i kvaliteta alternativa utiču na nižu predanost u vezi. Uloga predanosti nam može pojasniti zašto je naizgled srćtan partner neveran (npr. zbog niske količine ulaganja i/ili prisutnosti privlačne alternative) i zašto nesrećan partner ostaje u odnosu (npr. jer može puno toga da izgubi i jer nije prisutna prilvačnija alternativa). Predanost je središni motiv, koji usmerava kratkoročne i dugoročne postupke pojedinca. U slučaju neverstva osećaj predanosti vezi:

 

 nam pojasni koliko jako je pojedinacu potrebna veza i koliko je želi sačuvati

 

usmerava ponašanja u slučaju udvaranja drugih ljudi i

 

oblikuje odgovor, na takav način da se neverstvo ne dogodi, iako je na račun ličnih interesa

 

 

To bi značilo da su predaniji pojedinci verniji, jer su motivisani, da se sklone od potencijalnih alternativa sa namerom da sačuvaju vezu. Ako dođu u iskušenje pomisle na dugoročne posledice i ono što gube u slučaju kraja veze

 

 

TEKST: JELENA PEJIĆ

Jelena Pejić je po zanimanju  psiholog i trudi se da psihološke teme predstavi ljudima na što jasniji i uporabniji način. Cilj joj je da promoviše psihologiju kao nauku, koja pomaže ljudima da bolje razumiju sebe i druge, što dovodi do višeg kvaliteta života i ličnog razvoja. Nada se da će čitaocima njeni tekstovi bar malo pomoći u tome